Τρίτη 21 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ»
Κλιμακώνουμε την πάλη για να μείνει ανοιχτό στο λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στη συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο

Ο Θ. Χιώνης
Ο Θ. Χιώνης
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι με αγώνες το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» θα μείνει ανοιχτό στο λαό και κλειστό στην εμπορευματοποίηση στάλθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τη συγκέντρωση - συναυλία που διοργάνωσαν ο Δυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο χώρο του πάρκου. Με κόκκινες σημαίες και συνθήματα κάλεσαν τους κατοίκους να γίνουν ασπίδα προστασίας στην ιδιωτικοποίηση, να διεκδικήσουν μαζί με το ΚΚΕ να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του πάρκου για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας, ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε:

«Σήμερα επιδιώκουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, μαζί με τους εργάτες, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τις μανάδες, τη νεολαία, ιδιαίτερα της Δυτικής Αθήνας, γιατί η κατάσταση του πάρκου συνεχίζει, και μάλιστα με χειρότερους όρους, να είναι απαράδεκτη, γιατί εντείνονται σχεδιασμοί που υπηρετούν μια πολιτική κατεύθυνση υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του πάρκου, μια πολιτική κατεύθυνση που υπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οπως επιδιώκουν και στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα και σε κάθε μεγάλο ελεύθερο χώρο στην Αττική.

Σήμερα επιδιώκουμε να κλιμακώσουμε, γιατί το πάρκο με αγώνες του λαού φτιάχτηκε, με αγώνες διατηρήθηκε και με αγώνες πρέπει να συνεχίσουμε για να παραμείνει ανοιχτό στο λαό για οργανωμένη δραστηριότητα, ενάντια σε σχέδια ξεπουλήματός του, μέχρι η εργατική - λαϊκή εξουσία να το εντάξει αποκλειστικά στην ιδιοκτησία του λαού και να το αξιοποιήσει αποκλειστικά για τις λαϊκές ανάγκες».

«Δεν είμαστε γενικά και αόριστα οικολόγοι»


Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρθηκε στο πώς βλέπουν οι κομμουνιστές το θέμα περιβάλλον, τονίζοντας: «Oι κομμουνιστές δεν είμαστε γενικά και αόριστα οικολόγοι και μάλιστα οικολόγοι στα λόγια με πράξεις που χαϊδεύουν και στηρίζουν επιχειρηματίες, δεν γίναμε οικολόγοι από τότε που βγήκαν τα ευρωπαϊκά οικολογικά προγράμματα, όπως οι ΜΚΟ και άλλοι.

Θέλουμε για πολλούς λόγους, που συνδέονται με τους όρους ζωής, με το επίπεδο ζωής ιδιαίτερα των εργαζομένων και των παιδιών τους, τους ελεύθερους χώρους δημόσιους, οργανωμένους και με δωρεάν πρόσβαση. Αγαπάμε το πράσινο, τα δάση, τις ακτές, τους ορεινούς όγκους, τους βιότοπους, για να τα χαιρόμαστε, να μπορεί να τα χαίρεται όλος ο λαός, να είναι πηγή υγείας αλλά και γνώσης. Κι αυτά δεν συμβαδίζουν πουθενά με την επιχειρηματική δράση, με την επιδίωξη κερδών. Γι' αυτό και παλεύουμε σταθερά και απαιτούμε να γίνουν λαϊκή περιουσία.

Μαζί με τον αγώνα για το μεροκάματο, για τις Συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, τη λαϊκή αλληλεγγύη, την προστασία των ανέργων, την Παιδεία, για τους φόρους και τα χαράτσια, για όλα τα προβλήματα που βιώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που στις σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης μεγαλώνουν, δημιουργούνται και νέα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται για διέξοδο από την κρίση υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων, υπέρ της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που σημαίνει αντικειμενικά ότι τα βάρη φορτώνονται με βασανιστικό τρόπο στην πλάτη του λαού, σ' αυτές λοιπόν τις συνθήκες δε θεωρούμε καθόλου πολυτέλεια να μπορούν οι λαϊκές οικογένειες να παίρνουν μερικές ανάσες ζωής και χαράς.


Η ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων πηγαίνει μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, με την εξασφάλιση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας του λαού και της νεολαίας, την ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της εργατικής τάξης, του λαού μας.

Είναι υποχρέωσή μας να παλέψουμε ώστε να μπορούν ο λαός και η νεολαία να μαζεύονται μαζικά σε ελεύθερους χώρους, να συζητάνε, να παίζουν τα παιδιά, να ψυχαγωγούνται, να αθλούνται, να ξεκουράζονται. Σε χώρους, όπως το πάρκο, που πρέπει να έχουν υποδομές, να είναι οργανωμένοι, με άπλα και δωρεάν πρόσβαση, με πολύ χαμηλό αντίτιμο - εάν δεν γίνεται δωρεάν - σε δημόσιες όμως υπηρεσίες, όπως αναψυκτήρια, σινεμά, θέατρα, λούνα παρκ κ.λπ.».

Ασπίδα προστασίας κατά της εμπορευματοποίησης

Μιλώντας για τα σχέδια εμπορευματοποίησης, ο Θ. Χιώνης είπε ότι η περίπτωση του πάρκου «Αντ. Τρίτσης» και της υποβάθμισής του δεν είναι μεμονωμένη. «Εχουμε να κάνουμε με μια γενική πολιτική κατεύθυνση για τους ελεύθερους χώρους, για το τι υπηρετούν και πώς λειτουργούν, για τις αναπλάσεις, τη χρήση γης, που στον πυρήνα βρίσκεται η διεύρυνση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, η κατάργηση περιορισμών στην αλλαγή χρήσης γης για να διευκολυνθεί η επενδυτική δράση επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετεί και συνολικότερους σχεδιασμούς στην περιφέρεια της Αττικής.

Αυτά έχουν προσαρμοστεί πλέον στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, στη διαχείρισή της, στους στόχους για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Με όποιο μείγμα κι αν αυτή επιτευχθεί. Είτε στη λιτότητα για ανάκαμψη είτε στην ανάκαμψη με λιτότητα που από τη μια προωθεί η συγκυβέρνηση και από την άλλη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι λαϊκές ανάγκες, τα λαϊκά δικαιώματα θα τσακίζονται», τόνισε.

Για ανάπτυξη κερδοφόρα για το λαό

Υπογράμμισε ότι λύση μπορεί να δώσει η ίδια η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ:

«Δυναμώνοντας το εργατικό - λαϊκό κίνημα, την οργάνωση, την αποφασιστικότητα. Δυναμώνοντας και με νέες δυνάμεις τις εργατικές και λαϊκές οργανώσεις, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, τις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις. Κάνοντας όπλο τη Γενική Συνέλευση σε κάθε χώρο και λαϊκή οργάνωση για το σχεδιασμό και διεξαγωγή των αγώνων.

Ετσι μπορεί να οργανωθεί, να έχει συνέχεια, κλιμάκωση, να βάλει εμπόδια και ο αγώνας για την προστασία του πάρκου. Από εσάς, από εμάς, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Κι όχι προστασία γενικά και αόριστα αλλά για να αναδειχθούν όλες οι δυνατότητές του και να είναι όλες προσβάσιμες από το λαό, τη νεολαία.

Γιατί το πάρκο πρέπει να αποδοθεί στους εργαζόμενους της περιοχής, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να διασφαλίσει αυτή την προοπτική.

Για να αναδειχθεί η χρησιμότητά του. Να αξιοποιηθεί από αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και σχολές με τις αντίστοιχες υποδομές.

Να αναδειχθεί η περιβαλλοντολογική αξία του. Να αξιοποιηθεί για γνωριμία και επαφή με τη φύση, πράγμα αναγκαίο ζώντας σε μια τσιμεντούπολη.

Είναι σωστό και στηρίζουμε το αίτημα σπουδαστών των ΤΕΙ Αττικής, που δεν έχουν ούτε μία εστία, για αξιοποίηση και γι' αυτό το λόγο της πρώην μαθητικής εστίας Αγ. Αναργύρων, που τώρα αφήνεται στην καταστροφή του χρόνου, και βρίσκεται στο πάρκο "Αντ. Τρίτσης».

Ανταμώνουμε στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» που από το 2010 πραγματοποιείται στο χώρο τόνισε: «Η εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ συντηρεί κάθε χρόνο και αναβαθμίζει, όσο περνάει από το χέρι μας, τις υποδομές. Εχουμε κάθε χρόνο ραντεβού με το πάρκο και το λαϊκό κόσμο που το επισκέπτεται και το πάρκο ζωντανεύει, παίρνει ανάσες ζωής, προστατεύεται.

Γι' αυτό και να ενημερώσουμε. Εχουμε κάνει πρόταση φέτος για να αναπλάσουμε με δική μας ευθύνη και έξοδα την παιδική χαρά, σε αρμονία με το περιβάλλον και τις ανάγκες των μικρών μας φίλων.

Και γι' αυτό, όπως και για το Φεστιβάλ, ακόμα δε μας έχουν απαντήσει. Από την άλλη, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργούν προβλήματα για το Φεστιβάλ, όπως και κάτι άλλοι τυχάρπαστοι. Το αντιΚΚΕ μένος τους, τους οδηγεί σε παραφροσύνη. Δεν έχουν σκεφτεί πολύ καλά σε τι θα οδηγήσει κάτι τέτοιο.

Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική, στη βάση της θετικής πείρας που υπάρχει από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ στο χώρο και τις προσπάθειές μας για τη συντήρησή του και θα πάρουμε σύντομα θετική απάντηση. Σίγουρα το ραντεβού μας θα είναι εδώ και αυτό το Σεπτέμβρη, στις 19 - 20 - 21 του μήνα. Καλό αγώνα και καλό αντάμωμα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που παρουσίασε δείγματα από τον πλούτο του εργατικού λαϊκού τραγουδιού, ανέβασε το κέφι και έδωσε και ένα δείγμα για το πώς ο χώρος του πάρκου μπορεί να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ