Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Τσακίζουν το λαό και τον κοροϊδεύουν κατάμουτρα

Απόλυτη συμφωνία στα μέτρα-κόλαση, πίσω από το θέατρο και τις μεθοδεύσεις για να ξεγελαστεί η λαϊκή οργή

Για το λαό υπάρχει λύση: Οργάνωση και αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ!
Για το λαό υπάρχει λύση: Οργάνωση και αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ!
Να σπρώξουν τα λαϊκά στρώματα στην απόλυτη εξαθλίωση, αποφάσισαν από κοινού οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., συνυπογράφοντας το προσύμφωνο του νέου μνημονίου. Στη διάρκεια της σύσκεψης της Κυριακής, υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, αποφάσισαν το σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, προωθώντας όλες τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου με την εφαρμογή ενός νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η αρχική συμφωνία των τριών αστικών κομμάτων για κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης θα «εμπλουτιστεί» και θα εξειδικευτεί σήμερα, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για χτες, αλλά αναβλήθηκε μετά από αίτημα του πρωθυπουργού. Ο Λ. Παπαδήμος είχε χτες νέα συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας, ενώ είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις των τεχνοκρατών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη.

Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή των Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη και Παπαδήμου στο προσύμφωνο του μνημονίου δρομολογεί:

  • Τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση επί της ουσίας των κλαδικών συμβάσεων.
  • Την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
  • Αμεσες και μαζικές απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
  • Δραστική μείωση των κονδυλίων για υγειονομικές και συνολικά κοινωνικές παροχές.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για λογαριασμό των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς να αλλάξει η μετοχική σύνθεση των τραπεζών.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αφού πρώτα συμφώνησαν μέσω της μείωσης του κατώτερου μισθού στην περικοπή περίπου τριών μισθών των εργαζομένων μόνο για το 2012, στη συνέχεια προχώρησαν σε ανοιχτή κοροϊδία των εργαζομένων, ισχυριζόμενοι ότι μετά από δήθεν «σκληρή διαπραγμάτευση» εξασφάλισαν τη «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού. Ακόμα, όμως και αυτή τους η δημαγωγία αποκαλύφθηκε αργά χτες βράδυ, όταν κυβερνητικό στέλεχος διέρρευσε ότι το ζήτημα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού παραμένει στο τραπέζι των συνεννοήσεων με την τρόικα. Ο ίδιος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστούν περικοπές και στις κύριες συντάξεις, αν το ποσοστό μείωσης των επικουρικών δεν «κλειδώσει» σε υψηλό ποσοστό.

Στο ίδιο πνεύμα, εξάλλου, υπήρξαν χτες πληροφορίες για την προώθηση το επόμενο διάστημα νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, με οριζόντιες περικοπές συντάξεων, αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Φανερώνοντας ότι το βαρέλι των ανατροπών δεν έχει πάτο για το λαό, ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με την τρόικα και πριν την κοινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι συζητήσεις είναι «σαν Λερναία Υδρα» και άφησε αιχμές για την τακτική των άλλων συνεταίρων στην κυβέρνηση.

Συνένοχοι στη σφαγή του λαού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή, μετά το τέλος της συνάντησης, «ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα», τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1. Την επιβολή πρόσθετων μέτρων το 2012,ύψους 3,3 δισ. ευρώ. «Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ».

2. Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.«Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων».Οι μειώσεις θα κυμανθούν κατά 15% μεσοσταθμικά, για το σύνολο των επικουρικών συντάξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις επικουρικών ταμείων οι μειώσεις θα κυμανθούν από 20% μέχρι 25%.

3. Μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.«Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας».Βάσει της συμφωνίας των τριών κομμάτων, προωθείται μείωση του κατώτερου μισθού που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 (μεικτά) κατά 20% ή 22% για όλους τους εργαζόμενους. Στα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης είναι και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

4. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.«Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους».Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (η παροχή νέων κεφαλαίων από το κράτος στις τράπεζες) θα γίνει μέσω της έκδοσης κοινών και προνομιούχων μετοχών. Μια κίνηση που εξασφαλίζει τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου.

Μπαράζ πρόσθετων μέτρων

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ για το 2012, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών «κλείδωσαν» τα εξής:

  • Περικοπές δαπανών για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
  • Μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω των καταργήσεων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του στενού δημοσίου τομέα. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας εξήγγειλε χτες τη «μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά περίπου 15.000 εντός του 2012».
  • Μείωση κατά 440 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μειώσεις των κονδυλίων θα οδηγήσουν τους δήμους σε απολύσεις συμβασιούχων, κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, παραχώρηση μέρους ή όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών (όπως η καθαριότητα κ.ά.) σε ιδιώτες.
  • «Ψαλίδι» κατά περίπου 20% (συνολικά 600 εκατομμύρια το χρόνο) στις αποδοχές των 250.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στρατιωτικών, πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών, των καθηγητών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών λειτουργών κ.ά.
  • Νέες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ) και σε τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
  • Περιστολή δαπανών για τις εξοπλιστικές δαπάνες, κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.
Επιχείριση εκβιασμού του λαού

Παράλληλα με την κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων. Προκειμένου να γονατίσουν μπροστά στα νέα μέτρα χτες χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα. Η κυβερνητική προπαγάνδα εντάθηκε χτες με το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος ζήτησε «έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις συνέπειες μιας πιθανής χρεοκοπίας της χώρας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα παρουσιάσει δυο «σχέδια».

  • Το πρώτο θα βασίζεται στην αποδοχή και ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων από τους βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η υπογραφή του νέου μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα παράτασης της θητείας της συγκυβέρνησης, μια πρόταση που ήδη έχουν καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Καρατζαφέρης.
  • Στο δεύτερο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι η μη αποδοχή των μέτρων θα σημάνει τη διακοπή της χρηματοδότησης από τους δανειστές και τη χρεοκοπία της χώρας.

Η δημιουργία κλίματος γενικευμένης τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί συνέχεια του «θεάτρου» των δήθεν «κόκκινων γραμμών» και «διαπραγματεύσεων» που παρουσιάζουν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, την ίδια ώρα που έχουν συμφωνήσει στην προώθηση των σφαγιαστικών μέτρων. Σ' αυτό το πλαίσιο, τα επιτελεία των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ, υποστήριζαν χτες ότι θα προσέλθουν στη νέα σύσκεψη έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την «έγκριση» των κομματικών οργάνων τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ