Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΗ Η ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αμεσος στόχος πάλης να μην ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη συγκέντρωση του Κόμματος, που έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή στην Ομόνοια

Στιγμιότυπα από την πορεία προς το Σύνταγμα
Στιγμιότυπα από την πορεία προς το Σύνταγμα
«Ετοιμοπόλεμοι» και αποφασισμένοι δήλωσαν χτες το απόγευμα χιλιάδες λαού, σε μια συγκλονιστική σε μέγεθος και παλμό συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ, παρά την καταρρακτώδη βροχή, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στο νέο σάρωμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που απεργάζονται συγκυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία. Στη συγκέντρωση μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Το μήνυμα του ΚΚΕ, των κομμουνιστών προς τους εργαζόμενους αντήχησε δυνατό και ξεκάθαρο: Να ερημώσουν σήμερα στην απεργία οι γειτονιές και οι τόποι δουλειάς. Με οργάνωση και πάλη να εμποδιστεί η ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Να κλιμακωθεί ο αγώνας, μέχρι να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία. «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση στην Ομόνοια και στην πορεία, η οποία, διασχίζοντας υπό βροχή την Πανεπιστημίου, έφτασε στο Σύνταγμα, καλύπτοντας όλη την κεντρική λεωφόρο.

***

Νωρίτερα, παίρνοντας το λόγο στη συγκέντρωση, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Σύντροφοι, έχουμε μεγάλη ευθύνη, καθώς είμαστε κόμμα παντός καιρού, να βοηθήσουμε το λαό να μετατρέψει τη δίκαιη οργή του, τη δίκαιη αγανάκτηση, το δίκαιο άγχος και την αγωνία που έχει, σε ένα μεγάλο ποτάμι κοινωνικό, πολιτικό. Ενα μεγάλο ποτάμι που θα σαρώσει όχι μόνο τα κόμματα εξουσίας, αυτά που ευθύνονται για ό,τι τραβάει ο λαός σήμερα, αλλά πάνω απ' όλα την τάξη των κομμάτων αυτών. Γιατί τα κόμματα αυτά δεν κυβερνούν μόνα τους, υπηρετούν, εκπροσωπούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Μπορούμε. Τώρα πια υπάρχει πείρα.


Απέναντί μας δεν είναι - όπως λένε - μία τρόικα. Τι είναι η τρόικα; Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι το ΔΝΤ, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν ήρθε μόνη της η τρόικα στην Ελλάδα. Την έφεραν συνειδητά και αποφασισμένα. Πρέπει αύριο (σ.σ. σήμερα) που είναι απεργία, που επιβλήθηκε από τα ίδια τα πράγματα, από τα κάτω και χάρη στην ακούραστη δράση των κομμουνιστών, των ανθρώπων που συνεργάζονται μαζί τους, χάρη στην ακούραστη δράση του ΠΑΜΕ και των συμμάχων του, αύριο οι τόποι δουλειάς πρέπει να ερημώσουν, οι γειτονιές πρέπει να αδειάσουν. Πρέπει να δείξουμε την πυγμή μας, την απόφασή μας.

Αύριο συνεδριάζουν Παπαδήμος και οι τρεις. Μετέφεραν τη συνεδρίαση για αύριο (σ.σ. σήμερα). Σήμερα (σ.σ. χτες) συζητάνε με την τρόικα. Και εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Ποντάρουν στο φόβο του λαού και πρέπει τα πράγματα να έρθουν από αύριο τούμπα, πρέπει να μας φοβηθούν, πρέπει να τους τρομοκρατήσουμε, πρέπει να τους παρεμποδίσουμε, να βάλουμε έναν άμεσο στόχο, με κάθε τρόπο και μέσο να παρεμποδίσουμε την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να ρίξουμε την κυβέρνηση, να την ρίξει ο λαός. Ρίξιμο της κυβέρνησης σημαίνει εκλογές.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, πρέπει να πάμε σε εκλογές με αλλεπάλληλες κλιμακούμενες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Η καρδιά της Ελλάδας πρέπει να χτυπήσει στις εργατικές συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές συνελεύσεις στις συνοικίες. Και οι εκλογές, το ξεκαθαρίζουμε, για μας, για το λαό πρέπει να είναι μια σύντομη στάση μπροστά στην κάλπη, πρέπει να είναι μια σύντομη σκέψη που θα κρατήσει δευτερόλεπτα. Ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.

Στην κάλπη δεν πρέπει μόνο να ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο εντεταλμένος αυτός που παίζει βρώμικο ρόλο, ο ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό, αν θέλετε, από μια πλευρά είναι εύκολο να γίνει. Οι εκλογές πρέπει να δείξουνε το εξής πράγμα: Οτι ο λαός είναι αποφασισμένος να διαμορφώσει έναν αγώνα σύγκρουσης, ρήξης και ανατροπής, να γίνει μια νέα αρχή, μια νέα σελίδα.

Η εξουσία στα χέρια του λαού

Μην υποτιμήσουμε, η άρχουσα τάξη και η ΕΕ έχουν ορισμένα όπλα στα χέρια τους. Ο λαός αυτά τα όπλα πρέπει να τα αχρηστέψει και να τα στρέψει απέναντί τους. Πρώτο όπλο το ψέμα, το ψέμα τους δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα. Δεύτερο όπλο τα τρομοκρατικά διλήμματα: Εάν δεν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, ότι αν δεν συμμορφωθούμε με αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι, τότε έρχεται χάος και αίμα. Αντίθετα, το χάος και η τραγωδία θα έρθουν αν ο λαός σκύψει το κεφάλι και δεχτεί αυτή τη δανειακή σύμβαση στο όνομα ότι αυτό θα είναι το τελευταίο κακό.

Τρίτο, έχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις κι αν δεν τους προκύψει τρικομματική κυβέρνηση, κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, έχουν κι άλλους, έχουν τη λεγόμενη "αριστερή συνεργασία", τη λεγόμενη "ενότητα της αριστεράς", έχουν δυνατότητες να μεταμφιέσουν για λίγους μήνες το πολιτικό σύστημα για να ξαναεπιστρέψουν πάλι όλοι μαζί, ή κάποιοι μεταξύ τους.

Καλούμε, λοιπόν, το λαό να δώσει βάση στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ να αρχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ, να επιβάλει ρήγματα. Με το ΚΚΕ υπάρχει η μόνη ρεαλιστική ριζοσπαστική λύση: Η εργατική λαϊκή εξουσία. Οχι, δε φτάνει να αλλάξουμε τα κόμματα στην κυβέρνηση. Αυτό το έχουμε δοκιμάσει πολλά χρόνια. Τώρα πια δεν υπάρχει άλλη σωτηρία. Να διώξουμε τα κόμματα αλλά να διώξουμε και την τάξη που εξουσιάζει. Μόνο η εργατική εξουσία με τους συμμάχους της μπορεί να φέρει τα πράγματα τα πάνω κάτω γιατί αυτή η εξουσία δεν θα είναι η εξουσία στο Σύνταγμα, θα είναι η εξουσία στους τόπους δουλειάς, θα πάρει απ' τους καπιταλιστές την οικονομία στα χέρια της, θα τη μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία.

Αυτή η λύση που έχουμε εμείς, είναι η μόνη ρεαλιστική. Αυτή η λύση που προτείνουμε εμείς, που δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσει κανείς σε όλα μαζί μας, από το άλφα ως το ωμέγα, είναι ρεαλιστική. Γιατί πατάει σε ένα πράγμα: Στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, γιατί πατάει στην αποδέσμευση και στη διαγραφή του χρέους. Κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν δεν έχει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας. Ολα τα άλλα που ακούμε, μετά από τρία χρόνια το PSI, όλα τα άλλα για αριστερές κυβερνήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες, θα είναι κυβερνήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο.

Δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα, θα μπορέσει ο λαός να κάνει όταν πάρει την οικονομία στα χέρια του, την εξουσία. Και εξουσία δεν είναι μόνο η ανατροπή των κομμάτων, αλλά να μπει άλλη τάξη στην εξουσία, η εργατική τάξη με τους συμμάχους της.

Αύριο συνεδριάζουν οι τέσσερις. Να τους παρεμποδίσουμε κι αν αποφασίσουν να τους παρεμποδίσουμε στο Κοινοβούλιο. Να μην παρθεί απόφαση. Να ανοίξει ο άλλος δρόμος. Μόνο ένα πράγμα πρέπει να πείσουμε το λαό, να παραμερίσει τις αυταπάτες και το φόβο. Να τους τρομοκρατήσουμε. Να μην μπορούν να πάρουν αποφάσεις, γιατί φοβούνται τον λαϊκό πέλεκυ. Δε θα πω τίποτα άλλο, είναι δύσκολες οι συνθήκες, να τραβήξουμε όμως συμβολικά μέχρι το Σύνταγμα και να τους πούμε: Η εξουσία αργά ή γρήγορα θα περάσει στα χέρια του λαού. Αυτός είναι ο στόχος και κανένας άλλος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org