Κυριακή 17 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Δίνει τη μάχη με σοβαρές ελλείψεις

Με σοβαρά προβλήματα δίνει και φέτος τη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική. Παρά την ενίσχυση που έχει από τους συμβασιούχους που επιστρατεύονται για να την βοηθήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο, έχει 4.300 οργανικά κενά σε μόνιμο προσωπικό. Η συρρίκνωσή της γίνεται με πρόσχημα τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας της, αφού στην αρχή του 2011 η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το ποσόν που διατίθεται για τις λειτουργικές της δαπάνες στα 65.200.000 ευρώ, αντί των 121.008.569 ευρώ που είχαν διατεθεί το 2009. Δηλαδή, υπάρχει μείωση κατά 45%.

Αυτό έχει ως συνέπεια την αναδιάρθρωση υπηρεσιών με κριτήριο το λειτουργικό κόστος. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάργησης πυροσβεστικών σταθμών και κυρίως κλιμακίων καθώς και η μετατροπή τους σε εποχικά. Την ίδια ώρα, ο όγκος των συμβάντων αυξάνεται φτάνοντας κατά ετήσιο μέσο όρο την τελευταία δεκαετία τα 73.000 περιστατικά. Τα κενά δεν καλύπτονται πλήρως από το εποχικό προσωπικό, αφού αυτό δεν δουλεύει με καθεστώς πλήρους αμοιβής για το σύνολο των υπερωριών, των ωρών νυχτερινής εργασίας και των εργασιακών ωρών κατά τη διάρκεια των Κυριακών και των αργιών.

Οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους Δήμους να συντονίζουν και να επιβλέπουν το έργο της πολιτικής προστασίας για πρόληψη, ετοιμότητα και αποκατάσταση καταστροφών δεν συνοδεύονται από την ανάλογη χρηματοδότηση και την απαραίτητη τεχνογνωσία με συνέπεια, αφενός να απαλλάσσεται η κεντρική διοίκηση, αφετέρου να μεταφέρονται τα βάρη μόνο στην Τοπική Διοίκηση των περιοχών, όπου εκδηλώνονται οι πυρκαγιές.

Τα οργανικά κενά της υπηρεσίας όχι μόνο δεν καλύπτονται, αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται με σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Παράλληλα, σημαντικές περικοπές υπάρχουν στα κονδύλια του συνολικού προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική. Για το 2011 είναι μειωμένα κατά 81,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 και κατά 129 εκατομμύρια σε σχέση με το 2009. Επίσης, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για απαρχαιωμένα οχήματα, ορισμένα από τα οποία φορούν φθαρμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελαστικά, για υδροφόρα οχήματα εκτός λειτουργίας, για προμήθειες ελαστικών σε διαδικασίες ακύρωσης, για μειωμένες δαπάνες για τη συντήρηση οχημάτων που γίνονται ολοένα και περισσότερες, ενώ τα οχήματα δεν ελέγχονται από ΚΤΕΟ γιατί είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ