Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδίωξαν και προσήγαγαν μαθητές στο Περιστέρι

Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του Συντονιστικού Σχολείων Περιστερίου στην προχτεσινή απεργία
Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή του Συντονιστικού Σχολείων Περιστερίου στην προχτεσινή απεργία
Οι μαθητικές διεκδικήσεις που έχουν φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα και τις ανάγκες των μαθητών μέσα από μαζικές, πολύμορφες κινητοποιήσεις, έφεραν, για μια ακόμα φορά, κρούσματα αυταρχισμού και στοχοποίησής τους.

Το βράδυ της Τετάρτης, 11 Νοέμβρη, στην οδό Κύπρου στο Μπουρνάζι, αστυνομικοί του Τμήματος Περιστερίου «με δύο οχήματα και δύο μοτοσικλέτες και με τη χρήση των περιστρεφόμενων προβολέων και των σειρήνων», όπως περιγράφει η Ενωση Γονέων Περιστερίου, καταδίωξαν, συνέλαβαν και προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, τέσσερις μαθητές του 14ουΓυμνασίου, ηλικίας 13 και 14 ετών. Αυτό έγινε μετά από ανώνυμη και ανυπόστατη, όπως αποδείχτηκε, καταγγελία για «βανδαλισμούς» στο σχολείο. Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των γονιών, οι μαθητές δε βρίσκονταν καν μέσα στο σχολείο, δεν ειδοποιήθηκαν οι γονείς τους, όπως έπρεπε, ενώ στο σχολείο δε διαπιστώθηκε καμία ζημιά.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν η Ενωση Γονέων Περιστερίου, η ΑΣΓΜΕ, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, αντιπροσωπεία των οποίων έκανε αργά το ίδιο βράδυ παράσταση διαμαρτυρίας στον αξιωματικό υπηρεσίας, καταδικάζοντας την ενέργεια αυτή, θέτοντας επιτακτικά τα προβλήματα που δημιούργησε και διατυπώνοντας σοβαρά ερωτήματα, ενώ αποδίδουν πολιτικές ευθύνες για το περιστατικό. Την επομένη, μέρα της απεργίας, οι μαθητές μέσα από μαζική συνέλευσή τους προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου.

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των συμμαθητών τους στο 14ο Γυμνάσιο καταγγέλλουν οι μαθητές του Συντονιστικού Σχολείων Περιστερίου. «Οι μαθητές δώσαμε απάντηση στην τρομοκρατία στις 12 Νοέμβρη καθώς χιλιάδες κατεβήκαμε στο δρόμο για τη ζωή και το σχολείο που μας αξίζει. Τα παραδείγματα εκφοβισμού μαθητών από διευθυντές και από διάφορους άλλους, για να μην αγωνιστούν είναι πολλά και καθημερινά. Τους λέμε να μην κουράζονται άδικα, οι μαθητές θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το Συντονιστικό.

Το παραπάνω εξοργιστικό περιστατικό συνέβη δύο μέρες αφού ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, δήλωνε την αντίθεσή του στα «μαθητοδικεία», αλλά δε δεσμεύτηκε για το πότε θα καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), την οποία η κυβέρνηση διατηρεί. Μάλιστα, η ΠΝΠ αξιοποιείται και φέτος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που, με κατεπείγον έγγραφό της, προς Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει καλέσει τους διευθυντές των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων να αναλάβουν την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων, απειλώντας με διώξεις μαθητές και γονείς.

Παράλληλα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε συνεννόηση με το «Συνήγορο του Πολίτη», που - σημειωτέον - έχει επεξεργαστεί σχέδια για την αλλαγή λειτουργίας του κανονισμού σχολικών κοινοτήτων, που ανοίγουν δρόμους για χειραγώγηση του μαθητικού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαν πολλά να μαζεύονται...(2015-11-14 00:00:00.0)
Δικάζονται 11 μαθητές του Μουσικού Σχολείου(2012-03-29 00:00:00.0)
Την Κυριακή συζητούν τον πανελλαδικό συντονισμό τους(2011-10-07 00:00:00.0)
Να σταματήσει η επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων(2008-11-13 00:00:00.0)
Φοβούνται την αγωνιστική διάθεση των νέων(2005-01-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιο μαχητικά(1999-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ