Τρίτη 13 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κάλπικος καβγάς για την αποπληρωμή της δόσης του χρέους

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή αποπληρωμή και εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο συνέντευξης στην εφημερίδα «Real News», σημείωσε πως η κυβέρνησή του σκοπεύει να αποπληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτη. Διευκρίνισε σχετικά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία άντλησης ρευστότητας και συγκεκριμένα τις εκδόσεις έντοκων γραμματίων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως «η έκδοση εντόκων γραμματίων δεν θα είναι απλή διαδικασία ρουτίνας», καθώς η χρήση τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει καλυφθεί. Το συγκεκριμένο πλαφόν προβλέπεται στις συμφωνίες με την τρόικα, ενώ για τυχόν υπέρβαση απαιτείται «ένα πρώτο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Η παραπάνω «συζήτηση» αποκαλύπτει ανάγλυφα τις στρατηγικές συμπλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις εκδόσεις έντοκων γραμματίων, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ενωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει». Εν ολίγοις, ομολογούν ότι θα έλθουν σε αγαστή συμφωνία με τα μέρη της τρόικας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΕΕ), αλλά και με τους τραπεζικούς ομίλους, για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους.

Το κρατικό χρέος δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες ανάγκες των μονοπωλίων. Οι κυβερνήσεις χρηματοδότησαν το μεγάλο κεφάλαιο που ανέλαβε να κατασκευάσει και στη συνέχεια να αξιοποιήσει νευραλγικές υποδομές, μεταφορικά δίκτυα, οδικούς άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. Διογκώθηκε με την πληρωμή υπέρογκων πολεμικών δαπανών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του αστικού κράτους στο ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των «αναπτυξιακών» νόμων σε ιδιωτικές καπιταλιστικές επενδύσεις, με τις φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες κ.ά.

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, είτε με «κούρεμα» είτε με άλλου τύπου «ελάφρυνση», θα συνδυαστεί με νέα αντεργατικά μέτρα. Οι δε ντόπιοι τραπεζίτες, στους οποίους, σε πρώτη φάση, θα απευθυνθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν πως οι «αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα, ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκό ορόσημο η χρηματοδότηση κράτους - τραπεζών(2015-05-03 00:00:00.0)
«Προβλήματα» χρηματοδότησης κράτους - τραπεζών(2015-04-19 00:00:00.0)
Αγόρασαν φτηνά, εισπράττουν αστρονομικά ποσά(2012-07-18 00:00:00.0)
Ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες(2009-01-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-03-08 00:00:00.0)
Μήνυμα για νέα γενική μείωση από τα έντοκα γραμμάτια(1997-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ