Τρίτη 21 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αζέρικο ενδιαφέρον για τη ΔΕΣΦΑ

Νέες διαστάσεις στον ενεργειακό ανταγωνισμό και την κατασκευή του ΤΑΠ έδωσε η επίσκεψη του Α. Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που μέσω Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας προορίζεται να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και οι βλέψεις της αζέρικης εταιρείας «Socar» να εξαγοράσει τη ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια, βρέθηκαν την Κυριακή στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Το θέμα του αγωγού ΤΑΡ και των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, συζητήθηκαν και στη χτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που έχει γι' βασικό θέμα την Ενέργεια.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, ο Α. Σαμαράς τον ενημέρωσε ότι ο ΤΑΡ έχει εξασφαλίσει από την ΕΕ έγκριση για ανεξάρτητη λειτουργία τα επόμενα 25 χρόνια, με δυνατότητα μεταφοράς πάνω από 20 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατέθεσε το ενδιαφέρον της αζέρικης κρατικής εταιρείας «Socar» να αγοράσει τη ΔΕΣΦΑ και είπε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να βελτιώσει την αρχική προσφορά που ήδη έχει καταθέσει, με κεφάλαια που θα της χορηγήσει η κοινοπραξίας (BP, «Statoil», «Socar» κ.ά.), η οποία ελέγχει το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» του Αζερμπαϊτζάν, απ' όπου -αν εγκριθεί- θα μεταφέρει ο ΤΑΡ το αέριο στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις τροφοδοτούν εκ νέου τους ανταγωνισμούς, αφού η κατασκευή του ΤΑΡ θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση που θα λάβει στα τέλη Ιούνη η κοινοπραξία που ελέγχει το συγκεκριμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.

Ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών μέχρι τα τέλη Μάη για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, στην Αθήνα αναμένεται ο γενικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων της «Gazprom» Πάβελ Οντεροφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με υπουργούς της κυβέρνησης και πιθανά με τον Α. Σαμαρά. Στην Ελλάδα είναι πιθανόν να έρθει ξανά και ο διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ