Κυριακή 17 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εγκρίθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας νέα δέσμη μέτρων λιτότητας ύψους 79 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαναγκάζοντας το λαό να πληρώσει για τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Οπως στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι πρόθυμοι, έτσι και στη γειτονική Ιταλία, η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλες αστικές δυνάμεις προβάλλουν τα ελλείμματα και το χρέος για να στείλουν το λογαριασμό της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα που ήδη, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, 1 στα 5 νοικοκυριά διαβιώνει σε συνθήκες φτώχειας.

Ανάμεσα στα μέτρα προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Επιβάλλεται νέο «χαράτσι» 10 ευρώ από κάθε ασφαλισμένο που θέλει να συνταγογραφήσει φάρμακα και 25 ευρώ για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε επείγουσες εξετάσεις και επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των ιταλικών νοσοκομείων. Εξάλλου, προηγούμενα έχει ανακοινωθεί πως θα ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρείες «Enel» (ηλεκτρική ενέργεια), «Finmeccanica» (αμυντική βιομηχανία) και «Eni» (Εθνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων).

Στην κατάσταση αυτή έχουν συμβάλει και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τα προηγούμενα χρόνια καλούσαν τους εργαζόμενους σε εκβιαστικά «δημοψηφίσματα» καλώντας τους να χάσουν δικαιώματα στο όνομα της «διατήρησης των θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ