Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το «μαγείρεμα» με την ανεργία στην Ιρλανδία

Υποτίθεται ότι η ανεργία στην Ιρλανδία έπεσε τον τελευταίο μήνα στο 13,7% από 15,1% που ήταν πέρσι, πράγμα που εμφανίζεται ως το αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής του «προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής» και των μνημονίων, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Μόνο που αν δει κανείς αναλυτικά τα στοιχεία, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτον πολλοί νέοι που ήταν άνεργοι έχουν οδηγηθεί στη μετανάστευση, ενώ οι εργαζόμενοι από 35 χρονών και πάνω απασχολούνται στη μερική απασχόληση που διευρύνεται και φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια «εργαζόμενους» που φυτοζωούν. Είναι η ίδια «γάγγραινα» που αντιμετωπίζουν και τα 7 εκατομμύρια Γερμανών, των λεγόμενων «μίνι τζομπς», με 400 ευρώ το μήνα, το ίδιο που συμβαίνει και στην Ισπανία με τις «συμβάσεις μιας μέρας» και σε άλλες χώρες και θέλουν να επιβάλλουν και στην Ελλάδα, που ακόμα δεν... έχει πιάσει το στόχο που θέλουν οι κεφαλαιοκράτες για τη μερική απασχόληση.

Η αστική στατιστική που εξυπηρετεί τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που θέλει να εξαφανίσει το δικαίωμα σε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, εμφανίζει βελτίωση των δεικτών της απασχόλησης, εντάσσοντας σε αυτή τους μισοεργαζόμενους - που μισοζούν. Αυτήν την αθλιότητα, την υποβάθμιση της ζωής και το κατέβασμα του πήχη των απαιτήσεων, μόνο το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα σε συμμαχία με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα μπορεί να τα ανατρέψει. Διεκδικώντας τη ζωή με τα σύγχρονα δικαιώματα, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στα αξιοπρεπή γηρατειά που αξίζει να έχουν σήμερα οι παραγωγοί όλου του κοινωνικού πλούτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «μαγείρεμα» με την ανεργία στην Ιρλανδία(1/6/2013)
Νέα αύξηση της ανεργίας(25/1/2013)
«Τσακίζει κόκαλα» στις «αναπτυγμένες οικονομίες»(21/4/2012)
Ετσι εννοούν την ανταγωνιστικότητα(30/4/2011)
Αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009(24/6/2009)
Τσακίζει κόκαλα σε νέους και γυναίκες(20/3/2009)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org