Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ
Νέα αβάσταχτα χαράτσια για νοσηλεία και φάρμακα

Κοντά στα 140 εκατ. ευρώ το χρόνο θα πληρώνουν επιπλέον οι άρρωστοι που διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων και των φαρμακείων

Motion Team

Νέα, άγρια -και άπιαστα- χαράτσια για τους ασθενείς την ώρα που διαβαίνουν την πόρτα των νοσοκομείων και των φαρμακείων με την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο ασθενής πλέον θα πρέπει να πληρώνει:

  • 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων με πρόσχημα την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.
  • 25 ευρώ για την εισαγωγή του σε «νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Με δεδομένο ότι το 2011 έγιναν 2.218.465 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, για ίδιο αριθμό εισαγωγών το 2013 οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν (2.218.465 Χ 25 ευρώ) 55.461.625 ευρώ.

Επίσης, με δεδομένο ότι οι εκτελούμενες μέσω του ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικές συνταγές υπολογίζονται σε 66.000.000 το χρόνο, το συνολικό ετήσιο χαράτσι του ενός ευρώ ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ.

Το 2011 στα τακτικά και απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων προσήλθαν 12.227.000 ασθενείς και έφυγαν με μία συνταγή. Επίσης με μια, τουλάχιστον, συνταγή έφυγαν και οι νοσηλευθέντες στα δημόσια νοσοκομεία.

Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συνταγές των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και όσων Ταμείων δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, τότε προκύπτει ότι τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν, με περίπου 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Γδάρσιμο των αγροτών

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο γδέρνονται στην κυριολεξία οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, καθώς σχεδόν διπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους για τον κλάδο Υγείας.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είναι επτά και η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων έχει ενταχθεί στην 1η - κατώτερη - και από 1/1/2012 μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στη 2η. Με βάση αυτή την κατάταξη η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται σε 14,65 ευρώ το μήνα. Με τη νέα ρύθμιση οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ από 1/1/2013 θα καταταγούν στην 5η ασφαλιστική κατηγορία, όπως ισχύει κάθε φορά, με αποτέλεσμα η εισφορά να ανέλθει σε 25,87 ευρώ το μήνα, έναντι 14,65 ευρώ που είναι σήμερα, που θα «επιφέρει μια ετήσια αύξηση της τάξης των 86.000.000 ευρώ, ταμειακή δε απόδοση της τάξης των 56.000.000 περίπου ευρώ» όπως ομολογείται απροκάλυπτα στην εισηγητική έκθεση.

Και πρόσθετα χαράτσια

Με το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά καθιερώνεται ένας ιδιότυπος «κλειστός προϋπολογισμός» για τους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης όσον αφορά τη μηνιαία φαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή που δεν θα ξεπερνά τα 240 εκαατ. ευρώ το μήνα όπως είχαν καθοριστεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και αποδέχεται η σημερινή συγκυβέρνηση.

Από κει και πέρα το «υπερβάλλον μηνιαίο ποσό αναζητείται εκ μέρους των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τους κατόχους αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών προϊόντων». Δηλαδή το κράτος νίπτει τας χείρας του ως «Πόντιος Πιλάτος» και βάζει ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία να «κυνηγούν» τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις λεγόμενες επιστροφές και ταυτόχρονα να κυνηγιούνται και μεταξύ τους για χρέη που προκύπτουν από τα φάρμακα και νοσηλείες των ασφαλισμένων.

Κι επειδή το μέτρο δεν φαίνεται ότι θα καλύψει «τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής και της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης 1.112.9000.000 ευρώ (...) καθίσταται αναγκαία η λήψη επικουρικών πρόσθετων μέτρων ύψους 114 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/1/2014 προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος ευόδωσης των ήδη ληφθέντων μέτρων μείωσης του ελλείμματος», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

Επίσης στα μέτρα για τα φάρμακα προβλέπεται μόνο 15% συνταγογράφηση από τους γιατρούς επωνύμων φαρμάκων και τα υπόλοιπα με βάση τη δραστική ουσία.

Πλήρης απελευθέρωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που προβλέπονται είναι και η κατάργηση των ελάχιστων περιορισμών στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή καταργείται μεταξύ των άλλων και ο ελάχιστος περιορισμός να έχουν γιατροί το 51% των μετοχών των πάσης φύσεων εταιρειών - ρύθμιση που θα πλήξει ευθέως τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και τους επαγγελματίες της Υγείας, όπως οι φυσικοθεραπευτές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ