Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «απεργιακό» δελτίο της ΕΡΤ

Το απεργιακό δελτίο της ΕΡΤ, που σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ μπορούσαν να μεταδώσουν τα τηλεοπτικά κανάλια χτες, μόνο απεργιακό δεν ήταν. Γιατί η προβολή των μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ και ιδιαίτερα της Αθήνας, όπου συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες, απουσίαζε. Το απεργιακό δελτίο των 3 μ.μ., όταν και είχαν ολοκληρωθεί οι απεργιακές συγκεντρώσεις, ξεκίνησε με τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους και συνεχίστηκε με τη δήλωση του Λαφαζάνη της ΛΑΕ. Ακολούθησαν οι γνωστές σκηνές με τις μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας και μετά το ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χωρίς, φυσικά, πλάνα που να δείχνουν τη μαζικότητα της συγκέντρωσης και πορείας, που ήταν τετραπλάσια απ' αυτή των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Σ' αυτό το ρεπορτάζ πρόβαλαν τη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μόνιμη λεζάντα στην οθόνη: «Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις». Οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις ήταν η είδηση που μεταδώσανε και από τη Θεσσαλονίκη, από το Ηράκλειο Κρήτης και άλλες πόλεις. Η είδηση για την ΕΡΤ δεν ήταν ούτε η μαζικότητα ούτε το περιεχόμενο της συγκέντρωσης, αλλά οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

ΥΓ: Στο ίδιο πνεύμα, ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στην Αθήνα εστίασε στα «επεισόδια που - όπως ανέφερε - αμαύρωσαν την απεργιακή κινητοποίηση», εξαφανίζοντας και αυτός με τη σειρά του τους χιλιάδες εργαζόμενους που διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ...

Σαν πολλά να μαζεύονται...

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στο Περιστέρι, αστυνομικοί του τμήματος Περιστερίου καταδίωξαν, συνέλαβαν και προσήγαγαν 4 ανήλικους μαθητές του 14ου Γυμνασίου, λες και ήταν εγκληματίες του Κοινού Ποινικού Δικαίου. Η ενέργεια αυτή των αστυνομικών βασίστηκε, όπως ισχυρίστηκαν, σε «ανώνυμη καταγγελία» που μιλούσε για «βανδαλισμούς», πράγμα όμως που δε διαπιστώθηκε από πουθενά. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάργηση της ΠΝΠ με την οποία σέρνονται από τους εισαγγελείς αγωνιζόμενοι μαθητές στα μαθητοδικεία (τελευταίο κρούσμα οι απειλές στις 6 του Οκτώβρη από την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης). Η απάντηση του υπουργού, παρά τις αοριστολογίες περί κατάργησης της ΠΝΠ (προφανώς δεν πρόλαβαν εδώ και 11 μήνες), κάθε άλλο παρά καθησυχαστική ήταν: ουσιαστικά μίλησε για ευθεία παρέμβαση στο μαθητικό κίνημα, αναφέροντας τα σχέδια του «Συνήγορου του Πολίτη» για «αναμόρφωση της λειτουργίας των σχολικών κοινοτήτων». Και την ίδια ώρα, από τις 21 Οκτώβρη, οικότροφοι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας διώκονται επειδή διεκδίκησαν το αυτονόητο, να έχουν δηλαδή όλοι οι σπουδαστές δωρεάν στέγαση και να μην περάσει ένας αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας.

Τι αποδεικνύουν όλα αυτά τα περιστατικά; Οτι η αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί παρά να πηγαίνει χέρι - χέρι με το «μαστίγιο» και την καταστολή όσων αντιστέκονται σε αυτή. Είναι κι αυτό πλευρά της προσπάθειας να επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου», ακόμα κι αν μιλάμε για μια κυβέρνηση που σε αυτή την προσπάθεια έχει βάλει μπροστά το «καρότο» της χειραγώγησης...

Ενισχύουν καπιταλιστές αγρότες

Η κυβέρνηση έδωσε στην Κομισιόν για έγκριση το νέο επταετές πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Το βασικό της κριτήριο παρουσιάστηκε χτες στα ΜΜΕ, μαζί με το ποσό των 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους που θα δοθούν σ' αυτό το πρόγραμμα ως εξής: «Η μικρή σε έκταση γεωργική εκμετάλλευση είναι οικονομικά ασύμφορη, διότι απαγορεύει τις οικονομίες κλίμακας τόσο στις καλλιεργητικές πρακτικές, όσο και στις επενδύσεις. Το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων έχει σαφή επίπτωση στην οικονομική αποτελεσματικότητα και γενικά στις επιδόσεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες των εκμεταλλεύσεων. Εμφαση δίνεται και στον τομέα μεταποίησης». Δηλαδή, η μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση είναι εκτός προγράμματος και εκτός ενισχύσεων. Αυτά θα δοθούν για μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις και για βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή, ενισχύονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην αγροτική οικονομία. Οι μικρομεσαίοι θα αφανιστούν, αφού χτυπιούνται και με το διπλασιασμό στη φορολογία εισοδήματος και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, με τον ΕΝΦΙΑ στο χωράφι, με τις τεράστιες προκαταβολές φόρων που δεν τους αφήνουν χρήμα για να καλλιεργήσουν, με τα χρέη στις τράπεζες, με τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μειώνεται η σύνταξή τους κ.λπ. Μόνος δρόμος για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες είναι η συμμαχία με τους εργαζόμενους στην πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τα μονοπώλια.

Για γέλια και για κλάματα

Οσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, είναι στην κυριολεξία για γέλια και για κλάματα. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, η παράταξη Κορτζίδη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και τα τοπικά στελέχη του που είναι δημοτικοί σύμβουλοι, κατήγγειλαν το νυν δήμαρχο Κωνσταντάτο για τη συμβολή του στο να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό.

Ωραία μέχρι εδώ. Μόνο που συμβαίνει το εξής: η παράταξη Κορτζίδη στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διόρισε τον Κωνσταντάτο (τον οποίο καταγγέλλει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) στην εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ», που έχει αρμοδιότητα να ολοκληρώσει το επενδυτικό σχέδιο στη συγκεκριμένη έκταση! Θυμίζουμε ότι στην ίδια εταιρεία η κυβέρνηση είχε διορίσει και τον Κορτζίδη στο ΔΣ, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε.

Αλλο παράδειγμα: Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τον Κωνσταντάτο για αύξηση των δημοτικών τελών στους δημότες και την ίδια ώρα στηρίζουν την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να κόψει το ρεύμα σε λαϊκά σπίτια και σχεδιάζει να πετάξει έξω από αυτά φτωχούς ανθρώπους...

Είναι ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο του πώς δρουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση, για να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1765 Γεννιέται ο Αμερικανός μηχανικός Ρόμπερτ Φούλτον, εφευρέτης του ατμοκίνητου πλοίου και του υποβρυχίου.

1831 Πεθαίνει ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1840 Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, εκ των θεμελιωτών του εξπρεσιονισμού.

1913 Υπογράφεται στην Αθήνα η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1935 Πραγματοποιείται στη Σοβιετική Ενωση η πρώτη πανενωσιακή διάσκεψη των πρωτοπόρων της παραγωγής.

1940 Ο ελληνικός στρατός περνά στην αντεπίθεση σε όλο το ελληνοϊταλικό μέτωπο, εκδιώχνοντας τους Ιταλούς από τα ελληνικά εδάφη και μεταφέροντας τον πόλεμο στην ιταλοκρατούμενη Αλβανία.

1948 Τμήματα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ ενεργούν επίθεση ενάντια στο γερά οχυρωμένο Βουλγαρέλι και ύστερα από 5,5 ώρες σκληρών μαχών νικούν τα κυβερνητικά στρατιωτικά τμήματα και τα καταδιώκουν έως την Αρτα.

1950 Πεθαίνει η Χρύσα Χατζηβασιλείου, μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του ΚΚΕ.

1950 Ο βασιλιάς Παύλος παραδίδει μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη την πολεμική σημαία στο εκστρατευτικό σώμα που αναχωρούσε για τον πόλεμο της Κορέας.

1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στη βίλα «Αύρα» στη Γλυφάδα. Συλλαμβάνονται ο Ηλίας Αργυριάδης και η Κατίνα Δάλλα.

1960 Τέσσερις μικρές Αφροαμερικανίδες εγγράφονται σε σχολεία λευκών της Νέας Ορλεάνης, θέτοντας θεσμικά τέρμα στις φυλετικές διακρίσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

1961 Η Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου κηρύσσει το λεγόμενο «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

1966 Αρχίζει στο Στρατοδικείο η δίκη 28 αξιωματικών κατηγορούμενων «επί εσχάτη προδοσία» για συμμετοχή στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ.

1969 Συνέρχεται στη Βενετία το 6ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Αντιστασιακών (FIR). Πήρε ειδική απόφαση για την Ελλάδα, καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές αντιστασιακές οργανώσεις να αναπτύξουν δράση για απομόνωση της χούντας, αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και στους κρατούμενους αγωνιστές.

1969 Η νεαρή Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι εθνικοποιεί το 51% των κεφαλαίων όλων των ξένων τραπεζών.

1973 Την Τετάρτη, 14/11/1973, αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική πάνε στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της Αντι-ΕΦΕΕ, συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη. Εξω από το Πολυτεχνείο υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμος έως τη 1 τα ξημερώματα.

1983 Το στρατοδικείο της Κωνσταντινούπολης καταδικάζει 18 μέλη της Επιτροπής Ειρήνης για «απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος και εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού».

1989 Ιδρύεται η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» υπό τον Μάνο Χατζιδάκι.

2008 Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org