Τρίτη 18 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιμνημονιακοί μνημονιακοί!!

«Το σχήμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο έχει εξαντλήσει τα όριά του». Ποιος το λέει αυτό; Ο αρθρογράφος της «Αυγής» Βασίλης Πάικος!!! Συμφωνούμε απόλυτα, το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα «σχήμα» και μάλιστα σχήμα παγίδευσης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, συσκότισης των πραγματικών αντιθέσεων, από την αρχή όμως και όχι τώρα. Το σχήμα αυτό «εξάντλησε τα όριά του» γιατί σε όλη την ΕΕ συζητάνε τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με άλλο όμως μείγμα, γι' αυτό καμιά πολιτική δύναμη δεν υπερασπίζεται ούτε το μνημόνιο, ούτε την τρόικα, ούτε την κυρίαρχη πολιτική διαχείρισης της ΕΕ. «Εξάντλησε τα όριά του», γιατί είναι αστείο να είσαι ενάντια στα μνημόνια αλλά υπέρ της ΕΕ που επιβάλλει μνημόνια διαρκείας ενάντια στους λαούς... Γιατί όμως τα λέει αυτά ο αρθρογράφος της «Αυγής»; Μήπως είναι δείγμα αυτοκριτικής για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια εγκλωβισμού σε ψεύτικα σχήματα και διλήμματα; Οχι βέβαια... Για να αποδείξει ότι σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ «διόρθωσε το λάθος» με τον «αντι-μνημονιακό» Καρυπίδη και ότι σωστά επιμένει να έχει για υποψήφιο τον «μνημονιακό» Βουδούρη ! Και ενώ το κύριο άρθρο της «Αυγής» υπερασπίζεται τις αντιμνημονιακές συμμαχίες ! Ο καιροσκοπισμός στο τετράγωνο!

Ο ίδιος στόχος...

Γράφει ο Δ. Χρήστου στην «Αυγή» της Κυριακής επιτιθέμενος στους εσωκομματικούς αντιπάλους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ: «Αδιαφορούν για το νέο υπόδειγμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού που πρέπει να δημιουργηθεί με βάση τις αξίες της αριστεράς». Κάνει όμως ένα λάθος, αγνοεί την ιστορική πείρα. Πάντα κάθε «υπόδειγμα δημοκρατικού σοσιαλισμού», παλιό και νέο, δηλαδή για να συνεννοούμαστε η σοσιαλδημοκρατία, χρειαζόταν να ενσωματώνει στο εσωτερικό της και μια «αριστερή πτέρυγα». Γιατί σίγουρα το ζητούμενο για τον αρθρογράφο της «Αυγής» είναι η αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας σε μια διαφορετική βάση από αυτή που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση με το ΠΑΣΟΚ. Ξεχνάει ότι όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ενσωμάτωναν και μια «αριστερή αντιπολίτευση» στις γραμμές τους, αποτελούμενη από συνδικαλιστές, τροτσκίζοντες ή τροτσκιστικές ομάδες κλπ. Αυτό έγινε και στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1970. Ολοι αυτοί υπόσχονταν στον ψηφοφόρο που απογοητεύονταν από την εγκατάλειψη «ριζοσπαστικών συνθημάτων» ότι μαζί με το κίνημα θα πιέσουν την ηγεσία της σοσιαλδημοκρατίας για να μετατοπιστεί προς τα αριστερά. Αξιοποιούνταν επίσης για να ασκούν πίεση στα ΚΚ. Ενώ ταυτόχρονα, στο όνομα του «να φύγει» ή «να μην ξαναγυρίσει η δεξιά», στήριζαν ολόψυχα και τη διεκδίκηση και την άσκηση της διακυβέρνησης. Τέτοιο ρόλο φιλοδοξεί να παίξει σήμερα η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας μάλιστα το «κομμουνιστογενές» παρελθόν στελεχών της. Μην τους αδικεί λοιπόν ο αρθρογράφος της «Αυγής», τον ίδιο στόχο υπηρετούν!

... και οι αριστερές αξίες του συστήματος

Λέει ο ίδιος σε άλλο σημείο: «Παρ' ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά γοητεύουν και συγκινούν πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς, ελάχιστοι από τον κομματικό μηχανισμό κατανοούν τη σημασία και κυρίως τις τεράστιες ευθύνες τους (...) Ο όρος "αναδιάρθρωση" δεν αρκεί πλέον για να χαρακτηρίσει τις ανάγκες της χώρας. Μιας χώρας που χρειάζεται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, τομές σε κάθε χώρο, για να καλύψει γρήγορα το χαμένο έδαφος. Οι λαοί της Ευρώπης (και όχι μόνο) περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει και να δοκιμάσει στην πράξη με επιτυχία το νέο υπόδειγμα». Αλήθεια, για ποιες μεταρρυθμίσεις και τομές γίνεται λόγος; Μα γι' αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως αναγκαία πολιτική ενίσχυσης των «υγιών» μεγαλοεπιχειρηματιών για την ανάκαμψη, που τον φέρνουν συνομιλητή του ΣΕΒ που βρίσκει ενδιαφέρουσες τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές του, που τον κάνουν συνομιλητή των ΗΠΑ ως οπαδό της πολιτικής Ομπάμα και ταυτόχρονα υπερασπιστή της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Αυτές είναι οι «αξίες της αριστεράς»! Εχθρικές για το λαό.

Το αριστερό ISO

«Θα ήταν ίσως χρήσιμο για την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μια τυποποίηση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πιστοποιηθεί κάποιος ως υποψήφιος συνεργαζόμενος. Κάτι σαν αριστερό ISO. Ετσι που να ελέγχεται διαφανώς και χωρίς καυγάδες το πολιτικό μητρώο και η συνέπειά του», γράφει ο Θ. Καρτερός στην «Αυγή», 16/2/2014, για τις κόντρες στις επιλογές των υποψηφίων τους. Ενώ ο Β. Πάικος γράφει: «Αρκεί να θυμηθούμε ότι τότε, το 2010 ή και το 2011, πολλοί, πάρα πολλοί Ελληνες (καθώς και πολλοί, πάρα πολλοί πολιτικοί) πίστεψαν πως δεν υπήρχε άλλη από τη μνημονιακή λύση. Ε, λοιπόν, κάποιοι απ' αυτούς στη συνέχεια, και μάλιστα σύντομα, είδαν τη φαιά πραγματικότητα, αναγνώρισαν έμπρακτα την πλάνη τους και εντάχθηκαν σε λογική προοδευτικής στρατηγικής». Πράγματι, ως δύναμη διαχείρισης της οικονομίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, δύναμη του ευρωμονόδρομου, αυτό είναι το αριστερό ISO και η προοδευτική στρατηγική, που αυτοπροβάλλονται ως πιο ικανοί για την κυβερνητική εξουσία, έχουν και ανάλογη πολιτική συμμαχιών με πρόσωπα και δυνάμεις από τα αστικά κόμματα, επιλογές που εκφράστηκαν και στις υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες. Δεν είναι δα και πρώτη φορά στην ιστορία που πρόσωπα και δυνάμεις από ένα κόμμα της διαχείρισης μεταπηδούν σε άλλο κόμμα της διαχείρισης. Εχουν καμία σχέση αυτά με τα λαϊκά συμφέροντα;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1861 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Βουλή της ενιαίας Ιταλίας. Η ενοποίηση της Ιταλίας υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης ενός αστικοδημοκρατικού κινήματος που ονομάστηκε «ριζορτζιμέντο» (ανόρθωση).

1883 Γεννιέται ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης. Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1925 έως το 1929, ταξιδεύει στην ΕΣΣΔ, τη δεύτερη φορά με πρόσκληση της κυβέρνησης για τα δεκάχρονα της επανάστασης. Εκεί θα γνωρίσει τον Μπαρμπίς, τον Ιστράτι και τον Γκόρκι. Τα ταξίδια στη Ρωσία εκδόθηκαν σε δύο τόμους. Στις 11 Ιανουαρίου του 1928, Καζαντζάκης και Ιστράτι θα μιλήσουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο θέατρο «Αλάμπρα» υπέρ της ΕΣΣΔ. Μετά τον πόλεμο ο Καζαντζάκης εξορίστηκε στη Μακρόνησο, ενώ τη δεκαετία του 1950 τα έργα του δέχθηκαν τη μήνη της Εκκλησίας. Πέθανε στις 26/10/1957.

1925 Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΚΕ με απόφασή της τονίζει πως η αστική τάξη προετοιμάζει το έδαφος «για μια στρατοκρατική δικτατορία Κονδύλη-Πάγκαλου» και καλεί τους εργαζόμενους να αγωνισθούν για την απόκρουση αυτού του κινδύνου.

1926 Η παγκαλική δικτατορία (24/7/1925-22/8/1926) προβαίνει στη σύσταση εκτάκτων στρατοδικείων για την καταδίωξη των αντιπάλων της και κυρίως των κομμουνιστών. Με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας δικάστηκαν κατόπιν, πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ (όπως ο Πουλιόπουλος, ο Μάξιμος, ο Σκλάβος, ο Μοναστηριώτης, ο Νικολινάκος, ο Φίτσος κ.ά.). Στις δίκες οι κατηγορούμενοι ανέτρεψαν με τα επιχειρήματά τους τις συκοφαντικές κατηγορίες και υπερασπίστηκαν σθεναρά τις αρχές και την πολιτική του ΚΚΕ.

1948 Ξεκινά η πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης (μία ταξιαρχία) προς τη Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Σε μια ηρωική πορεία που κράτησε 42 ολόκληρες μέρες, οι άοπλοι αγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι, εκτός από τις κακουχίες, με τις ενέδρες και τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού. Πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους σε αυτή την υπερπροσπάθεια.

1952 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

1957 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7ηΠλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18-24/2/1957), κατά την οποία καθαιρέθηκε ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφτηκε και από μέλος του ΚΚΕ.

1976 Συνέρχεται στο γήπεδο του Σπόρτιγκ της Αθήνας το Α' Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στις 22/2. Το Συνέδριο επεξεργάστηκε και ενέκρινε Προγραμματική Διακήρυξη προς την ελληνική νεολαία, πήρε μια σειρά αποφάσεις γύρω από τα καθήκοντα της ΚΝΕ στη δοσμένη περίοδο (στον οργανωτικό τομέα, στη μαζική δουλειά, στον πολιτισμό κ.ά.), ενώ ψήφισε και το καινούργιο Καταστατικό της Οργάνωσης. Με την λήξη του Α' Συνεδρίου συνήλθε η Α' Σύνοδος του νεοεκλεγέντος Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, που ανέδειξε Γραμματέα του τον Δημήτρη Γόντικα.

2009 Αρχίζει τις εργασίες του το 18οΣυνέδριο του ΚΚΕ (18 - 22/2/2009), το οποίο, μεταξύ άλλων συζήτησε και ενέκρινε τις «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org