Κυριακή 17 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάτω οι φόροι, να παρθούν πίσω τα μέτρα

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα νέα φορολογικά μέτρα και τη ληστεία στο λαϊκό εισόδημα

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στη νέα άγρια φορο-ληστεία που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση, τρόικα και κεφαλαιοκράτες, καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Εργαζόμενε, εργαζόμενη, άνεργε, συνταξιούχε

Η κυβέρνηση, η τρόικα προχωρούν μήνα το μήνα σε μείωση, σε ληστεία των εισοδημάτων μας. Αυτά που μας ληστεύουν τα δίνουν στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους, συνολικά στους κεφαλαιοκράτες για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Παράλληλα, μας χρεώνουν με νέα δάνεια, τα οποία τα δίνουν πάλι στις τράπεζες και τους καπιταλιστές.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα καταληστεύουν στην κυριολεξία τις οικογένειές μας.

Ταυτόχρονα, μας απειλούν προκειμένου να αποδεχτούμε τα νέα χειρότερα μέτρα με στάση πληρωμών στους μισθούς και στις συντάξεις.

Καιρός να πούμε: ως εδώ!

Μη δέχεσαι να πληρώσεις τα νέα φορολογικά χαράτσια.

Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δε θέλουμε να πληρώσουμε για να αυγατίσει τα κέρδη της η πλουτοκρατία.

Μην τους πιστεύεις, μην αναγνωρίζεις το χρέος. Είναι της πλουτοκρατίας.

Οργανώσου στο Σωματείο σου.

Δυνάμωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Με συλλογικές μορφές ανυπακοής να αντισταθούμε, να οργανώσουμε τον αγώνα και να ματαιώσουμε τα νέα φορολογικά χαράτσια, τα χειρότερα ακόμη που ετοιμάζουν σε βάρος μας.


ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ, με ειδικό τετρασέλιδο κείμενο, παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς θα γίνει η αφαίμαξη, κυριολεκτικά, των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την επιβολή των αβάστακτων, πλέον, φόρων. Ολόκληρο το κείμενο παρατίθεται παρακάτω:

«Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα φέρνει δραματικές αλλαγές στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται, εκτός των άλλων, για μια νέα φοροεπιδρομή προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα κύρια φορολογικά μέτρα και τις επιπτώσεις τους στο λαό, με στόχο το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο πάλης των ταξικών συνδικάτων και των λαϊκών στρωμάτων.

Μείωση αφορολόγητου ορίου

Στο άρθρο 27 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνεται το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ με αναδρομική ισχύ από 01/01/2011. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι ένας εργαζόμενος με 14 μισθούς των 857 ευρώ καθαρά το μήνα, ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 400 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 28,60 ευρώ το μήνα. Προκύπτει, λοιπόν, μετά την αφαίρεση των 28,60 ευρώ μηνιαίος μισθός της τάξεως των 828,40 ευρώ από 857 ευρώ.

Η παραπάνω περίπτωση φορολογούμενου, με το προηγούμενο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, είχε μηδενική άμεση φορολογική επιβάρυνση.


Αλλο παράδειγμα. Εργαζόμενος με 14 μισθούς των 1.143 ευρώ καθαρά, που προκύπτουν από ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ , καλείται να πληρώσει ετήσιο φόρο ύψους 1.120 ευρώ, δηλαδή 80 ευρώ το μήνα. Προκύπτει, λοιπόν, εδώ με την αφαίρεση των 80 ευρώ ένας μηνιαίος μισθός 1.060 ευρώ, μείωση δηλαδή κατ' έτος σε ποσοστό 7%. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος πριν θα πλήρωνε 720 ευρώ διαφορά, δηλαδή 400 ευρώ.

Για τους νέους μέχρι και 30 ετών, τους συνταξιούχους πάνω από 65 ετών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες με 2 παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 12.000 ευρώ. Για οικογένειες με 1 παιδί το αφορολόγητο όριο είναι 10.000 ευρώ.

Η εξαίρεση αυτή δεν είναι κάποια φοροελάφρυνση προς όφελος του λαού. Αλλωστε, οι κατηγορίες αυτές έχουν υποστεί κατακόρυφες μειώσεις στις αποδοχές τους και τα επιδόματά τους ή είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνεργοι. Ετσι κι αλλιώς, το εισόδημα μεγάλης μερίδας των παραπάνω κατηγοριών δεν ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους

Με αυτό το νέο χαράτσι, που προβλέπεται από το άρθρο 29, το λαϊκό εισόδημα μειώνεται επιπλέον, πλήττοντας εκ νέου τους ήδη συρρικνωμένους μισθούς. Πιο συγκεκριμένα. Ενας εργαζόμενος με ετήσιο καθαρό εισόδημα 14.000 ευρώ, που σημαίνει 1.000 ευρώ μισθό το μήνα, θα καλείται να πληρώσει ειδική εισφορά 140 ευρώ. Μιλάμε, δηλαδή, για περαιτέρω μείωση του εισοδήματος της τάξης του 1%. Τα ίδια ισχύουν και για τους μικρούς επαγγελματίες.

Για τους εργαζόμενους ή μικρούς επαγγελματίες που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 2%. Π.χ., εργαζόμενος με 14 μισθούς των 1.500 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει εισφορά των 420 ευρώ.

Αύξηση του απαιτούμενου ποσού από αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο όριο

Ενας μισθωτός με 928 ευρώ μισθό μηνιαίως και 14 μισθούς χρειάζεται να συγκεντρώσει σε αποδείξεις το ποσό των 3.250 ευρώ. Πέρσι χρειαζόταν 1.500 ευρώ.

Ενας εργαζόμενος με 14 μισθούς των 1.428 ευρώ χρειάζεται αποδείξεις ύψους 5.000 ευρώ, ενώ πέρσι χρειαζόταν 3.600 ευρώ.

Τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν την κύρια κατοικία και τα αυτοκίνητα

Με το παρακάτω παράδειγμα αποδεικνύεται ότι η νέα φοροεπέλαση αφαιρεί εισόδημα και από ανθρώπους του μόχθου που ζουν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, ακόμη και όπως τα ορίζει η αστική τάξη.

Κάποιος που διαθέτει ένα σπίτι 90 τ.μ. σε περιοχή με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 2.799 ευρώ έχει τεκμήριο διαβίωσης 3.850 ευρώ και ένα αυτοκίνητο 1.300 - 1.400 cc έχει επιπρόσθετο τεκμήριο 5.200 ευρώ, σύνολο δηλαδή 9.050 ευρώ. Εάν δεν έχει παιδί, θα κληθεί να πληρώσει μόνο για φόρο εισοδήματος 100 ευρώ. Οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες, π.χ. χιλιάδες νέα ζευγάρια έχουν ένα μόνο εισόδημα, χιλιάδες επίσης νέα ζευγάρια είναι άνεργα και μπορεί να απέκτησαν ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο, ακόμη και μεγαλύτερου κυβισμού την περίοδο που δούλευαν και οι δύο. Τα εισοδήματά τους είναι πολύ χαμηλότερα, αλλά ακόμη και αυτά να είναι, ή και λίγο μεγαλύτερα, είναι φανερό με κατηγορηματικό τρόπο ότι επιτείνεται η απόλυτη εξαθλίωση του λαού.

Επιβολή τέλους επιτηδεύματος

Επιβάλλεται κεφαλικός φόρος με τη μορφή «τέλους επιτηδεύματος» 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης (που είναι και οι περισσότερες) και 400 ευρώ για τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά βάρβαρο και επώδυνο μέτρο σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Ο φόρος επιβάλλεται ανεξάρτητα μεγέθους επιχείρησης, δηλαδή το ίδιο πληρώνει το πολυκατάστημα και το Super Market με τον ψιλικατζή της γειτονιάς, που παραπατάει λόγω κρίσης. Είναι μέτρο χωρίς ημερομηνία λήξης που αντικειμενικά θα εντείνει την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων.

Κατάργηση της έκπτωσης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα

Αφαιρείται το 20% μόνο των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Το συγκεκριμένο μέτρο στην ουσία λειτουργεί σαν αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος κατά περίπου 4.000 - 5.000 ευρώ (αφού οι μεσοσταθμικές ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΑΕΕ είναι περίπου 5.000 - 6.000 ευρώ).

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μόνο τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ, καθώς δεκάδες χιλιάδες μισθωτών απασχολούνται με συμβάσεις έργου (μπλοκάκια), που σημαίνει ότι μια αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος αυτής της τάξεως θα αυξήσει τους άμεσους φόρους κατακόρυφα.

Π.χ., εργαζόμενος με μισθό καθαρό 900 ευρώ το μήνα, δηλαδή 10.800 ευρώ το χρόνο, εάν εκπίπτει μόνο το 20% των ασφαλιστικών του εισφορών, κατά κανόνα θα προστεθεί στο φορολογητέο εισόδημα ποσό της τάξεως των 1.920 ευρώ το χρόνο (με ασφαλιστικές εισφορές 400 ευρώ το δίμηνο).

Στην παραπάνω περίπτωση ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει 472 ευρώ σε φόρους. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ, καθώς θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε μιλάμε για μια άγρια επίθεση.

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

Είναι βέβαιο ότι οι αυξήσεις δε θα μείνουν μόνο σε όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, αλλά ακόμη και σε αυτή τη φάση η μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης στο 23%, καθώς και των ανθρακούχων ποτών και του εμφιαλωμένου νερού, θα πλήξει και τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους.

Οι πρώτοι θα πληγούν, τόσο από την αναγκαστική απορρόφηση, όσο και από τη μείωση της κατανάλωσης.

Οι εργαζόμενοι θα πληγούν, γιατί λόγω των εξοντωτικών και άστατων ωραρίων εργασίας αναγκάζονται να καταφεύγουν σε υπηρεσίες εστίασης (ταχυφαγεία, κ.λπ.).

Η αύξηση κατά δέκα τοις εκατό των μη αλκοολούχων ποτών και του εμφιαλωμένου νερού θα αυξήσει κατά δέκα λεπτά ένα κουτάκι, π.χ., αναψυκτικού ή χυμού. Αν συνεκτιμήσουμε τους 5 - 6 θερμούς μήνες στη χώρα μας, τότε η αύξηση των ετήσιων εξόδων μιας οικογένειας μόνο για αναψυκτικά μπορεί να φτάσει τα 150 με 200 ευρώ.

Αύξηση φόρου πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ορίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 5 λεπτά το λίτρο. Αυτό θα σημάνει επιβάρυνση από 50 - 100 ευρώ το χρόνο, αφού η κατανάλωση κυμαίνεται από 1.000 - 2.000 λίτρα το χρόνο (ανάλογα τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, κλπ.). Επιπροσθέτως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ειπώθηκε ανοιχτά από την κυβέρνηση ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα εξισωθεί βαθμιαία το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης προβλέπεται για τις επιχειρήσεις η εξίσωση του ΕΦΚ με το πετρέλαιο κίνησης. Αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ΕΒΕ, αφού θα πληγεί εκ νέου το λεηλατημένο εισόδημά τους. Ομως, τα πράγματα θα επιδεινωθούν και για τους εργαζόμενους, αφού οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις επιχειρήσεις θα μετακυληθεί σε όλες τις υπηρεσίες, στα προϊόντα κατανάλωσης, κ.λπ.

Αύξηση των κρατήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει αύξηση κρατήσεων επί των ασφαλιστικών εισφορών σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και τους ΕΒΕ υπέρ του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 2%, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα 0,5%. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ επιβάλλεται 10 ευρώ μηνιαία εισφορά, ανεξαρτήτου εισοδήματος.

Από αυτά τα ποσά που θα αποδοθούν στον ΟΑΕΔ δε θα κατευθυνθεί ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση των ανέργων. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κερδών των επιχειρήσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Ηδη, από την 01/01/2011 μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Αλλοι φόροι
  • Αυξάνονται πάλι τα τέλη κυκλοφορίας περίπου κατά 10% με συνέπεια μια επιβάρυνση που ξεκινάει από 10 ευρώ και φτάνει τα 50 ευρώ για κυβισμό μέχρι 2.000 cc.
  • Αυξήσεις θα έχουμε επίσης και στα τσιγάρα από 20 - 50 λεπτά το πακέτο.

Ολα τα παραπάνω πρέπει να τα υπολογίζουμε μέσα σε συνθήκες, όπου μειώθηκαν οι ονομαστικοί μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 10 - 30%, οι πραγματικοί πολύ παραπάνω, η ανεργία και οι απολύσεις αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 30 - 40%. Ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήθηκαν τα εισιτήρια των συγκοινωνιών και άλλων υπηρεσιών, επιβλήθηκαν χαράτσια στην κατεύθυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, προωθούνται νέες ιδιωτικοποιήσεις με τεράστιο τίμημα για το λαό. Εδώ κι ένα χρόνο μειώθηκαν δραματικά οι συντάξεις και επιβάλλονται νέες κατακόρυφες μειώσεις στις κύριες κι επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε, επίσης, μείωση 10 - 15% στο εφάπαξ.

Την ίδια στιγμή, οι φορολογικοί συντελεστές των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνονται κατακόρυφα. Στα 40 δισ. εκατομμύρια ευρώ περίπου ανέρχονται οι οφειλές στην Εφορία, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από μεγαλοεισοδηματίες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, κ.λπ.

Σχεδόν όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους εργαζόμενους και για τους μικρούς επαγγελματίες. Ολες οι οικογένειες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θίγονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την αντιλαϊκή - αντεργατική επιδρομή και από τους έμμεσους και από τους άμεσους φόρους. Ολες οι οικογένειες έχουν παιδιά που είτε είναι άνεργα, είτε δουλεύουν αμειβόμενα με μισθούς πείνας.

Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία, έχουμε καθήκον να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, να μην ανεχτούμε να πληρώσουμε νέους φόρους.

Οχι στη νέα φοροεπιδρομή!

Η εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, να οργανώσει την πάλη της, να υπονομεύσει την εφαρμογή αυτού του νέου φορολογικού τυφώνα.

Να επιβληθεί βαριά φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το χρέος είναι της πλουτοκρατίας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μην το αναγνωρίσουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ