Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Συνεννοήσεις για το «Μνημόνιο Κατανόησης» που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά στο παρασκήνιο η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με στόχο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας το «σκόπελο» της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το ελληνικό ΥΠΕΞ παρέλαβε την περασμένη Δευτέρα την απάντηση της ΠΓΔΜ στην ελληνική πρόταση, η οποία είχε υποβληθεί στις 3 Οκτώβρη 2012, για την υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ των δύο χωρών.

Το μνημόνιο έχει στόχο να ανοίξει το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε επόμενη συνεδρίαση της λυκοσυμμαχίας, αποσπώντας για λογαριασμό της Ελλάδας αόριστες διακηρύξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού που προβάλλει η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Με αιχμή το μνημόνιο, στο τέλος Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές στην Αθήνα με την επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών διπλωματών στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Επικεφαλής αυτής της αμερικανικής ομάδας, η οποία είχε ευρύ κύκλο επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν η δεύτερη ιεραρχικά διπλωμάτης στην αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.

Μετά από αυτές τις επαφές, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην ΠΓΔΜ την πρόταση για την υπογραφή μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα, μετά την υπογραφή του μνημονίου, θα είναι η αποστολή επιστολής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς το ΝΑΤΟ με την οποία θα αποδέχεται την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org