Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Χωρίς μικροβιολόγο το νησί!

Περιοδεία της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας, το ΙΚΑ, μίλησε με πυροσβέστες και εργαζόμενους στο δήμο

Η συζήτηση με τους πυροσβέστες
Η συζήτηση με τους πυροσβέστες
Το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, μεταφέρθηκε προχτές και στο νησί της Σαλαμίνας, κατά τη διάρκεια περιοδείας της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Η περιοδεία ξεκίνησε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με σταθμούς το Κέντρο Υγείας, το ΙΚΑ του νησιού, την ψαραγορά και κατέληξε στο δημαρχείο. Χώροι από τους οποίους αναδείχτηκαν ανάγλυφα τα ζοφερά προβλήματα που έχουν «γονατίσει» τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους του νησιού και τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχει μικροβιολόγος σε ολόκληρο το νησί

Οριακή είναι και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) του νησιού (υπάγεται διοικητικά στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας), όπου γίνονται 7.000 εξετάσεις το χρόνο. Οπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Γεράσιμο Δραγομάνοβιτς, τα τελευταία τρία χρόνια το ΚΥ αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με έλλειψη αναλώσιμων υλικών (γάντια, γάζες κ.λπ.). Δεν υπάρχει ακτινολόγος, μικροβιολόγος. Η έλλειψη ακτινολόγου έχει ως αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, ένα υπεσύγχρονο μηχάνημα υπέρηχου να βρίσκεται κλειδωμένο σε αποθήκη, ενώ τα παλιά μηχανήματα του ακτινολογικού τμήματος και οι αναθυμιάσεις από τα υγρά εμφάνισης των ακτινογραφιών εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων. Με την έλλειψη μικροβιολόγου δε γίνονται σημαντικές εργαστηριακές εξετάσεις. Από τα 47 άτομα προσωπικό, ανά πάσα στιγμή ένα μέρος του μπορεί να μετακινηθεί στο Κρατικό Νοσοκομείο για να καλυφθούν ελλείψεις του νοσοκομείου. Το προσωπικό, που δε μένει στο νησί, αντιμετωπίζει και το πρόβλημα με τα εισιτήρια μετακίνησης, καθώς μόνο για το καραβάκι πρέπει να δίνει 2 ευρώ πήγαινε - έλα χώρια τα εισιτήρια των λεωφορείων.

Από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας
Από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας
Στο ΙΚΑ, όπου συνεχίστηκε η περιοδεία, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Από 32 υπάλληλοι που ήταν το 2009 έμειναν 6! Το τμήμα των διοικητικών υπηρεσιών μέχρι τις 17 Ιούνη θα έχει μεταφερθεί στο Πέραμα, όπου θα συγχωνευθεί με το τμήμα του Περάματος και της Αμφιάλης. «Αν ξεχάσει ασφαλισμένος μία σφραγίδα, ανέφερε ένας υπάλληλος, θα πρέπει να πηγαινοέρχεται Πέραμα - Σαλαμίνα. Εξοδα και ταλαιπωρία». Το ΙΚΑ δεν διαθέτει σημαντικές ειδικότητες όπως οφθαλμίατρο, οδοντογιατρό, ορθοπεδικό, ο ένας καρδιολόγος που υπάρχει δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, ενώ δεν υπάρχει και εκεί μικροβιολόγος. Γενικά, δεν υπάρχει μικροβιολόγος στο νησί. Ενώ η αναμονή των ασφαλισμένων για την επίσκεψη σε γιατρό μπορεί ξεπεράσει και το μήνα.

Ελλείψεις πυροσβεστών

Η Πυροσβεστική, σε ένα νησί με δασικές εκτάσεις και πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει και τις 300.000 κατοίκους, καλείται να τα βγάλει πέρα με 21 μόνιμους πυροσβέστες, 23 με τις συμβάσεις 5ετούς διάρκειας και 6 οχήματα, τα οποία βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, καθώς είναι 25ετίας με φθαρμένα λάστιχα. Οπως ειπώθηκε από τους πυροσβέστες για λόγους οικονομίας στα καύσιμα δεν γίνονται περιπολίες. Σταθμεύουν σε κάποιο σημείο στο βουνό και ό,τι γίνει. Τους οφείλονται αποζημιώσεις εκτός έδρας από πέρσι, ενώ οι μισθοί τους, για ένα επάγγελμα άκρως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, έχουν πετσοκοπεί. Παράλληλα, καταδίκασαν το γεγονός ότι, μέσω του εθελοντισμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την υπηρεσία με ό,τι σημαίνει αυτό συνολικά για το λαό.

Η Δ. Μανωλάκου μιλώντας μαζί τους ανέφερε ότι το ΚΚΕ «τις επόμενες μέρες θα βγάλει διακήρυξη αποκλειστικά για τα προβλήματα των πυροσβεστών». Επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης, συντονισμού της πάλης των εργαζομένων «για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε».

Με τη δύναμη της κοινωνικής συμμαχίας

Η περιοδεία στην ψαραγορά ανέδειξε ότι η μείωση του τζίρου έχει ξεπεράσει το 50%. «Μας έχουν τελειώσει. Ο κόσμος δεν έχει να ψωνίσει και από πάνω χαράτσια, φόροι, ΤΕΒΕ και πάει λέγοντας», ανέφερε ένας από τους μικρεμπόρους. «Κυνηγάνε εμάς τους μικρούς, λες και είμαστε και εγώ δεν ξέρω τι. Ομως, τους μεγάλους τους απαλλάσσουν από φόρους και τους επιδοτούν. Θέλουν να μας κλείσουν», συμπλήρωσε ένας ακόμα, ενώ η οργή και η αγανάκτηση εκφραζόταν από τους ιδιοκτήτες όλων των πάγκων. «Στους μεγαλοεπιχειρηματίες κάνουν πλάτες γιατί είναι δικές τους οι κυβερνήσεις. Γι' αυτό πρέπει να τους ανατρέψουμε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμη της συμμαχίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών», απάντησε η Δ. Μανωλάκου.

Στο δήμο Σαλαμίνας, έγινε συζήτηση εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Αναδείχτηκε η σφαγή που έγινε στους μισθούς, η αποψίλωση υπηρεσιών, με χαρακτηριστικό αυτής της ύδρευσης που έχει μείνει με 4 όλα κι όλα άτομα. Ενώ το αγωνιστικό κάλεσμα του ΚΚΕ απευθύνθηκε σε κάθε πόστο. «Συναγερμός τώρα», επισήμανε η Δ. Μανωλάκου και τόνισε: «Σε κάθε χώρο δουλειάς, συλλογικά και οργανωμένα να αγωνιστούμε για να σταματήσουμε τα χειρότερα και ταυτόχρονα να συντονιστούμε για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε. Να συνταντηθούμε όλοι σε ένα αίτημα, ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ