Τρίτη 21 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ντόπιοι και ξένοι όμιλοι «κάνουν ταμείο»

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες αφορούν συμφωνίες που θα υλοποιηθούν στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων

Οι όροι για την ενίσχυση του κεφαλαίου στην Ελλάδα σε συμπράξεις με τα κινεζικά μονοπώλια βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα. «Μπήκαμε στα πλάνα της Κίνας για τα επόμενα χρόνια», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου ταξιδιού του πρωθυπουργού, κάνοντας θετικό απολογισμό σε ό,τι αφορά στα συμφέροντα ισχυρών τμημάτων της ντόπιας αστικής τάξης.

Στη διάρκεια των επαφών του και των ομιλιών του σε επιχειρηματικά φόρουμ στο Πεκίνο και στη Σαγκάη ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε:

α) Στους αντεργατικούς νόμους που προωθεί η κυβέρνηση για τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» και την εξασφάλιση «μεγαλύτερης ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

β) Στα «28 προγράμματα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων που προωθεί» η κυβέρνηση, αλλά και στα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές που προσφέρει στο κεφάλαιο μέσω του νέου επενδυτικού νόμου.

γ) Στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας «σαν πύλη για τη διοχέτευση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».

Μιλώντας το Σάββατο σε ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη, αφού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «τοποθετεί την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις», τόνισε ότι «προχωρούμε τις δομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις», διαφημίζοντας το νέο επενδυτικό νόμο. Ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα δίνεται βίζα πενταετούς παραμονής στη χώρα χωρίς άλλες προϋποθέσεις» σε όσους Κινέζους επιχειρηματίες επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κίνα υπογράφτηκαν συνολικά 11 συμφωνίες (4 διακρατικές και 7 επιχειρηματικές), ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των 66 ελληνικών εταιρειών που ακολούθησαν την κυβερνητική αποστολή, με 255 αντίστοιχες κινεζικές.

Ο απολογισμός για τα μονοπώλια

Το «ταμείο» που έκανε η πλουτοκρατία από το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα περιγράφεται ως εξής:

  • Η COSCO θα διεκδικήσει την εξαγορά του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ).
  • Συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση των εφοπλιστών με ευνοϊκότερους όρους από την κινεζική τράπεζα «China Development» για την κατασκευή πλοίων στην Κίνα. Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 142 πλοία» ελληνικών συμφερόντων στα ναυπηγεία της Κίνας.
  • Κινεζικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκδήλωσε η κοινοπραξία των κινεζικών COSCO και «China Railways», για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
  • Την εξαγορά του ποσοστού 55% που κατέχει το κράτος στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα διεκδικήσει ο κινεζικός κολοσσός «Senjen Airports».
  • Η κινεζική εταιρεία «Fosun» μαζί με τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο «Folli - Follie» ενδιαφέρονται για την κατασκευή - εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.
  • Κινεζικές εταιρείες Real Estate ενδιαφέρονται για δημόσιες εκτάσεις - μεταξύ άλλων και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού - για την κατασκευή εξοχικών σπιτιών, κατοικιών και ξενοδοχείων.
  • Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huwaei και ΖΤΕ θα διεκδικήσουν τη μηχανοργάνωση κρατικών δικτύων.

Επίσης, έγιναν συζητήσεις για συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και των δομικών υλικών. Για την παρακολούθηση των συμφωνιών με την Κίνα η κυβέρνηση προωθεί τη συγκρότηση «ομάδας συντονισμού», όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για το ταξίδι του στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ