Τρίτη 21 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στόχος τους η εξαθλίωση

Για το νέο εργασιακό τοπίο, δημιούργημα της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, επιχαίρει η «Alpha Bank» όπως αποκαλύπτεται στην πρόσφατη Εκθεσή της για την «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ως μοχλός επανεκκινήσεως της οικονομίας».

«Οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας (...) αποσκοπούν στη μείωση του εργασιακού κόστους και την ευελιξία των συνθηκών απασχολήσεως (...) Η ευελιξία της αγοράς εργασίας θα αποτελέσει βασικό μηχανισμό αυξήσεως της παραγωγικής απασχολήσεως και κατ' επέκταση ανακάμψεως και αναπτύξεως της οικονομίας τα επόμενα έτη». Σε αυτές τις λίγες λέξεις η Εκθεση επιβεβαιώνει στο ακέραιο την εγκυρότητα των αναλύσεων του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων όταν ενημέρωναν και προειδοποιούσαν τους εργαζόμενους για τις στοχεύσεις των σχεδιασμών που αργότερα πήραν τη μορφή νόμων. Οταν δηλαδή υπογράμμιζαν ότι η ζωή του εργάτη θα γίνει λάστιχο και θα πέσει τσεκούρι στους μισθούς, τις παροχές και τις συντάξεις για να υπάρξει έξοδος από την κρίση σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το εξοργιστικό είναι ότι η Τράπεζα προσπαθεί να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των μέτρων ισχυριζόμενη πως «έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για μία ευέλικτη αγορά εργασίας που υποστηρίζει την απασχόληση, αντί να την εμποδίζει. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι επωφελούνται αμοιβαία από το νέο πλαίσιο στην αγορά εργασίας.»! Ισχυρίζεται δηλαδή ότι τα μέτρα αυτά είναι και για όφελος της εργατικής τάξης γιατί έτσι θα βρίσκει δουλειά! Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες ψέμα. Γιατί συγκαλύπτει ότι με αυτούς τους όρους ακόμα και αν αυξανόταν η απασχόληση το μόνο που ικανοποιείται είναι η ανάγκη των κεφαλαιοκρατών για περισσότερη κέρδη. Ομως αυτοί οι όροι δεν ικανοποιούν στο ελάχιστο τη στοιχειώδη ανάγκη των εργαζομένων, την ανάγκη για αξιοπρεπή ζωή. Αντιθέτως τα μέτρα μετατρέπουν, τώρα ακόμα πιο πολύ, τον εργάτη σε αναλώσιμο εξάρτημα και ως τέτοιο δεν έχει ανθρώπινη ιδιότητα, δεν έχει δικαιώματα. Θα δουλεύει λίγο ή πολύ, όταν και όπως θέλει το κεφάλαιο, θα πληρώνεται μια χούφτα ευρώ, και ίσως να μην καταφέρει να πάρει σύνταξη.

Αυτό που συμβαίνει ήδη δεν είναι το τέλος. Η Εκθεση σημειώνει πως «είναι ακόμη νωρίς να δρέψει η ελληνική οικονομία και κοινωνία τους καρπούς της δραστικής μεταρρυθμίσεως της αγοράς εργασίας, καθώς ο τελευταίος από τους νόμους για την αγορά εργασίας τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Νοέμβριο του 2012. Εντούτοις, ο κύβος ερρίφθη!» Δηλαδή η αντεργατική επίθεση θα κλιμακωθεί, αφενός στο πλαίσιο της γενικευμένης εφαρμογής μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, αφετέρου στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης και αναμόρφωσης αυτών των μέτρων, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται οι στρατηγικές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Συμπερασματικά η Εκθεση της «Alpha Bank» δείχνει τον τρόπο με τον οποίο δρουν και σκέφτονται οι κεφαλαιοκράτες. Ο,τι είναι θετικό γι' αυτούς είναι κόλαση για τους εργαζόμενους. Υπάρχει διέξοδος από αυτή την κατάσταση. Οι κομμουνιστές, το σύνολο των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα πρωτοστατούν στην ανάδειξή της. Είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και το πέρασμα στην αντεπίθεση. Ετσι θα σπάσει η σιωπή και θα γίνει συνειδητός ταξικός αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός αγώνας που τόσο το φοβάται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατών. Θα γίνει το πρώτο βήμα για να πάρουν οι εργαζόμενοι ό,τι δικαιωματικά τους ανήκει, τον πλούτο που παράγουν.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ