Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ξαφνικά ... «δεν υπάρχει πρόβλημα»

Γενικόλογη εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος τώρα μιλάει για τη σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα διαχειρίζεται εταιρία κεφαλαίων και θα λειτουργεί στη βάση της κεφαλαιοποιητικής απόδοσης

Και... νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης ρίχνει τώρα στο τραπέζι το κυβερνητικό επιτελείο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να κάμψουν το αγωνιστικό κλίμα που έχουν προκαλέσει οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για τη διάλυση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο Γ. Παπαντωνίου κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής παρουσίασε εκτενή ανάλυση της πορείας της οικονομίας και ενώ πριν από δυο-τρεις βδομάδες εμφανιζόταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά στα «περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού», διατύπωσε την εκτίμηση πως το δημόσιο μπορεί να συνεισφέρει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία «Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης». Ο υπουργός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του σχεδίου του, ωστόσο ξεκαθάρισε δύο σημαντικά ζητήματα: Πρώτον, ότι το ύψος της χρηματοδότησης αυτής θα αποτελέσει το... κερασάκι για να συρθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο μεθοδευόμενο ψευτοδιάλογο. Οπως φέρεται να είπε στη συνεδρίαση ο Γ. Παπαντωνίου, «το ύψος της χρηματοδότησης θ' αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου». Δεύτερον, ότι το Ταμείο αυτό, αν και όταν συσταθεί, θα λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Θα πρόκειται, δηλαδή, για κονδύλια που θα ριχτούν στις χρηματαγορές, με ό,τι αυτό σημαίνει, ενώ τη διαχείριση του Ταμείου θα αναλάβει... εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων. Τα κονδύλια, όπως είπε και πρόσφατα ο Κ. Σημίτης, θα εξασφαλιστούν από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα των επόμενων χρόνων και... μελλοντικά, ενώ για την περίοδο μετά το 2010 θα υπάρξει δυνατότητα σημαντικής ενίσχυσής τους λόγω της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 60% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι το 2001 η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων 30 χρόνων, προφανώς για να πείσει για την ορθότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Δεν είναι πάντως γνωστό αν ανέφερε ο υπουργός, πως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, από 5% στο 4,8%, η δε Τράπεζα της Ελλάδας κάνει λόγο για ρυθμό αύξησης 4,5%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ