Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σαρωτικές περικοπές και ανατροπές

Τα νέα μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή σαρώνουν κυριολεκτικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κόβουν βάρβαρα τα εφάπαξ και μάλιστα αναδρομικά, καταργούν τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, χτυπούν τα πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για απολύσεις μειώνοντας τις αποζημιώσεις και προσαρμόζουν το χρόνο εργασίας στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013 καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα ταμεία των κύριων συντάξεων, ενώ καταργούνται και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Συνολικά η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης κύριων και επικουρικών στερεί από τους συνταξιούχους πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2016 το ποσό αυτό θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Επιβάλλεται νέο χαράτσι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-15%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης (χηρείας, από άλλο Ταμείο), ως εξής:

  • 5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ
  • 10% στις συντάξεις 1.500- 2.000 ευρώ
  • 15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Η επιβάρυνση των συνταξιούχων για το επόμενο έτος θα είναι 1,1 δισ. ευρώ.

Ισχυρό χτύπημα δέχονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αφ' ενός οι αγρότες που κατά τεκμήριο έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις που χάνουν τα δώρα, αλλά και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (από το 2014), οι οποίοι θα πρέπει πλέον να συμπληρώνουν το 64ο έτος της ηλικίας τους πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων που έχουν τεθεί και αποκλείουν ήδη πολλούς. Εμπόδια και νέοι όροι μπαίνουν και για τους υπερήλικες ανασφάλιστους.

Παράλληλα, με τις περικοπές αυξάνονται έμμεσα και οι εισφορές -των ασφαλισμένων πριν το 1993- μέσα από την αύξηση του πλαφόν που υπάρχει στις ασφαλιστέες αποδοχές.

Για τους αγρότες που έχουν καθυστερήσει την εξόφληση των εισφορών τους παρελθόντων ετών επιβάλλεται η εξόφληση να γίνεται με προσαύξηση 2,5% κατά ασφαλιστική κατηγορία όπως ισχύουν σήμερα.

Στα ...67!

Αυξάνονται κατά δύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια. Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται στα 62 χρόνια. Ταυτόχρονα, όλα τα όρια ηλικίας και τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση που όριζε ο νόμος 3863/2010 για το 2015, εφαρμόζονται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1/1/2013, παγιδεύοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

Φθηνές και «ελεύθερες» απολύσεις

Ανατροπές επιβάλλονται και στα εργασιακά.

Με την παραπέρα μείωση του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 4 μήνες (μάξιμουμ) ουσιαστικά απελευθερώνονται οι απολύσεις, αφού το κόστος για τις επιχειρήσεις ελαχιστοποιείται. Στην πράξη, η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων, θα γίνεται με προειδοποίηση και άρα η αποζημίωση στους απολυμένους κόβεται κατά 50%. Για 1 έως 2 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη η προειδοποίηση είναι ένας μήνας, από 2 χρόνια έως 5 χρόνια εργασίας, ο χρόνος προειδοποίησης 2 μήνες, από 5 έως 10 χρόνια 3 μήνες και για 10 χρόνια και πάνω ο χρόνος προειδοποίησης ορίζεται στους 4 μήνες.

Αλλά και στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι εργοδότες προβαίνουν σε απολύσεις χωρίς προειδοποίηση, και εδώ μειώνεται το ύψος της αποζημίωσης με δύο τρόπους. Για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται αποζημίωση άνω των 12 μισθών, για τα πρόσθετα έτη μπαίνει πλαφόν 2.000 ευρώ στις τακτικές αποδοχές. Και το χειρότερο, με τη δημοσίευση του νόμου ο χρόνος εργασίας «παγώνει» και έτσι οι απολύσεις στο μέλλον θα υπολογίζονται μόνο με τα χρόνια εργασίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος.

Καταργείται η καθολικότητα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και πλέον οι όροι της «δεσμεύουν» μόνο όσους εργοδότες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που τη συνομολογούν. Οι μισθοί και τα μεροκάματα «παγώνουν» στο επίπεδο των 586 ευρώ μικτά και 511 ευρώ (για κάτω των 25 ετών) σύμφωνα με τις ριζικές μειώσεις της ΠΥΣ του προηγούμενου Φλεβάρη. Καταργείται το επίδομα γάμου που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση, ενώ για τις τριετίες οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμάζονται για την νέα Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Ανοιξη που θα τις καταργήσει.

Ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το 5νθήμερο, 8ωρο, 40ωρο καταργείται, οι εργοδότες μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Εφαρμόζεται σχετική οδηγία της ΕΕ, που μειώνει το χρόνο ανάπαυσης ανάμεσα σε δύο βάρδιες από τις 12 στις 11 ώρες. Ενισχύονται οι εργοδότες με σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, ενώ ενισχύονται τα δουλεμπορικά γραφεία και οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων με την «απελευθέρωση» της λειτουργίας τους και την απάληψη κάθε τυπικού εμποδίου.

Χτύπημα στα επιδόματα

Χτύπημα δίνεται και στους πολύτεκνους καθώς τα πολυτεκνικά επιδόματα συρρικνώνονται δραστικά και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά.

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα και ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν. Η κατάργηση θίγει εργαζόμενους όπως στα Λιπάσματα, στη ΜΑΒ, στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», στην «Πίνδο», σε κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας, «Οττο Εβρος» κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ