Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αποφασιστικά στην απεργία.

ΠΑΜΕ: Ούτε βήμα πίσω! Να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας!

Μια εβδομάδα πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργία, στην οποία συμμετέχουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία της κινητοποίησης και των δεκάδων συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα. Μπροστά στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, καθώς η κυβέρνηση ανασυντάσσει τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό και το φρενάρισμα των κινητοποιήσεων, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καλεί τους εργάτες, υπάλληλους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία να δώσουν ακόμα ένα βροντερό «παρών» στον ιερό αυτό αγώνα. Εναν αγώνα, που θα κρίνει τη ζωή και το μέλλον γενιών και γενιών.

Μπροστά σ' αυτήν την κρίσιμη μάχη, κρίνονται όλοι. Αλλά δεν κρίνονται ούτε από τις διακηρύξεις και τα ευχολόγια, ούτε από τα σχέδια επί χάρτου για το πώς μπορεί να εξελιχτεί η κατάσταση. Ολοι θα κριθούν και κρίνονται από τη συνεισφορά τους στον κοινό αγώνα. Από το αν βάζουν πλάτη, στην οργάνωση της απεργίας, στην ενημέρωση των εργαζομένων. Από την προσωπική συμβολή των συνδικαλιστών, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν, όποιο πόστο και αν κατέχουν. Κατά πόσο, αποφασιστικά, χωρίς ταλαντεύσεις, θα παλέψουν την απεργία, στο εργοστάσιο και στο γιαπί, στο γραφείο και στο σχολείο, στο νοσοκομείο και στην τράπεζα, στο χωράφι και στη βιοτεχνία. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης του κάθε εργαζόμενου χωριστά, της προσωπικής μας ευθύνης.

Σε προκήρυξή του - που άρχισε να μοιράζεται στους χώρους δουλιάς - το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι τώρα επιβάλλεται να κλιμακωθεί ο αγώνας. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι να «ανέβουν ακόμα ένα σκαλοπάτι» και να απαιτήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, που βάζει μπροστά η ζωή. Να περάσουν από την άμυνα στην αντεπίθεση, γιατί «σήμερα ο αγώνας δεν μπορεί να περιοριστεί στο να μην περάσουν τα μέτρα».

Τους καλεί να απεργήσουν, να διαδηλώσουν, να οργανώσουν παντού απεργιακές επιτροπές. Να φωνάξουν και να διεκδικήσουν το «Δωδεκάλογο του ΠΑΜΕ», το δωδεκάλογο της ζωής, για ένα πραγματικά δημόσιο, κοινωνικό και καθολικό σύστημα Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας. Να επιβάλουν με τη συμμετοχή τους εκείνο το πλαίσιο αιτημάτων που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά που είναι το μόνο που μπορεί να κρατήσει όρθιο το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενισχύοντάς το ταυτόχρονα με υπηρεσίες και δικαιώματα, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

Στις 17 Μάη, κυβέρνηση, ΝΔ και ΣΕΒ πρέπει να βρουν απέναντί τους ένα ορμητικό ποτάμι που θα παρασύρει στο διάβα του τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ένα τείχος αποφασιστικότητας, που πάνω του θα σπάσει τα μούτρα της η επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων. Αλλωστε, όπως σαφώς προκύπτει από κατευθυνόμενα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει το αντιασφαλιστικό πακέτο. Επαναφέρει για διαπραγμάτευση εκείνα τα μέτρα, που οι εργαζόμενοι καταδίκασαν στην πράξη με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους. Επιχειρεί να αναβιώσει διλήμματα, ότι τα μέτρα δεν αφορούν όλους τους εργαζόμενους, ότι η λαίλαπα δε θα κάψει εκείνη ή την άλλη κατηγορία. Είναι διλήμματα, που οι εργάτες έχουν απορρίψει συλλήβδην.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν ευκολόπιστοι, γιατί τότε θα πληρώσουν ακριβά το τίμημα. «Ο λεγόμενος διάλογος από "μηδενική βάση" ή "χωρίς προαπαιτούμενα" -υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ - είναι παραλλαγές του γνωστού "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης και της παραπλάνησης, που έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στους εργαζόμενους».

Τόσο οι προκλητικές απαιτήσεις του ΣΕΒ, όσο και οι πόροι που υπόσχεται ο πρωθυπουργός, τα «σχέδια Γιάννου» για το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι το σύνθημα «Ούτε ένα βήμα πίσω» πρέπει να ακουστεί και πάλι στις πλατείες. Και με την 24ωρη απεργία να συμπληρωθεί με το πρόσταγμα: Ενα, δύο, πολλά βήματα μπροστά!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ