Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες

Προσφορές 13,2 δισ. ευρώ για τα έντοκα γραμμάτια

Ζεστό κρατικό χρήμα καρπώθηκαν για μια ακόμη φορά οι ντόπιες και ξένες τράπεζες που διαγκωνίζονταν χτες, προκειμένου να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου (3μηνης, 6μηνης και ετήσιας διάρκειας). Το μεγάλο ενδιαφέρον τους έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις τους για επικείμενη νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αναμένουν να υποχωρήσουν στο 2%. Οι τραπεζίτες - ντόπιοι και ξένοι - θα βάλουν ενέχυρο τα έντοκα γραμμάτια στην ευρωτράπεζα απ' όπου θα αντλήσουν σχετικά φτηνό χρήμα (με 2%) κερδίζοντας και τη διαφορά με την οποία δάνεισαν χτες (επιτόκια μέχρι και 2,67%) το ελληνικό Δημόσιο!

Το «ανακυκλωμένο» χρήμα θα το πουλήσουν στη συνέχεια στην πελατεία τους, νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους κ.ά. με τη μορφή νέων δανείων, διευρύνοντας παραπέρα τα υπερκέρδη τους. Είναι απόλυτα φανερό ότι ευρωμονόδρομος του Μάαστριχτ είναι κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στα μέτρα της πλουτοκρατίας, που σε αυτή τη φάση αξιοποιεί και θησαυρίζει από τις συνθήκες της κρίσης και των αναταράξεων. Να σημειωθεί πως το προνόμιο δανεισμού από την ευρωτράπεζα έχουν αποκλειστικά οι τραπεζίτες και όχι τα κράτη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι συνολικές προσφορές που υπέβαλαν έφτασαν στο υπέρογκο ποσό των 13,2 δισ. ευρώ (6,5 φορές πάνω από το ζητούμενα), από τα οποία η κυβέρνηση έκανε αποδεκτά τα 2,55 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη, για το 2009, έκδοση κρατικού χρέους.

Τα μέσα επιτόκια της χτεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκαν:

  • 12μηνα: 2,67% (από 5,09% το Σεπτέμβρη).
  • 6μηνα: 2,46% (από 5,09%).
  • 3μηνα: 2,40% (από 4,46%).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ