Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ανοιχτός ο δρόμος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συγχαρητήρια στο λαό που στενάζει έδωσε προκλητικά, χτες, ο Γ. Ντάισελμπλουμ

Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σημαίνει μέτρα χωρίς τέλος για το λαό. Αυτό επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ
Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σημαίνει μέτρα χωρίς τέλος για το λαό. Αυτό επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ
Ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016, ενώ ανάλογες προβλέψεις υπάρχουν και για το 2014, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει το θέμα του νέου «κουρέματος» του ελληνικού κρατικού χρέους. Αυτό άφησε να εννοηθεί στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς, με το λαό εξαθλιωμένο, και είπε ότι ήδη υπάρχουν σημάδια αλλαγής του κλίματος στην οικονομία. Σημείωσε χωρίς περιστροφές ότι «είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» χάριν της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Προκαλώντας τη λαϊκή οικογένεια που στενάζει, είπε ότι σέβεται «τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα» και έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και το λαό (!) για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα».

Σε ερώτηση του «Ρ» για το εάν τα μέτρα της διετίας 2015 - 2016 θα ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ (όπως προβλέπει η Εκθεση εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ή στο 2,2%, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, και περιορίστηκε να απαντήσει ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η ορθή εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος έως το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αρχής γενόμενης από εφέτος και συν τω χρόνω τα πλεονάσματα θα γίνονται μεγαλύτερα (1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% του ΑΕΠ το 2015, 4,5% του ΑΕΠ το 20165, και στο επίπεδο αυτό θα σταθεροποιηθούν για τα επόμενα χρόνια έως το 2022).

Στην κατεύθυνση αυτή, η συγκυβέρνηση πρόκειται να ψηφίσει μέσα στον Ιούνη το νέο χαράτσι στα ακίνητα, με στόχο να αντλεί κάθε χρόνο 3,1 δισ. ευρώ φόρους, χωρίς να αποκλείεται και η λήψη νέων μέτρων για το 2014, αν εκτιμηθεί ότι τα νούμερα δε βγαίνουν... Σίγουρες, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρούνται νέες παρεμβάσεις για τη διετία 2015 - 2016, τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, τόσο στο σκέλος των εσόδων (νέοι φόροι), όσο και στο σκέλος των δαπανών (νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων), ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο για την απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με συνέχεια τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ απέφυγε να πει περισσότερα και για το ενδεχόμενο να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως προσδοκά η συγκυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση, περιορίστηκε να απαντήσει ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί τον Απρίλη του 2014, με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα υλοποιείται με συνέπεια.

Συνάντηση με Σαμαρά - Βενιζέλο

Νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε με τον Αν. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος της συγκυβέρνησης, η υλοποίηση των «διαρθρωτικών» ανατροπών καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης.

Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξαν ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα «προγράμματα ανεργίας», καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανέφερε στον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ πως «οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους και ότι πρέπει να διασφαλιστεί όχι μόνο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής».

Ο ίδιος είπε ότι «ο ΦΠΑ στην εστίαση και το χαράτσι ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία τώρα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «δεν έγινε συζήτηση για μείωση του κρατικού χρέους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βαρέλι δίχως πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα(13/1/2016)
Αλλεπάλληλα μέτρα στο βωμό του κεφαλαίου(30/4/2014)
Παζάρια για το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα(14/1/2014)
Συγκλίνουν στα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα(16/11/2013)
Συζητήσεις για τα «χρηματοδοτικά κενά»(15/10/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org