Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Εγκληματικές ευθύνες

Για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Ηλείας βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τραγικό τρόπο. Πριν πέντε χρόνια, τον Αύγουστο του 2007, ήταν οι πυρκαγιές που μετέτρεψαν την περιοχή σε «κρανίου τόπο». Τώρα, μια ξαφνική νεροποντή είχε ως συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να βρεθεί στο έλεος της πλημμύρας, που άφησε πίσω της μια νεκρή γερόντισσα, δεκάδες αποκλεισμένους και άστεγους, τεράστιες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, δρόμους και άλλες υποδομές, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Και στις δύο περιπτώσεις - και τότε με τις πυρκαγιές και τώρα με τις πλημμύρες - φάνηκαν οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που άφησαν αθωράκιστο το νομό και τους ανθρώπους του, χωρίς καμία μέριμνα και χωρίς κανένα ουσιαστικό έργο προστασίας.

Τα δάκρυα συμπάθειας που ρίχνουν τούτη την ώρα οι δυνάμεις αυτές και η επίκληση δήθεν «ακραίων καιρικών φαινομένων» δεν είναι τίποτε άλλο παρά απέλπιδες προσπάθειες για να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες και να κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά το λαό. Αρκεί να θυμηθούμε τις ατέλειωτες εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, μετά τις πυρκαγιές, για μέτρα προστασίας, για ανάπλαση της περιοχής, για την κατασκευή των αναγκαίων έργων. Την ίδια εποχή σε συναγωνισμό με την κυβέρνηση η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ με ημερίδες και ιλουστρασιόν φυλλάδια, πλειοδοτούσε υποσχόμενη ότι θα μετατρέψει την περιοχή περίπου σε... επίγειο παράδεισο! Τι έγινε από όλα αυτά; Απολύτως τίποτε. Και αυτό παρότι όλοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, πως οι μεγάλες πυρκαγιές θα φέρουν μεγάλες πλημμύρες και εξίσου μεγάλες καταστροφές, αν δεν γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Το μόνο που έγινε ήταν κάποια αποσπασματικά και ελλιπή έργα, χωρίς κανένα σχεδιασμό, που αντί να σώσουν την περιοχή, προκάλεσαν μεγαλύτερες πλημμύρες!

Κλασικό παράδειγμα της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων αποτελεί το Νοσοκομείο του Πύργου, που πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι ζωές δεκάδων ασθενών και νοσηλευτών. Κι όμως, πρόκειται για ένα, υποτίθεται, σύγχρονο νοσοκομείο, που όμως, για την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων, χτίστηκε το 2004, παρά τις προειδοποιήσεις, σε ακατάλληλη θέση, δηλαδή μέσα σε... βαλτότοπο και σε λεκάνη απορροής υδάτων! Και ενώ συνέβησαν όλα αυτά και ήταν σχεδόν βέβαιο ότι το νοσοκομείο θα πλημμυρίσει, κανένας, έστω, σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης δεν υπήρξε για ενδεχόμενο ομαλής εκκένωσής του από γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς...

Μόνη λύση, λοιπόν, είναι τώρα οι κάτοικοι της περιοχής να ξεσηκωθούν, να διεκδικήσουν και να αποζημιωθούν στο ακέραιο για τις ζημιές που έπαθαν τα σπίτια τους, τα καταστήματά τους, οι καλλιέργειές τους, το ζωικό τους κεφάλαιο και να γίνει πλήρης αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές. Και βέβαια να διεκδικήσουν να προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και προστασίας της περιοχής, με την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων. Χωρίς να ξεχνούν, όμως, ότι πρέπει να τσακίσουν πολιτικά τα κόμματα που τους έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση, ότι ένας τέτοιος ολοκληρωμένος σχεδιασμός απαιτεί πολιτική κόντρα στο κεφάλαιο, άρα την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής, που τους βυθίζει διαρκώς στην απόγνωση. Ο αγώνας τους πρέπει να συνοδευτεί με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, συμπόρευση μαζί του στη ρότα που μια κοινωνία χωρίς πλουτοκράτες είναι η μόνη που θα εξασφαλίσει την ευημερία τους.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org