Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναβαθμίζεται η Τουρκία μέσω Τουρκμενιστάν

Υπέγραψε συμφωνία για διοχέτευση μέρους του τουρκμενικού αερίου στην Ευρώπη

Να αναβαθμίσει τη θέση της στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους Ενέργειας και να πλασάρει σε καλύτερη θέση τα δικά της σχέδια χάραξης των αγωγών προς την Ευρώπη, επιχειρεί η Τουρκία, υπογράφοντας συμφωνία - πλαίσιο με το Τουρκμενιστάν, για τη μεταφορά στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, φυσικού αερίου από την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η συμφωνία υπογράφτηκε στην Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, μεταξύ του Τούρκου προέδρου Α. Γκιουλ και του ομολόγου του Κ. Μπερντιμουχαμέντοφ.

Το Τουρκμενιστάν είναι η πέμπτη χώρα παγκόσμια με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου. Παράγει περίπου 70 δισ. κ.μ. το χρόνο, από τα οποία τα 2/3 τα δίνει στην «Gazprom». Παράλληλα, κατασκευάζει αγωγό προς την Κίνα και την έχει προσεγγίσει η κατασκευαστική κοινοπραξία του αγωγού «Nabucco» για να συμμετέχει στο έργο της κατασκευής του. «Για το Τουρκμενιστάν, η πρόσβαση στο δρόμο προς τη Δύση είναι πολύ σημαντική και καταλήξαμε σε συμφωνία για να συνεργαστούμε», είπε μετά τη συμφωνία ο Α. Γκιουλ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το Τουρκμενιστάν επιδιώκει να αναδιατάξει τους αγωγούς και τις εξαγωγές του, διεξάγοντας συνομιλίες και με τους Ευρωπαίους, για την κατασκευή ενός αγωγού στην Κασπία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Το έργο αυτό προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία επικαλείται για να το μπλοκάρει το «αδιευκρίνιστο» ακόμα καθεστώς της Κασπίας.

Ο συγκεκριμένος αγωγός προβλέπεται να αποτελέσει μέρος του μεγαλύτερου έργου του «ενεργειακού διαδρόμου του νότου», του οποίου το σημαντικότερο έργο είναι ο αγωγός «Nabucco», που θα συνδέει την Τουρκία με την Αυστρία, μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. O «Nabucco» είναι ανταγωνιστής του TAP σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν και η τύχη τους θα κριθεί σε λίγες μέρες, με απόφαση της κοινοπραξίας που ελέγχει το αζέρικο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ 2.

Οπως όλα δείχνουν, η Τουρκία σπεύδει να καπαρώσει τη μεταφορά μέρους του τουρκμένικου αερίου προς την Ευρώπη, διεκδικώντας να πρωταγωνιστήσει στα σχέδια των αγωγών του Νότιου διαδρόμου. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι Ρώσοι έγκαιρα είχαν πει ότι κανένας αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο, αν δεν «πέσουν» σ' αυτόν και ποσότητες από το τουρκμενικό αέριο. Υπενθυμίζεται τέλος ότι το τούρκικο δίκτυο των αγωγών θα αποτελέσει μέρος είτε του TAP, είτε του «Nabucco», ανεξάρτητα από το ποιος θα κατασκευαστεί τελικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ