Κυριακή 17 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Προμηνύει νέα δεινά για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς

Στην Αθήνα σήμερα και αύριο η Χίλαρι Κλίντον, για διμερείς επαφές εφ' όλης της ύλης

Τίποτα καλό δεν συνεπάγεται για τα λαϊκά συμφέροντα η παρουσία της Κλίντον στην Ελλάδα. Στόχος της είναι να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και να συνδράμει την κυβέρνηση στο τσάκισμα του λαού
Τίποτα καλό δεν συνεπάγεται για τα λαϊκά συμφέροντα η παρουσία της Κλίντον στην Ελλάδα. Στόχος της είναι να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή και να συνδράμει την κυβέρνηση στο τσάκισμα του λαού
Στην Αθήνα, φτάνει σήμερα Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την εκλογή της κυβέρνησης Ομπάμα και το διορισμό της ίδιας σαν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Πριν την Ελλάδα, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη (15 και 16 Ιούλη), για να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, καθώς συνεχίζεται η αιματηρή για το λαό ΝΑΤΟική επέμβαση και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις, αναζητούν φόρμουλα για τη μετάβαση στη μετά Καντάφι εποχή.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ, η Χ. Κλίντον θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Κ. Παπούλια, τον Γ. Παπανδρέου, τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Σ. Λαμπρινίδη και άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πιο συγκεκριμένα όλα τα ανοιχτά για τον ιμπεριαλισμό μέτωπα, στα οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει ή καλείται να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο.

Ειδικότερα, αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρόοδος της Αλβανίας και το ζήτημα του Κοσσόβου. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και η ενταξιακή πορεία της τελευταίας, καθώς επίσης η κατάσταση στην ευρωζώνη. Από την Αθήνα, η Χ. Κλίντον θα αναχωρήσει για την Ινδία.

Παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα

Τόσο η επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, όσο και ο χρόνος στον οποίο πραγματοποιείται, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Πέρα από τη γενικότερη στόχευση των ΗΠΑ να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων στην ευρύτερη γειτονιά μας, η επίσκεψη έχει στόχο να παρέχει και στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί το λαό στην πτώχευση και εκποιεί τη δημόσια περιουσία.

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, είναι δεδομένο, εξαιτίας της μεγάλης άμεσης και έμμεσης έκθεσης αμερικανικών ομίλων του χρηματοπιστωτικού τομέα στο χρέος της Ελλάδας και του κλιμακούμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο, ως διεθνή αποθεματικά νομίσματα. Η αναζήτηση πρόσκαιρων συμβιβασμών εξελίσσεται παράλληλα με την αλλαγή των συσχετισμών και στο εσωτερικό του ΔΝΤ.

Τεράστιο και εκφρασμένο πολύμορφα είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και για την πρωταγωνιστική συμμετοχή των μονοπωλιακών τους ομίλων στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της «συνεκμετάλλευσης», που ήδη προωθείται με την Τουρκία και άλλες περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής. Αμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον και για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου και τα σχέδια μεταφοράς στην ΕΕ φυσικού αερίου απ' τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά την καπιταλιστική κρίση και την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να τη διαχειριστούν προς όφελος του κεφαλαίου, η επίσκεψη Κλίντον αποτελεί καθοριστική παρέμβαση υπέρ των αμερικανικών πολυεθνικών ομίλων στη διαπάλη των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο υποδομών στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας (αεροδρόμια, λιμάνια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κ.ά.) στο πλαίσιο της εκποίησης δημόσιας περιουσίας το επόμενο διάστημα.

Τέλος, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τους περιφερειακούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ επιζητούν εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, για να προχωρήσει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αλλά να ευοδωθούν και τα σχέδια για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν για το Κυπριακό. Δεδομένη θεωρείται, τέλος, η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη στήριξη και προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, που κινούνται σε αντιπαράθεση με τα σχέδια άλλων ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Λαϊκή αντιιμπεριαλιστική εγρήγορση

Ολες οι παραπάνω παράμετροι παρουσιάζονταν αναλυτικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την περασμένη Πέμπτη, για την επίσημη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση κατέληγε μεταξύ άλλων:

«Τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και σχέδια των ΗΠΑ, όπως και της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεν έχουν καμία σχέση με την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών, όπως τα εμφανίζουν. Οδηγούν σε αμφισβήτηση των συνόρων, σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή μας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε εγρήγορση και σε ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν χρέος, όσο γίνεται πιο γρήγορα να αλλάξουν το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος των κομμάτων που υπηρετούν τις συμμαχίες της ελληνικής πλουτοκρατίας, τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους για τα λαϊκά και κυριαρχικά δικαιώματα ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, της εμπλοκής και συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Τώρα, πρέπει να διαμορφωθεί ένα ισχυρό κοινωνικό πολιτικό μέτωπο, η λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία, για την αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να οργανωθεί η οικονομία, να αναπτυχθεί η χώρα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων».

  • Ανακοινώσεις με τις οποίες κηρύσσουν την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανεπιθύμητη στην Ελλάδα εξέδωσαν η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, συνδικάτα και άλλοι φορείς του μαζικού κινήματος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ