Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Αρον άρον ξεπατώνουν κατακτήσεις δεκαετιών

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - σκούπα

Με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ένα μόνο άρθρο και σε μια και μόνη συνεδρίαση εισάγεται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφάσισαν η κυβέρνηση και η τρόικα. Χτες, επίσης σε μια και μόνη συνεδρίαση, το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια επιτροπή, με τη ΔΗΜΑΡ να δηλώνει «παρών».

Καταγγέλλοντας την ουσία και τη διαδικασία της ψήφισης, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι είναι ζητήματα αλληλένδετα, αφού το σύστημα, από τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, είναι αδύνατο να κατοχυρώνει δικαιώματα υπέρ του λαού και πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων ακόμα και οι διαδικασίες που προβλέπει η αστική δημοκρατία.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, επιδόθηκε σε άθλια κινδυνολογία. Κουνώντας το δάχτυλο στο χρεοκοπημένο λαό, είπε ότι η άμεση εκταμίευση της δόσης «είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας», ισχυριζόμενος ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι τα βάρβαρα μέτρα είναι στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και είπε χαρακτηριστικά: «Το παρόν νομοσχέδιο δεν αποτελεί μια συλλογή των δεσμεύσεων της ελληνικής πολιτείας προς τους πιστωτές της, αλλά είναι ένα μείγμα πολιτικής που αντιμετωπίζει μια σειρά από στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να απελευθερωθούν οι πιο παραγωγικές δυνάμεις της χώρας».

Προκλητικός ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι εάν δεν περάσει το τσεκούρωμα των εργασιακών σχέσεων, τότε «απλά δεν θα υπάρχει εργασία για κανέναν». Απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι συνέχεια των προηγούμενων, έχουν ενιαία λογική και στόχο και δεν είναι αποσπασματικά.

Επιδιώκεται, τόνισε, να φορτωθεί η κρίση στους εργαζόμενους που είναι οι παραγωγοί του πλούτου και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα μέτρα, πρόσθεσε, αποτελούν υλοποίηση μιας ενιαίας στρατηγικής της ΕΕ και υπαγορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την «Πράσινη Βίβλο» και μια σειρά άλλες κορυφαίες ευρωενωσιακές οδηγίες.

Στην Ολομέλεια ο Προϋπολογισμός

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Προηγήθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου το ΚΚΕ τον καταψήφισε.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, η οποία επισήμανε ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κοινωνικοποιεί τη φτώχεια, με το φτωχό να μοιράζεται το υστέρημά του με τον απόλυτα εξαθλιωμένο, για να μείνει το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο και γι' αυτό είναι καθαρά ταξικός».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» Η. Παναγιώταρου, που επέκρινε ακόμα και αυτή την πενιχρή φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλει ο προϋπολογισμός για τα μάτια του κόσμου στους εφοπλιστές. Ζήτησε κίνητρα προκειμένου να δουλεύουν Ελληνες στα πλοία, λέγοντας πως «τότε θα δείτε πώς μειώνεται η ανεργία και πώς άρχισε να δουλεύει σιγά σιγά η οικονομία, χωρίς να ανεβάζουμε συνεχώς τους φόρους».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε το σχόλιο της Δ. Μανωλάκου, η οποία σημείωσε ότι «αυτή η φασιστική οργάνωση, "παιδί" του αστικού συστήματος (...) είναι ξεκάθαρο και αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά, ότι στηρίζει τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο και αυτό φάνηκε και στο θέμα αλλαγής στη φορολόγηση πλοίων βάσει χωρητικότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ