Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Το λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές, θυσία στην καπιταλιστική ανάπτυξη

Εκδήλωση των ΚΟ Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για τον τουρισμό

«Το δικαίωμα του λαού στις διακοπές θυσιάζεται στην κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης του τουριστικού τομέα με μοχλό το κέρδος. Ο περιορισμός του, όπως και ο περιορισμός των δυνατοτήτων για να πραγματοποιηθεί είναι παράγοντες που αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργατών, ενισχύουν την σχετική εξαθλίωση του λαού». Τα παραπάνω τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι ΚΟ Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, σημείωσε, ο εσωτερικός τουρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 50% σε σχέση με το 2008 (1,5 δισ. έναντι 3 δισ. ευρώ). Με βάση δε, έρευνα του ΙΝΚΑ το 2013, περισσότερο από το 73% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δεν κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές.

Παράλληλα, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, ενισχύεται η τάση ισχυροποίησης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων ενισχύουν τη θέση τους. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επέκτειναν τη δράση τους, συγκροτούν φάρμες, ελαιώνες, αμπελώνες, συγκεντρώνουν τη γη, συμμετέχουν σε εταιρείες εστίασης, βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, στο real estate, σε εταιρείες διαχείρισης υποδομών. Ενισχύεται ο ρόλος των tour operators, η διασύνδεσή τους με τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, αλλά και η άμεση διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων από αυτούς, ενώ επιδεινώνεται η θέση των μικρών επιχειρήσεων.

Η ανταγωνιστικότητα έφερε «τσάκισμα» μισθών και δικαιωμάτων

Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην εκδήλωση των ΚΟ Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων της ΚΟΑ
Κατάμεστη η αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην εκδήλωση των ΚΟ Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων της ΚΟΑ
Την ίδια ώρα δεν διασφαλίζεται κανένα δικαίωμα στην εργασία στον κλάδο. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης προϋποθέτουν το "τσάκισμα" μισθών και δικαιωμάτων», υπογράμμισε το στέλεχος του ΚΚΕ. «Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, ότι το 2013 μειώθηκε κατά 3-3,5% η απασχόληση στον τουρισμό, τουλάχιστον η επίσημη. Και αυτό σε συνθήκες μεγάλης αύξησης εσόδων», πρόσθεσε. Την περίοδο Γενάρη-Νοέμβρη 2013 σημειώνεται αύξηση κατά 14,9% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις και 15,3% στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση σε σύγκριση με το 2012.

Ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι η κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου με την ομοσπονδία ξενοδόχων το Δεκέμβρη του 2013, επεκτείνει για το 2014 τη μείωση των μισθών κατά 15% που προβλεπόταν με τη ΣΣΕ του 2012, χειροτερεύει δε τους όρους εργασίας, αυξάνοντας τον εργάσιμο χρόνο μέχρι και 10 ώρες.

Οι επίσημα καταγεγραμμένοι δείκτες του «κόστους εργασίας» φανερώνουν και αποδείχνουν την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης τα προηγούμενα χρόνια. Στους κλάδους ξενοδοχείων - εστίασης, από το πρώτο τρίμηνο του 2010 ως το τρίτο τρίμηνο του 2011 το συνολικό «κόστος εργασίας» υποχώρησε κατά 32,5%, οι μισθοί και οι αμοιβές συνολικά υποχώρησαν κατά 30,4%, οι τακτικές αποδοχές κατά 26%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε το «μη μισθολογικό κόστος» κατά 36,2%.

Αναφερόμενος στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε πως «πρώτη και βασική προϋπόθεση για να τεθεί στη διάθεση του λαού και της εργατικής τάξης όλος αυτός ο τεράστιος πλούτος υποδομών, χώρων και κτιρίων, είναι η κοινωνικοποίησή τους και να γίνουν ολοκληρωτικά λαϊκή - κοινωνική περιουσία η γη, τα δάση, οι ορεινοί όγκοι, οι αιγιαλοί, οι δρόμοι, τα λιμάνια και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, η ναυσιπλοΐα και τα αεροδρόμια». Στη βάση αυτή, σημείωσε, η εργατική εξουσία θα μπορεί με κεντρικό σχέδιο να κατανέμει αναλογικά παραγωγικούς πόρους, να απλώνει ισόμετρα σε όλη τη χώρα ένα δίκτυο με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, θέρετρα, χώρους πολιτισμού.

Σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές τόνισε πως «η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του κινήματος, για την οργάνωση της πάλης, για την οικοδόμηση της ενότητας της εργατικής τάξης και για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας». Πάνω σε αυτή τη βάση, σημείωσε, πρέπει να κατανοείται από τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους του τουριστικού κλάδου, η αναγκαιότητα της ανάπτυξης της οργανωμένης πάλης με επιθετικούς στόχους διεκδίκησης.

«Βασικός όρος για την αντεπίθεσή τους και την οργάνωση της πάλης είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ - πρώτα και κύρια μέσα στους χώρους δουλειάς - και η αλλαγή των αρνητικών πολιτικών συσχετισμών με την αποδυνάμωση των δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές πρέπει να γίνει βήμα, με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ