Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Μετά την κυβέρνηση σε ρόλο Χότζα και οι βιομήχανοι

Αξίωσαν χτες να υιοθετηθεί η μελέτη των Βρετανών. Προτείνουν σύνταξη στα 67 και μείωση των συντάξεων

Υπέρ των πλέον ακραίων αντιλαϊκών σεναρίων για την πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης τάσσονται οι Ελληνες βιομήχανοι. Προχωρώντας ακόμα πιο πέρα από τις προτάσεις κατεδάφισης που διατύπωσε η κυβέρνηση και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη γενικότερη στρατηγική, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ έδειξαν να... αγωνιούν για την πορεία της κοινωνικής ασφάλισης και αποσαφήνισαν - εν είδει εντολής - ότι σε κάθε περίπτωση οι στόχοι κωδικοποιούνται στο εξής: Και με κέντρο δράσης το Aσφαλιστικό, επιδιώκουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν. Από παντού. Δηλαδή, από όλους τους τομείς, αφού όπως είπαν, βιώσιμη λύση στο Aσφαλιστικό δεν μπορεί να υπάρξει, αν δε συνδυαστεί με την ικανοποίηση μιας σειράς οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων που αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο.

Εχοντας πλήρη συναίσθηση του ταξικού τους συμφέροντος, οι βιομήχανοι, χωρίς καμία περιστροφή, απαίτησαν την «εδώ και τώρα» έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», ώστε, εντός του έτους ή έστω και λίγο αργότερα, να έχει κλείσει το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση δίνει περιθώριο «διαλόγου», που υπερβαίνει τους δύο μήνες, δήλωσαν ότι θα παραστούν στο «διάλογο» με τις δικές τους θέσεις και προτάσεις. Ακόμα δεν είναι έτοιμες, υποστήριξαν, αλλά κατέστησαν σαφές ότι οι προτάσεις τους θα είναι αυτές που κατέθεσαν οι Βρετανοί, που πραγματοποίησαν την αναλογιστική μελέτη. Πιο σαφής από όλους, ο Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος δήλωσε για τις προτάσεις της κυβέρνησης που... πάγωσαν κάτω από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό, ότι «αν η κυβέρνηση δεν είχε καταθέσει τις δικές της γνώμες και είχε καταθέσει τις προτάσεις των Βρετανών, τότε ίσως το πρόβλημα να είχε λυθεί»!

Ο... διάλογος, που επιθυμεί ο ΣΕΒ, πρέπει να έχει ως βάση το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο έτερος πρόεδρος Λ. Αντωνακόπουλος, «δε θα πρέπει να ασχοληθούμε με το τι έγινε στο παρελθόν, αν υπήρξε κακοδιαχείριση κ.ο.κ., αλλά να προχωρήσουμε μπροστά». Δηλαδή, να δοθεί άφεση αμαρτιών σε όλους όσοι κατέκλεψαν τις εισφορές των εργαζομένων, δεν κατέβαλαν τις αναλογούσες εισφορές, έπαιξαν τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο κ.ο.κ. Ανοιχτοί σε όλα για τις ανάγκες του αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, οι βιομήχανοι κάλεσαν να συμμετέχουν στον «ουσιαστικό διάλογο» όλα τα πολιτικά κόμματα. Πάντως, για τη στάση που θα κρατήσει η πλειοψηφία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στον «κοινωνικό διάλογο» ο ΣΕΒ είναι αισιόδοξος. Μάλιστα, ο Ν. Αναλυτής ανέφερε ότι με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ έχουν συμφωνήσει σε 11 σημεία για το Ασφαλιστικό από την υπογραφή της προηγούμενης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Κάνοντας τους ανήξερους για το πώς προέκυψαν τα προβλήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, αυτό που φάνηκε να ξέρουν καλά είναι ότι δεν προτίθενται να συνεισφέρουν ούτε με μία δραχμή για την εξασφάλιση πόρων για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ για τους εργοδότες που χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία δεν είπαν κουβέντα.

Αντίθετα, έδειξαν ότι ξέρουν να κινδυνολογούν και να εκβιάζουν, όταν ο λόγος πηγαίνει στο ενδεχόμενο φορολογίας στα υπερκέρδη τους. Τότε, επικαλούνται ότι τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν δε δοθούν κίνητρα στους βιομήχανους, δε θα υπάρξουν επενδύσεις και συνεπώς αύξηση της απασχόλησης που θα τονώσει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, είπαν. Λες και με τα τρισεκατομμύρια που έχουν αποσπάσει οι μεγαλοβιομήχανοι από τον ελληνικό λαό δεν έχει αυξηθεί η ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα. Επίσης, είπαν και το άλλο, πως, αν μάθουν οι ξένοι επενδυτές ότι η Ελλάδα επιβάλλει «επαχθείς φόρους» και έχει υψηλό εργατικό κόστος, δεν πρόκειται να έρθουν να επενδύσουν... Επιχειρηματολογώντας ο Οδ. Κυριακόπουλος γιατί δεν πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, είπε και το εξής: «Οταν αυξάνονται οι φόροι στις επιχειρήσεις, τα έσοδα μειώνονται, όλο και περισσότεροι γίνονται φοροφυγάδες. Οταν μειώνονται οι φόροι, τότε κανείς δεν έχει πρόβλημα να τους καταβάλει. Γι' αυτό, για να αυξηθούν τα έσοδα, πρέπει να μειωθεί η φορολογία»!

Αναφορικά με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού πρώτα οι βιομήχανοι επανέλαβαν ότι το προσδοκώμενο όριο ζωής έχει αυξηθεί, προτείνουν επί της αρχής να υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης από τα 60 έως τα 67 χρόνια. Οπως είπε ο Ν. Αναλυτής, για όσους φεύγουν νωρίς, «θα υπάρχουν τα κίνητρα και τα αντικίνητρα» και το αντίθετο. Πάντως, μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θα θέτουν οι βιομήχανοι είναι η θεσμοθετημένη εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και ανέφεραν ότι όπου αυτό εφαρμόστηκε είχε θετικά αποτελέσματα. Για την κατώτερη σύνταξη, οι βιομήχανοι δεν μπορούν να πουν ακόμα τη θέση τους, αφού δεν ξέρουν ακόμα ποιο είναι το κατώτερο όριο κατά την κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι θετικοί στο σενάριο του 60% κύρια και 20% επικουρική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ