Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ανατιμήσεις σε υγραέριο, τσιγάρα κ.ά.

Σε επόμενο «πακέτο» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο κίνησης των αυτοκινήτων, στα τσιγάρα και καπνικά προϊόντα, η παραπέρα φορολογική επιβάρυνση των φτωχομεσαίων αγροτών, ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στη λεγόμενη «απλοποίηση» - κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η είσπραξη του ετήσιου τέλους κυκλοφορίας οχημάτων και άλλες «προαπαιτούμενες δράσεις» περιλαμβάνονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το μπαράζ από τα νέα πακέτα με τους αντιλαϊκούς φόρους και τα άλλα χαράτσια θα κατατεθεί στη Βουλή με επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει και την αναδρομική εφαρμογή τους από τα εισοδήματα του 2012.

Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου έχουν περιλάβει και τα παρακάτω:

Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης (LPG) από τα 200 ευρώ στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο (αύξηση 65%) στο επίπεδο που έγινε η «εξίσωση» - απογείωση του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών με το πετρέλαιο κίνησης. Οι τιμές στη λιανική αναμένεται να ξεπεράσουν το 10%, με την τιμή του υγραερίου κίνησης να φτάνει στο 1 ευρώ το λίτρο (από περίπου 90 λεπτά σήμερα). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το νέο μέτρο θα τους αποφέρει πρόσθετα έσοδα ύψους 19 εκατ. ευρώ το χρόνο.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 214%, συγκεκριμένα στα 66 ευρώ στο χιλιόλιτρο από 21 ευρώ μέχρι σήμερα, μέτρο που περιμένουν να τους αποδώσει 53 εκατ. ευρώ το χρόνο. Από την καρατόμηση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες περιμένουν επιπλέον «εξοικονομήσεις» ύψους 180 εκατ. ευρώ το χρόνο.

- Παραπέρα ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό (στριφτά τσιγάρα κ.ά.) μέσω «αλλαγών» στον τρόπο του υπολογισμού τους. Προχωρούν με ανατιμήσεις στο πάγιο μέρος του φόρου, μέτρο που αναμένεται να επιβαρύνει περισσότερο τις λεγόμενες φτηνές μάρκες, στις οποίες έχει στραφεί η λαϊκή κατανάλωση. Εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποδίδει 67 εκατ. ευρώ το χρόνο.

- Από φέτος αλλάζει η διαδικασία πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων. Καταργείται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας και το μόνο αποδεικτικό στοιχείο για την πληρωμή του είναι η απόδειξη εξόφλησης.

Στα αστυνομικά όργανα ανατίθεται ο έλεγχος τελών κυκλοφορίας, μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών και διασύνδεσης με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.

- Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (για επαγγελματίες και επιχειρήσεις) αντικαθίσταται από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Τα τηρούμενα βιβλία χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, συγκεκριμένα σε «απλογραφικά» για ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και «διπλογραφικά» για μεγαλύτερα ποσά.

- Θεσπίζεται η θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με 5ετή θητεία και αρμοδιότητα τη διοίκηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η θητεία του θα είναι 5ετής, όπως δηλαδή προβλέπεται στις «προαπαιτούμενες δράσεις» και θα λαμβάνει και μπόνους στην περίπτωση που εκπληρώνει τους στόχους που του έχουν τεθεί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org