Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες αφορούν συμφωνίες που θα υλοποιηθούν στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων
Οι όροι για την ενίσχυση του κεφαλαίου στην Ελλάδα σε συμπράξεις με τα κινεζικά μονοπώλια βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στην Κίνα. «Μπήκαμε στα πλάνα της Κίνας για τα επόμενα χρόνια», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου ταξιδιού του πρωθυπουργού, κάνοντας θετικό απολογισμό σε ό,τι αφορά στα συμφέροντα ισχυρών τμημάτων της ντόπιας αστικής τάξης.
Στη διάρκεια των επαφών του και των ομιλιών του σε επιχειρηματικά φόρουμ στο Πεκίνο και στη Σαγκάη ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε:
Μιλώντας το Σάββατο σε ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη, αφού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «τοποθετεί την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις», τόνισε ότι «προχωρούμε τις δομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις», διαφημίζοντας το νέο επενδυτικό νόμο. Ο Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα δίνεται βίζα πενταετούς παραμονής στη χώρα χωρίς άλλες προϋποθέσεις» σε όσους Κινέζους επιχειρηματίες επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Κίνα υπογράφτηκαν συνολικά 11 συμφωνίες (4 διακρατικές και 7 επιχειρηματικές), ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των 66 ελληνικών εταιρειών που ακολούθησαν την κυβερνητική αποστολή, με 255 αντίστοιχες κινεζικές.
Το «ταμείο» που έκανε η πλουτοκρατία από το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Κίνα περιγράφεται ως εξής:
Επίσης, έγιναν συζητήσεις για συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και των δομικών υλικών. Για την παρακολούθηση των συμφωνιών με την Κίνα η κυβέρνηση προωθεί τη συγκρότηση «ομάδας συντονισμού», όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για το ταξίδι του στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν.