Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Κυπριακό

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη, με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κ. Τσιάρα, ζητούν την άμεση σύγκλησή της με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Οπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, επιταχύνονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την "Κοινή Διακήρυξη" του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τη συνάντησή τους στις 11-2-2014, τις οποίες έχει επικροτήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Η Κοινή Διακήρυξη επί της ουσίας σηματοδοτεί την επαναφορά "λύσης" στα βήματα του σχεδίου Ανάν.

Οι αναφορές στην Κοινή Διακήρυξη σε "συνιστώντα κράτη" ενισχύουν τις ανησυχίες ότι επίκεινται επικίνδυνες εξελίξεις για τον κυπριακό λαό. Η αναφορά σε λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας αναιρείται από την ύπαρξη "συνιστώντων κρατών", από την προβλεπόμενη σχέση τους με το ομοσπονδιακό σύνταγμα, από τη μη αναφορά ότι το "ομόσπονδο" κράτος θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στην ουσία οδηγούν σε λύση συνομοσπονδιακή και διχοτομική, νομιμοποιώντας την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η θέση ότι το μέλλον του κυπριακού λαού βρίσκεται εντός της ΕΕ έχει ως στόχο να δεσμεύσει τον κυπριακό λαό και να εξωραΐσει τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, που οδήγησε και το λαό αυτής της χώρας σε χρεοκοπία, ενώ έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα ούτε της Ελλάδας ούτε της Κύπρου.

Η έκδοση της διακήρυξης μετά την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αποδεικνύει την άμεση παρέμβαση εκείνων των δυνάμεων που ευθύνονται για την κυπριακή τραγωδία και σήμερα κινούνται με κριτήριο τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της Ενέργειας.

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα αντιταχθεί σε λύσεις που οδηγούν σε ανοιχτή ή συγκαλυμμένη διχοτόμηση, που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο κυπριακός λαός και θα στηρίξει τον αγώνα για δίκαιη λύση του Κυπριακού σε όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Επειδή επιταχύνονται αρνητικές εξελίξεις για το Κυπριακό, για το λόγο αυτόν θεωρούμε ότι απαιτείται η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να γίνει συζήτηση των θεμάτων αυτών, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org