Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για επανέναρξη στη βάση νέου «σχεδίου Ανάν»

Σε δείπνο με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ παρακάθισαν Αναστασιάδης και Ερογλου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ το δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, με τη δήλωση ότι δε συνιστά επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τη στιγμή που μεθοδεύεται η επαναφορά του «σχεδίου Ανάν». Ο Ν. Αναστασιάδης, ερωτηθείς για την εξέλιξη του δείπνου, απάντησε ότι «για όλους υπάρχει ενδιαφέρον αν υπάρχει καλή θέληση, καλή προσπάθεια, ιδιαίτερα όμως, καλά προετοιμασμένη προσπάθεια» και υποστήριξε ότι αυτή την ώρα «είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας».

Πριν από το δείπνο, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημέρωσε με τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας τη θέση ότι η οικονομική κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο επιβάλλει στην κυβέρνηση να ρίξει εκεί όλη την προσοχή της τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι ΗΠΑ στην τηλεδιάσκεψη τάχθηκαν υπέρ της προώθησης των συνομιλιών «με αποφασιστικότητα, αλλά χωρίς τεχνητές πιέσεις», ενώ το Αζερμπαϊτζάν τάχθηκε υπέρ των τουρκικών θέσεων, ζητώντας την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με χρονοδιάγραμμα.

Εκ μέρους της Αγκυρας, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε ότι η Τουρκία θα πει «ναι» σε όποια συμφωνία καταλήξουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του βλέπει «ως ευκαιρία την εκλογή του Προέδρου, ενός πολιτικού που είπε "ναι" στο σχέδιο Ανάν. Ομως ο καημένος πιάστηκε σε τέτοια οικονομική κατάσταση που αυτή τη στιγμή, ούτε την τουρκική πλευρά, ούτε την ΕΕ είναι σε θέση να δει. Εχει βάσανο να σώσει πρώτα τις τράπεζές του».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org