Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο «φουλ» οι μηχανές του αγώνα

Ανταριασμένο και πάλι το λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στον Πειραιά έχουν μπει στην «τελική ευθεία» για την οργάνωση της απεργίας στις 17 Μάη, με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς. Σήμερα στις 11.30 το πρωί θα περιοδεύσει στα καράβια και τα συνεργεία της Ζώνης ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά για τις 17 Μάη θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 το πρωί. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική τονίζει: «Με αυταπάρνηση επιβάλλεται να δουλέψουν οι μεταλλεργάτες της Ζώνης, οι καπνεργάτες του Παπαστράτου και του Κεράνη, οι εργάτες και οι εργάτριες στην ΙΟΝ, στην Ελαΐδα, οι ναυτεργάτες, γενικότερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάη».

Η Συντονιστική των Σωματείων εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυταπάτες και αναμονή, «είναι ξεκάθαρο - συνεχίζει - ότι πρόκειται για παραλλαγές του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης - παραπλάνησης των εργαζομένων για να επιβάλουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα και γενικότερα την αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική τους». Υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας είναι σε κρίσιμη καμπή, στους δρόμους του αγώνα κερδίζουμε. Μπροστά σ' αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τους επαγγελματοβιοτέχνες που συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάη, τα κινήματα των γυναικών, της νεολαίας, να διαμορφώσουν ένα λαϊκό πλειοψηφικό ρεύμα για να μην πραγματοποιηθεί ο κοινωνικός διάλογος της απάτης, για να κλιμακωθεί ο αγώνας».

Στο μεταξύ έντονη κριτική ασκήθηκε στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ, σε προχτεσινή σύσκεψη διοικήσεων πρωτοβάθμιων σωματείων. Εκεί για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε «περίτρανα» πως η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ αποτελεί τον ιμάντα για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Αρνείται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΚΠ (τελευταία συνεδρίαση ήταν στις 19/4), να οργανώσει κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να υιοθετήσει το πλαίσιο διεκδίκησης των εργαζομένων και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Ο πρόεδρος του ΕΚΠ Γ. Μίχας και οι υπόλοιποι, κινούμενοι στη λογική της ΓΣΕΕ, παρουσιάζουν ένα «πετσοκομμένο» και αποδυναμωμένο - δήθεν διεκδικητικό - πλαίσιο και επιδιώκουν να βάλουν στη λογική «των διαλόγων» τους εργαζόμενους του Πειραιά.

Μάλιστα, για σήμερα το προεδρείο, χωρίς καν να συνέλθει η διοίκηση, εξήγγειλε με δελτίο Τύπου συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 7 το απόγευμα, χωρίς καν διεκδικητικό πλαίσιο, χωρίς να έχει γίνει η στοιχειώδης ενημέρωση των εργαζομένων γι' αυτό! Ισως είναι κι αυτό μία μέθοδος για να αποδείξουν ότι... οι εργαζόμενοι δε θέλουν κινητοποιήσεις!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ