Κυριακή 17 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ενοχος η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης

Οι αντιδασικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιβεβαιώνουν ότι είναι ταξική επιλογή τα δάση να μείνουν απροστάτευτα

Phasma

Οι αντιδασικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιβεβαιώνουν ότι είναι ταξική επιλογή τα δάση να μείνουν απροστάτευτα
Δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα που ξεσπούν τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερα, μέχρι στιγμής, αυτά της Ζακύνθου και της Εύβοιας, υποδηλώνοντας έτσι ότι οι καταστροφές των δασικών οικοσυστημάτων θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση και το φετινό καλοκαίρι. Η αιτία για τον καταστροφικό αυτό όλεθρο των δασών μας που βιώνουμε κάθε χρόνο είναι προφανής: Συνεχίζεται και κορυφώνεται η πολιτική που επί δεκαετίες αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και τις μετατρέπει σε «φιλέτα». Ζουν και βασιλεύουν ακόμη όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι, που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Τα κονδύλια για αναδασώσεις και άλλα έργα υποδομής για την προστασία των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών χορηγούνται με το σταγονόμετρο, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει συνταχθεί καν το Δασολόγιο.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι εμπρηστής είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ταξική επιλογή, τα δάση της χώρας μας να παραμένουν απροστάτευτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα μια νέα σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων προστέθηκαν στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του κεφαλαίου σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων, φυσικών πόρων, της δημόσιας γης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της ...«πράσινης» ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ:

  • Με το νόμο 3818/2010, που ψηφίστηκε δήθεν για την προστασία των δασών της Αττικής, «θολώνει» ακόμη περισσότερο τον ορισμό του δάσους, επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παραχωρεί στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει, κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Με το νόμο για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», γίνεται ένα ακόμη βήμα για την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και θα γίνεται από ιδιώτες. Η χρηματοδότηση μάλιστα των δράσεων για το περιβάλλον και τη δασοπροστασία, που θα γίνεται μέσω του «Πράσινου Ταμείου», θα αποφασίζεται και θα υποδεικνύεται, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου από ιδιωτικούς φορείς και τις τράπεζες! Στην ουσία, με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση βάζει «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Αφαιρεί, επίσης, ουσιαστικά την αρμοδιότητα κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και την παραδίδει σε εργολάβους με ενδιάμεσο την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ».
Τα χειρότερα έρχονται

Ακόμη χειρότερα είναι αυτά που έρχονται, αφού με τον εφαρμοστικό νόμο του «μεσοπρόθεσμου», παρέχεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να εγκαταστήσει τις κερδοφόρες τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις του όπου θέλει - ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις - και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές, που ακυρώνουν ακόμη και αυτόν τον ανεπαρκή έλεγχο που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινείται και η τροποποίηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που πρόκειται να κατατεθεί μέχρι το τέλος Ιούλη - αρχές Αυγούστου. Αλλωστε, το πρώτο πράγμα που δήλωσε στη Βουλή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι θα ανοίξει τη συζήτηση «όχι για το τι είναι δάσος, αλλά τι θέλουμε να είναι δάσος», προαναγγέλλοντας ένα νέο γύρο αντιδασικής πολιτικής και προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα, ακόμη πιο δασοκτόνα προσεχή αναθεώρηση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη αποκαλύπτει περίτρανα την αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ιδιοκτησιακά προβλήματα, να ενταθεί η εμπορευματοποίηση της γης, και να προσφερθούν και οι δημόσιες δασικές εκτάσεις ως διέξοδος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στις τρεις αυτές περιοχές κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «φιλέτα» πάνω από το 27% των δασών που καταγράφηκαν στους δασικούς χάρτες, δηλαδή πάνω από 21.000 στρέμματα! Εμφανίζονται συμβόλαια, ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, όπου χαρακτηρίζονται ως αγροτεμάχια εκτάσεις που με βάση τις αεροφωτογραφίες είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις. Εμφανίζονται, επίσης, διαδοχικά συμβόλαια κατοχής δασών ή δασικών εκτάσεων που δεν ανάγονται στο 1915, χρονιά κατά την οποία σταμάτησε το καθεστώς της έκτακτης χρησικτησίας. Ολες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν διεκδικήσεις κυριότητας δασικών εκτάσεων από ιδιώτες, έναντι του Δημοσίου, με αμφισβητούμενης νομιμότητας συμβόλαια.

Εργα προστασίας κατόπιν ...εορτής!

Ενα άλλο γεγονός που αποκαλύπτει τη συνειδητή αδράνεια της κυβέρνησης στην προστασία των δασών είναι πως ενώ βρισκόμαστε πλέον στην «καρδιά» της επικίνδυνης για πυρκαγιές περιόδου, ακόμη δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο (καθαρισμός δασών, διάνοιξη δασικών δρόμων κ.ά.) ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τις Περιφέρειες, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε μόλις στις 19 Μάη την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007 - 2013», προκηρύσσοντας δράσεις ύψους 171.586.962 εκατομμυρίων ευρώ, και με δικαιούχους Δασαρχεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για έργα. Τα 40,5 εκατομμυρίων ευρώ προορίζονται για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας και εισαγωγή δράσεων πρόληψης, όπως μελέτες αντιπυρικής προστασίας, διάνοιξη αντιπυρικών δασικών δρόμων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και βελτίωση υφιστάμενων, καθαρισμοί παρεδάφιας βλάστησης, κατασκευή και βελτίωση συστημάτων επιτήρησης, καινοτόμα συστήματα ανίχνευσης εντοπισμού πυρκαγιάς, βελτίωση και προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού επικοινωνίας. Μόνο που οι τελικές προτάσεις αυτές και τα τεχνικά δελτία πρέπει να κατατεθούν, όπως λέει η προκήρυξη, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη 2011, δηλαδή κατόπιν ...εορτής!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη φωτιά δεν έχει καιρό για χάσιμο(2013-08-06 00:00:00.0)
Αιτία η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών(2012-06-18 00:00:00.0)
Οργάνωση της πάλης για προστασία των δασών(2011-06-12 00:00:00.0)
Το πλαίσιο συσπείρωσης(2009-09-01 00:00:00.0)
Τσακίστε τους που καίνε...(2007-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ