Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κι όμως, έχει χρώμα

«Κατά τον μεγαλοξενοδόχο κ. Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, επίσημο "κοινωνικό εταίρο" της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, εμπνευστή της ανασφάλιστης κι απλήρωτης δουλειάς μέσα από δεκάδες "εκδόσεις" μαθητείας, οραματιστή της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα όπου θα κυριαρχούν τα εργασιακά γκέτο και τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, "ο τουρισμός δεν έχει και δεν μπορεί να έχει πολιτικό χρώμα". Λες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και οι αιτίες που τα δημιουργούν ήρθαν από παρθενογένεση. Λες και ο αποκλεισμός από τις διακοπές και την αναψυχή εκατομμυρίων εργατικών οικογενειών είναι κακιά συγκυρία. Λες και η πολιτική που εφαρμόζει αυτός και οι όμοιοί του κεφαλαιοκράτες δεν νομοθετείται από τα κόμματά τους, κόμματα συγκεκριμένα, με στρατηγική να υπηρετούν τα κέρδη τους σε βάρος των αναγκών μας.

Οδυνηρή πραγματικότητα

(...) Και πολιτικό χρώμα έχει ο τουρισμός και συγκεκριμένη στόχευση: Να αποτελέσει όχημα να ξεφύγουν από την κρίση που το σάπιο τους σύστημα δημιούργησε, μέσα από την αύξηση της δικής μας εκμετάλλευσης, όπως εξάλλου έκαναν ακόμη κι όταν η δική τους ανάπτυξη έσπαγε όλα τα κοντέρ. Οσο και να αυξηθούν οι τουρίστες που θα επισκεφτούν τη χώρα (οι 17 εκατ. φέτος ή οι 24 εκατ. που περιμένουν το 2021), σε τίποτε δεν θα αλλάξει την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις σκουπίδια. Οσο ο τουρισμός και οι διακοπές δεν θα αποτελούν δικαίωμα του λαού, όσο θα γίνονται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, δεν θα ικανοποιούνται ούτε οι ανάγκες των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ούτε η ανάγκη για ξεκούραση και αναψυχή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατικών οικογενειών.

Οραμά τους τα κάτεργα

(...) Το δήθεν ενδιαφέρον των νέων για εργασία στον τουρισμό, με την ανακοίνωση ότι ο ΣΕΤΕ δέχτηκε 52.000 αιτήσεις για 10.000 θέσεις - τζάμπα - δουλειάς στα εργασιακά κάτεργα, αποκαλύπτει το όραμά του για το παρόν και το μέλλον μας: Να γίνουμε όλοι φτηνό καύσιμο για την ατμομηχανή τους, τον τουρισμό των 11 δισ. ευρώ στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοξενοδόχων. Σε ένα έπεσε μέσα. Πάνω σε ένα καράβι είμαστε όλοι μαζί. Εργοδότες κι εργάτες. Μόνο που αυτοί κάνουν σε αυτό κρουαζιέρα, κι εμείς κωπηλατούμε μέχρι θανάτου» (από την απάντηση του Συνδικάτου Επισιτισμού στους μεγαλοξενοδόχους / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ