Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οι αντιθέσεις στις λεπτομέρειες

δικαίωμα και βρόχος

Eurokinissi

δικαίωμα και βρόχος
Το χάσμα μεγαλώνει καθημερινά, αγγίζει ως και τις πιο λεπτές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Είναι το χάσμα ανάμεσα σ' αυτούς που παράγουν τον πλούτο κι αυτούς που τον κατέχουν έχοντας από κοντά κι εκείνους που για το συμφέρον των καπιταλιστών διαχειρίζονται από κρατικές θέσεις τις τύχες των ανθρώπων.

Παράδειγμα: Εύκολο είναι στη διοίκηση του ΙΚΑ να μιλάει για ενδεχόμενα λάθη στην καταβολή των συντάξεων. Τρομακτική, όμως, η επίπτωση στους ανθρώπους που ζουν οικογένειες με μια σύνταξη.

***

Παράδειγμα: Ολο και λιγότεροι μπορούν να ξεκουραστούν το καλοκαίρι. Αυτό δεν εμποδίζει τους καπιταλιστές του κλάδου να κερδίζουν περισσότερα. Ενα ακόμα από τα «παράδοξα» στον καιρό της κρίσης που όμως παύει να 'ναι παράδοξο όταν δεις τη σχέση: Ολο και πιο φτηνοί εργάτες, όλο και περισσότερος πλούτος στα χέρια των παράσιτων.

***

Οπως παράδοξο δεν είναι το γεγονός ότι οι μισθοί μειώνονται και οι τιμές στα προϊόντα παραμένουν ψηλά. Το κυνήγι του κέρδους που ρίχνει τους μισθούς είναι το ίδιο που κρατά και τις τιμές ψηλά.

***

Εξαρση φιλεργατικότητας εσχάτως στον αστικό Τύπο, στις ίδιες στήλες που καιρό τώρα κατακεραυνώνουν τους εργάτες. Ενας έγραψε χτες ότι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν μυαλά είναι οι επιχειρηματίες και όχι οι μισθωτοί. Δεν τον έπιασε ο πόνος για τους εργάτες. Λέει απλά στους καπιταλιστές ότι το μέλλον τους βρίσκεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση των κεφαλαίων καθώς τώρα πια έχουν έτσι κι αλλιώς τους εργάτες στο πιάτο.

***

Το «οικονομικό θαύμα» στη Γερμανία διδάσκει. Μισοί μισθοί, μισή ζωή, διπλάσια κέρδη.

***

Από παλιά είναι γνωστό, σε ορισμένες περιπτώσεις «βγάζει μάτι». Οπως στην περίπτωση των κτηνοτρόφων. Που αναγκάζονται να μη βοσκήσουν τα ζώα τους σε περιοχές που ήδη τα βόσκουν. Πρόσχημα η προστασία του περιβάλλοντος. Αιτία ο ανταγωνισμός μονοπωλίων που ελέγχουν όλη τη διατροφική αλυσίδα.

***

Το καπιταλιστικό κέρδος προβάλλει ως κατάρα και προσβάλλει κάθε πτυχή της ζωής. Η κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής είναι ανάγκη ταυτόσημη πλέον με την ίδια την υπεράσπιση της ζωής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετράμε διαφορετικά(2013-01-11 00:00:00.0)
Κοίτα το δάσος, όχι το δέντρο(2012-12-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-04-15 00:00:00.0)
Για τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης(2010-02-24 00:00:00.0)
Μετράνε το θάνατο σαν «κόστος»...(2007-03-22 00:00:00.0)
Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο(2006-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ