Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι τους μαζί προπαγανδίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση

«

Για να πάμε στη βαθύτερη ουσία, εάν δεν αναληφθούν μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην παύση των εχθροπραξιών και στη δραστική αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, δε θα πάψουμε να είμαστε αντιμέτωποι ως ΕΕ και ως χώρα με τις προσφυγικές ροές (...) Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα ανήκει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ευθύνη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι τεράστια (...) Θέλω να ελπίζω ότι (...) η διαδικασία αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βιέννη με τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών κρατών που μπορούν να παίξουν πρακτικό ρόλο στη Συρία, δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, θα μπορούσε να καταλήξει σε μία πρωτοβουλία η οποία να υπερβαίνει μεμονωμένες πρωτοβουλίες(σ.σ: όπου ως «πρωτοβουλίες» βλ. αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς!). Οι οποίες ακόμη κι όταν συντονίζονται, δεν παύουν να είναι αποσπασματικές, όπως για παράδειγμα - για να θυμίσω μια τελευταία πρωτοβουλία - η πρωτοβουλία της Γαλλικής Δημοκρατίας να βομβαρδίσει θέσεις του ISIS και βεβαίως η ανακοίνωση και η δράση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει προκαλέσει μια σειρά από αντιδράσεις σε σχέση με τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών των τελευταίων βδομάδων».

Τάδε έφη την Τρίτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ζητώντας ουσιαστικά την ανάληψη παραπέρα ιμπεριαλιστικής δράσης στη Μέση Ανατολή, από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την κάλυψη του ΟΗΕ, και πρόσχημα τους τζιχαντιστές που προηγούμενα τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα εξόπλισαν, και τώρα ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν εκ νέου, για να κλιμακώσουν την επέμβασή τους στην περιοχή.

Στη λογική «συνέχειας του κράτους» από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την οποία διαβεβαίωνε ξένα και ντόπια κέντρα ο ίδιος Αλ. Τσίπρας πολύ πριν από τις εκλογές του Γενάρη, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, έλεγε την προηγούμενη Πέμπτη, αναφερόμενος στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα η κυβέρνηση, με θέμα τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή»: «Είναι πεποίθησή μας ότι αυτή η Διάσκεψη μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ηθική νομιμοποίηση ενός οικουμενικού αιτήματος, της εξάλειψης δηλαδή των δυνάμεων που υπονομεύουν τον πλουραλισμό, θρησκευτικό και πολιτιστικό, που έχει στην περιοχή μια παρουσία τουλάχιστον 2.500 και πλέον ετών»... Επιβεβαίωνε, δηλαδή, ανοιχτά ότι πραγματικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ήταν να λειτουργήσει ως «άλλοθι» (βλ. «ηθική νομιμοποίηση») νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Οι μεν, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ονοματίζουν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως «πρωτοβουλία», οι δε, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως... «εξάλειψη». Αυτή είναι η όποια διαφορά τους, καθώς κατά τα λοιπά, πρώην και νυν, συμπλέουν και σε αυτό το ζήτημα, ανταγωνίζονται ποιος θα προπαγανδίσει καλύτερα και θα προωθήσει ταχύτερα τους σχεδιασμούς της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ