Κυριακή 17 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και μέσω της Τοπικής Διοίκησης

Η καταιγίδα των νέων μέτρων που έρχονται με το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής» θα πλήξουν την εργατική λαϊκή οικογένεια. Η πρωτοφανής λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος θα υλοποιηθεί και με μέτρα που θα υλοποιηθούν μέσω της Τοπικής Διοίκησης, δηλαδή από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, περιφέρειες και δήμους. Οι άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης είναι: Δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών (που προορίζονται κυρίως για κοινωνική πολιτική) αρχής γενομένης από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011. Αύξηση των εσόδων του κράτους και μέσω της Τοπικής Διοίκησης (τοπική φορολογία) για να μειωθεί το έλλειμμα. Μείωση του «κόστους εργασίας» και διεύρυνση της «ευελιξίας στην εργασία». Και πάνω σε αυτούς τους άξονες, δήμοι και περιφέρειες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επίθεση στα εργατικά νοικοκυριά.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι προβλέπει το «Μεσοπρόθεσμο» για την Τοπική Διοίκηση:

1. Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του συνόλου της Τοπικής Διοίκησης (Α' και Β' Βαθμού) μέσω των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Φόρων) θα ανέλθει στα 5,285 δισ. ευρώ, ενώ το «Μεσοπρόθεσμο» προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η μείωση κατά 285 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την τοπική φορολογία. Το «Μεσοπρόθεσμο», για την περίοδο 2012 - 2015, προβλέπει αύξηση των λοιπών εσόδων της Τοπικής Διοίκησης - πέραν δηλαδή των εσόδων από τους ΚΑΠ - κατά 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προκύψει μόνο από την αύξηση των δημοτικών τελών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Ηδη, σε πολλούς δήμους σχεδιάζεται η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Επιπλέον, δήμοι προχωρούν σε αυξήσεις στα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν για να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, στρέφονται στους δημοτικούς. Από φέτος, αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι οικογένειες που θα «κοπούν» από τους δήμους (πέρυσι μόνο στο δήμο Αθήνας έμειναν εκτός 3.300 παιδιά). Επίσης, πολλοί δήμοι εφαρμόζουν την απαράδεκτη "πολιτική εισοδηματικών κριτηρίων". Δέχονται δηλαδή, παιδιά, που πληρώνουν ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Πολλοί δήμοι προτιμούν να παίρνουν παιδιά που το οικογενειακό εισόδημα είναι πιο μεγάλο γιατί πληρώνουν υψηλότερα τροφεία.

2. Για το 2012 (και μέχρι το 2015), προβλέπεται, επίσης, ότι η Τοπική Διοίκηση θα έχει μείωση δαπανών κατά 685 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2011. Τα 100 εκατ. υπολογίζεται ότι θα προκύψουν από τη μείωση του προσωπικού (δηλαδή χιλιάδες απολύσεις μόνιμου). Τα υπόλοιπα 585 εκατ. ευρώ θα προκύψουν μόνο μέσα από τη δραστική μείωση των έργων και το σφράγισμα υπηρεσιών, δηλαδή μέσα από τη συρρίκνωση των υποχρεώσεών τους προς τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα δε αυτών των υποχρεώσεων που αφορούν στις πιο οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Βάσει του «Μεσοπρόθεσμου», η Τοπική Διοίκηση ως σύνολο το 2012 θα εμφανίζει πλεόνασμα 385 εκατ. ευρώ, το 2013 1,011 δισ. ευρώ, το 2014 1,557 δισ. ευρώ και το 2015 1,843 δισ. ευρώ. Ετσι λοιπόν, ο συνδυασμός μείωση δαπανών - αύξηση πλεονάσματος, οδηγεί σε ένα εκρηκτικό μείγμα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που θα χρυσοπληρώνουν φόρους και υπηρεσίες.

Προωθούν μείωση έως και κατάργηση πόρων

Γενικότερα σαν πολιτική, προωθείται η μείωση έως και κατάργηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΑΠ που προέρχονται από την άμεση και έμμεση φορολογία) στο όνομα της «λεγόμενης» οικονομικής αυτοτέλειας. Δηλαδή, να λειτουργεί ένας δήμος αποκλειστικά και μόνο από τα δικά του έσοδα. Από χρήματα δηλαδή που θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι για κάθε υπηρεσία που θα παρέχει ο δήμος. Αυτή είναι η προοπτική που ετοιμάζουν στα λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι κι αλλιώς αυτή η κατάσταση - με μια σχετική κλιμάκωση - έχει αποτυπωθεί τα προηγούμενα χρόνια στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς και στους σχετικούς νόμους που προέβλεπαν τις τεράστιες παρακρατήσεις των πόρων που θα έπρεπε να αποδίδονται στους δήμους για υπηρεσίες προς τους δημότες. Ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και οι αιρετοί στην Τοπική Διοίκηση και στα συλλογικά όργανα (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ - ΕΝΑΕ). Αυτή η κατάσταση σήμερα οξύνεται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση με «σημαία» δήθεν, την «εξοικονόμηση πόρων», την «ορθολογική διαχείριση προσωπικού» κλπ.

Στην πραγματικότητα, μεταφέρονται αρμοδιότητες από το κεντρικό Κράτος, με μειωμένους πόρους και μειωμένο προσωπικό. Π.χ., σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΚΕ, μόνο για τις αρμοδιότητες που είχαν μεταφερθεί μέχρι το 2009, το «άνοιγμα» ήταν 515 εκατ. ευρώ. Για τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων (που αφορούν μόνο τη μεταφορά μαθητών και των προνοιακών επιδομάτων) το άνοιγμα είναι 1,35 δισ. ευρώ. Να σημειώσουμε ακόμα και τα 9 δισ. ευρώ παρακρατηθέντων πόρων τα οποία «έγιναν» 1,71 δισ. ευρώ με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ σε 8 ισόποσες άτοκες δόσεις (!!)

Εν κατακλείδι, ο δημοσιονομικός στόχος για Περιφέρειες και Δήμους, είναι μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 1,35 δισ. ευρώ (μείωση εξόδων 755 εκατ. και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ αφορούν πρόσθετη φορολογία) κατά την περίοδο 2012 - 2015. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι η εξοικονόμηση πόρων για το 2010 - 2011 (δηλώσεις Ραγκούση 3/5/2011) είναι 1,4 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό που κόβεται και θα πληρωθεί από τις εργατικές οικογένειες αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ!

Αυτές οι περικοπές θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις, προσλήψεις συμβασιούχων, αντικατάσταση δηλαδή της σταθερής εργασίας, με μερική, προσωρινή, συνθήκες εντατικοποίησης (με αυξημένο ωράριο - λιγότερο προσωπικό - αυξημένες αρμοδιότητες). Αλλωστε, η Τοπική Διοίκηση έχει χρησιμοποιηθεί ως μοχλός προώθησης προγραμμάτων δήθεν «αντιμετώπισης της ανεργίας». Θυμίζουμε τη μερική απασχόληση, αλλά και τα «Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης» που σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε Περιφέρειες και Δήμους.

Με όλα αυτά, επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση του ΚΚΕ ότι η Τοπική Διοίκηση με τον «Καλλικράτη», είναι κρατικός μηχανισμός προώθησης και υλοποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποταγμένος πλήρως στους στόχους των διαρκών «μνημονίων». Βασική αποστολή του «Καλλικράτη» είναι η υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής της "ανταγωνιστικότητας", η οποία εκφράζεται με τη φορομπηξία των λαϊκών στρωμάτων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και εμπορευματοποίηση έργων, την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και εν μέσω «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής», κλιμακώνεται η επίθεση στη λαϊκή οικογένεια και από αυτόν τον μηχανισμό - εργαλείο του αστικού κράτους, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση(2015-12-04 00:00:00.0)
Μέτρα οργής και αγανάχτησης(2012-11-02 00:00:00.0)
«Στον αέρα» εργαζόμενοι και κοινωνικά προγράμματα(2012-09-02 00:00:00.0)
Κατακρεουργούν τις δαπάνες για Ταμεία - Υγεία(2011-11-20 00:00:00.0)
Προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας(2011-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ