Τρίτη 21 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
34η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μαζική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Τα βρώμικα σχέδια ενάντια σε Συρία και Ιράν κατήγγειλαν οι χιλιάδες που πορεύτηκαν στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του

Στιγμιότυπο από τη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης
Στιγμιότυπο από τη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης
Συνεπείς στο ραντεβού τους ήταν και φέτος χιλιάδες αγωνιστές του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που συμμετείχαν την Κυριακή στην 34η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Δίπλα σε όσους ξεκίνησαν το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, προστίθονταν σε κάθε στάση δεκάδες και εκατοντάδες ειρηνοδρόμοι, για να μετατραπεί η πορεία σε μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, στην τελική ευθεία προς την ισραηλινή πρεσβεία, όπου τερμάτισε αργά το απόγευμα.

Στη λιτή εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έστησε η ΕΕΔΥΕ προς τιμήν του Γρηγόρη Λαμπράκη. Δυο σύντομες κουβέντες πριν την έναρξη της πορείας, είπε ο γιος του και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γιώργος Λαμπράκης. Στις στάσεις που ακολούθησαν και στις εκδηλώσεις που έγιναν, το λόγο πήραν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, της ΚΕΘΑ και της τοπικής διοίκησης.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας και όσο ο κόσμος πύκνωνε τις γραμμές της, δε σταμάτησαν να ακούγονται συνθήματα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που κλιμακώνονται ξανά στην περιοχή μας, την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο μακέλεμα των λαών, την ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να μη δώσει καμιά βοήθεια στις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις σε Συρία και Ιράν.

Στην τελική ευθεία, προς την πρεσβεία του Ισραήλ
Στην τελική ευθεία, προς την πρεσβεία του Ισραήλ
Μετά από μια σύντομη στάση έξω από το (σιδερόφρακτο) υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η μαζική πορεία κατέληξε στην πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία ήταν κυριολεκτικά ζωσμένη από αστυνομικές δυνάμεις. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν με συνθήματα και από τα μεγάφωνα την αστυνομική παρουσία, ενώ θυροκόλλησαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Δίνοντας το σύγχρονο μήνυμα της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Η διαμαρτυρία μας στην πρεσβεία του Ισραήλ γίνεται για να καταδικάσουμε τους πρόσφατους βομβαρδισμούς εναντίον της Συρίας, αλλά και των παλαιστινιακών εδαφών. Να καταδικάσουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά κρατών και λαών, την αλληλεγγύη μας στο λαό της Συρίας, τον παλαιστινιακό λαό, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Να προβάλλουμε τη θέση μας ότι οι εξελίξεις σε κάθε τόπο, σε κάθε χώρα και ο δρόμος ανάπτυξης που θα ακολουθήσει, είναι υπόθεση του λαούς της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ