Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
Ετοιμάζει νέα μείωση των διοικητικών μονάδων

Ταλαιπωρία και μεγάλη αναμονή περιμένει εκείνους που θα κατορθώνουν να παίρνουν τις κατακρεουργημένες συντάξεις

Η κατάργηση των διοικητικών μονάδων του ΙΚΑ έρχεται να συμπληρώσει την επίθεση σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές
Η κατάργηση των διοικητικών μονάδων του ΙΚΑ έρχεται να συμπληρώσει την επίθεση σε συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές
Κατά 33% μειώνονται οι διοικητικές μονάδες του ΙΚΑ, όπως προβλέπει σχέδιο της διοίκησής του, μαζί με αυτή που ήδη έχει κάνει τον περασμένο Οκτώβρη. Το σχέδιο αυτό παρουσιάζει σε ενημερωτικό σημείωμα ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, στα τέλη Γενάρη 2012. Το κλείσιμο μονάδων συνοδεύει η ρητή πρόβλεψη για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.

Κριτήριο της λεγόμενης αναδιάρθρωσης δεν είναι οι ανάγκες των ασφαλισμένων (εργαζομένων και συνταξιούχων). Αντιθέτως είναι οι ανάγκες του αστικού κράτους να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα το κεφάλαιο ή, όπως με «κομψό» τρόπο αναφέρει ο διοικητής του ΙΚΑ, «ο σχεδιασμός του νέου οργανωτικού μοντέλου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει παράμετρο την οικονομία λόγω δημοσιονομικής στενότητας». Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ιδωθεί και η αναφορά του στο μέτρο «της μείωσης των οργανικών μονάδων κατά 30%» συνολικά στο Δημόσιο, όπως ορίζουν «οι κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Ολα αυτά σημαίνουν ότι η κατάργηση των υπηρεσιών (που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους) είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής που στόχο έχει να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες τις καπιταλιστικής κρίσης. Για τους ασφαλισμένους η μείωση θα σημάνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία ειδικά σε όσους κατοικούν σε αγροτικές περιοχές.

Την κατάσταση αυτή προσπαθούν να κουκουλώσουν οι εντελώς αβάσιμοι ισχυρισμοί του διοικητή του ΙΚΑ πως οι «αλλαγές», δηλαδή η μείωση, θα επιταχύνουν την απονομή των συντάξεων και θα ασκείται αποτελεσματικότερος έλεγχος για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Το σχέδιο

Αναφέρεται ότι σήμερα λειτουργούν 21 περιφερειακά υποκαταστήματα, 149 τοπικά υποκαταστήματα και 80 παραρτήματα. Υστερα από τη μείωση θα μείνουν 14 περιφερειακά (μείωση 33%), 110 τοπικά (μείωση 26,17%) και 75 παραρτήματα (μείωση 18,75%).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, τον Οκτώβρη του 2011 τα παραρτήματα ανέρχονταν σε 120 και μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει τα 40. Συνολικά προβλέπεται να απομείνουν 54. Δηλαδή, μετά την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού (που μιλά για 75 παραρτήματα) θα ακολουθήσει και άλλος για το κλείσιμο 21 ακόμα παραρτημάτων. Η συνολική μείωση των παραρτημάτων θα φθάσει τελικά το 45%!

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει το στόχο της «σύνδεσης της αμοιβής με την παραγωγικότητα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει χρονισμός κάθε εργασίας (σ.σ. να μετατραπεί σε κάτι μετρήσιμο, όπως η χρονική διάρκειά της) προκειμένου να ορισθούν δείκτες». Μέτρο που στόχο έχει την εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία ήδη συμβαίνει καθώς τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% (στο έγγραφο αναφέρεται ότι στα τέλη του 2009 υπηρετούσαν 9.689 διοικητικοί υπάλληλοι και στα τέλη του 2011 υπηρετούσαν 8.106 υπάλληλοι - μόνιμοι και αορίστου χρόνου) και «η κατάσταση επιδεινώνεται από μία δυναμική συνεχούς μείωσης του προσωπικού». Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα της διοίκησης του ΙΚΑ, τον Οκτώβρη του 2011, αναφέρεται πως «το προσωπικό συνεχώς μειώνεται και οι εργασίες αυξάνονται».

Κόστος η ασφάλεια των εργαζομένων

Ενδεικτικές των συνεπειών που θα επιφέρει αυτός ο σχεδιασμός είναι οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Πριν από ένα χρόνο, αναφέρει, η διοίκηση του ΙΚΑ σχεδίαζε «να κλείσει το παράρτημα της Πάτμου με δικαιολογία την περιστολή των δαπανών!», και αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει εγκαταλειφθεί. Η καταγγελία αναδεικνύει και το ψεύδος των σημερινών ισχυρισμών της διοίκησης ότι κατά τη μείωση των παραρτημάτων «θα ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής». «Φέτος - συνεχίζει το ΕΚ Β. Δωδεκανήσου - στρέφεται κατά του ΙΚΑ Λέρου, το οποίο υποβαθμίζει και απαξιώνει αφού σχεδιάζει την απομάκρυνση των περισσότερων υπαλλήλων του και το καταδικάζει να λειτουργεί με 2-3 υπαλλήλους».

Και στη συνέχεια σημειώνει: «Αποδεικνύεται ότι ο οργανισμός λειτουργεί όχι με κριτήριο την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την προσφορά ικανοποιητικών υπηρεσιών, αλλά ως κρατικός καπιταλιστής που υπολογίζει ως κόστος την ασφάλεια των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ