Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
Στα μαχαίρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Συνεχίζονται τα παζάρια για το ποιος θα επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Η σύγκρουση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αφορά στη διαμάχη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το μέρος της ζημιάς που θα επωμιστούν από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου
Η σύγκρουση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αφορά στη διαμάχη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το μέρος της ζημιάς που θα επωμιστούν από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου
Συνεχίζονται και κλιμακώνονται αυτές τις μέρες οι ανταγωνισμοί και τα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, στο φόντο της συνολικότερης διαμάχης για τη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη και αλλού.

Τα τελευταία 24ωρα, οι συνεννοήσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, κύρια τη Γερμανία, αξιοποιούνται στο έπακρο προκειμένου να εκβιαστεί ο λαός στην Ελλάδα και να προσυπογράψει τα νέα βάρβαρα μέτρα, υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης από το Γιούρογκρουπ της 12 Νοέμβρη, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, μετέδωσε χτες ότι πιθανόν η απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της Ελλάδας να μη ληφθεί την επόμενη βδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Η συνάντηση της 12ης Νοεμβρίου δεν θα είναι το τελικό στάδιο. Δεν πιεζόμαστε τόσο όσο φαίνεται», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των χωρών του G20 στην Πόλη του Μεξικού, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει στις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις χωρίς να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια έως τα τέλη Νοέμβρη ή ακόμα και τις αρχές Δεκέμβρη. «Δεν θα αποδεσμεύσουμε την επόμενη δόση μέχρις ότου να έχουν ξεκαθαριστεί όλες οι λεπτομέρειες», ανέφερε.

Ακολούθησε δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ο. Ρεν, ο οποίος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μεξικό, είπε ότι «έως τις 12 Νοεμβρίου πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή για το πώς θα μειωθεί το χρέος και πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να την έχουμε», δείχνοντας ότι στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος ΔΝΤ - Ευρωζώνης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

«Κούρεμα» θέλουν και οι ΗΠΑ

Υπέρ του να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος δήλωσε την περασμένη βδομάδα και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δίνοντας νέα διάσταση στη διαμάχη. Στον αντίποδα, το γερμανικό Κοινοβούλιο - όπως μεταδίδει η «Ντόιτσε Βέλε» - γνωμοδοτεί με έκθεσή του ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση κράτους η οποία και απαγορεύεται, σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο των παζαριών που κορυφώνονται, συζητιέται και η λύση να παραιτηθεί η ΕΚΤ των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 80% της ονομαστικής τους αξίας και να ζητήσει την αποπληρωμή των ομολόγων αυτών στην τιμή που τα αγόρασε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, είπε από το Μεξικό ότι οι εταίροι στο G20 «μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα βρούμε λύση, ωστόσο αυτή δεν έχει ακόμη βρεθεί».

Ανοιχτό άφησε το θέμα της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δηλώνοντας ότι «θα συναντηθούμε και πάλι στις 12 Νοέμβρη και ελπίζουμε να έχουμε μέχρι τότε την έκθεση της τρόικας για να αποφασίσουμε για την εκταμίευση». Ο ίδιος κάλεσε με νόημα την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα.

Στο παιχνίδι και η Παγκόσμια Τράπεζα

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Μεξικό, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ζήτησαν «τεχνική βοήθεια» από την Παγκόσμια Τράπεζα για «την ανάκαμψη των οικονομιών τους». Οπως είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Την ίδια ώρα, πρόκληση για τον ελληνικό λαό συνιστούν τα όσα είπε σε ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, στη Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές είναι πλέον καλύτερα «κατανοητές» από τους Ελληνες! Οπως είπε, «οι Ελληνες φίλοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνουν (να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας) (...) Η αίσθησή μου είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητές από τους Ελληνες πολίτες».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org