Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Επείγουσα ανάγκη ένα μαζικό, ισχυρό αντιΝΑΤΟικό - αντιπολεμικό κίνημα

«Αν το ΝΑΤΟ ενώνει και συσπειρώνει τους καταπιεστές του λαού, ηπάλη κατά του ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσει το λαό στη δική του συμμαχία. Για να απαλλαγεί ο τόπος και από το ΝΑΤΟ και από τις κυβερνήσεις του. Οσο αυτός ο αγώνας δυναμώνει, τόσο πιο πολύ θα απομακρύνεται ο κίνδυνος νέων περιπετειών. Δεν υπάρχει πιο επείγουσα ανάγκη από την ανάπτυξη ενός μαζικού, ισχυρού κινήματος αντιΝΑΤΟικού-αντιπολεμικού». Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στη χτεσινή μεγαλειώδη αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια.

«Αυτές τις ώρες», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο ομιλητής, «αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, σ. Αλ. Παπαρήγα, βρίσκεται στο Βελιγράδι. Είναι επίσκεψη και συμβολική και ουσιαστική. Αλληλεγγύης αλλά και αναζήτησης δρόμων κοινής πάλης με τους λαούς των Βαλκανίων για να αναχαιτίσουμε την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Για μια Βαλκανική ειρήνης και συνεργασίας με τους λαούς κυρίαρχους.

Εμείς, εδώ, με τη συγκέντρωσή μας επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την αποφασιστικότητα του ΚΚΕ να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα. Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε ή να συμμετάσχουμε σε κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί αυτή την προοπτική.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία και τα στρατευμένα παιδιά του, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και στην προπαγάνδα αποπροσανατολισμού, για να ξεχαστεί ή να κουκουλωθεί το ζήτημα. Να μην παρασυρθούν από τα τεχνάσματα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας.

- Να επιμείνουμε ως το τέλος.Να επιστρέψουν άμεσα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γιουγκοσλαβία. Δεν είναι μόνο ζήτημα ζωής και υγείας. Είναι δυνάμεις κατοχής και καταστολής. Δεν υπηρετούν κανένα εθνικό συμφέρον με την παρουσία τους εκεί, παρά μόνο τα οικονομικά συμφέροντα μιας μικρής μειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μιας μειοψηφίας που μαζί με τους κεφαλαιοκράτες των ΗΠΑ και της ΕΕ ξεζουμίζουν και τους Ελληνες εργαζόμενους και τους εργαζόμενους των βαλκανικών χωρών.


- Να επιμείνουμε ως το τέλος.Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Θέλουμε ο ελληνικός στρατός να έχει ως αποστολή του την προστασία των συνόρων και την ασφάλεια της χώρας. ΟΧΙ στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και στους Ευρωστρατούς. Να σταματήσει το σχέδιο της δημιουργίας μισθοφορικού στρατού. Καλούμε τη νεολαία και τους γονείς τους να αρνηθούν τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο σώμα, που θα εξελιχθεί σε σώμα φονιάδων.

Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά όπλα από τα εδάφη μας. Η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ δεν είναι μια παρωχημένη ιδέα, όπως μας έλεγαν, μια εμμονή του ΚΚΕ σε ξεπερασμένα δόγματα. Μια άρνηση εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στη δήθεν νέα πραγματικότητα».

Η ώρα των καθαρών λογαριασμών

«Το ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Δ. Γόντικας, «δολοφονεί, ισοπεδώνει χώρες και λαούς και σε καιρό πολέμου και σε καιρό ειρήνης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εχει συσσωρεύσει τόσα και τέτοιας ποιότητας οπλικά συστήματα, που και η αποθήκευσή τους ακόμα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στη ζωή, στο περιβάλλον.

Είναι δύναμη κρούσης και χωροφυλακής του κεφαλαίου. Με το νέο δόγμα του δεν αναγνωρίζει ούτε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε σύνορα, ούτε δικαιώματα και ελευθερίες των λαών. Υπακούει και υπηρετεί σε μια μόνο πολιτική. Την υποταγή των λαών είτε με το πιστόλι στον κρόταφο, είτε με τον πόλεμο. Είναι οι δυο όψεις της ίδιας πολιτικής.

Ηρθε η ώρα των καθαρών λογαριασμών.Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί και θα διαλυθεί. Οι λαοί δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουν. Το αίτημα αυτό γίνεται σήμερα συνείδηση ευρύτατων λαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες. Το κίνημα για τη διάλυση του ΝΑΤΟ φουντώνει. Να πρωτοστατήσουμε στη γιγάντωσή του.

Η διάλυσή του δε θα γίνει με τη δική του ευθύνη, εθελοντικά, παρά μόνο με την ενωμένη πάλη των λαών. Να δυναμώσει το κίνημα απειθαρχίας στις πολιτικές του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα, δεν κινδυνεύει από την αντίσταση, αλλά, το αντίθετο, από τη συμμετοχή σε αυτή τη λυκοσυμμαχία.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από το ΝΑΤΟ. Εχει ανάγκη από δουλιά, ειρήνη, ευημερία, ελευθερία και σίγουρο μέλλον για τα παιδιά του, και το ΝΑΤΟ είναι ο χωροφύλακας των συμφερόντων αυτών, που τον καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία.

Συνύπαρξη με το ΝΑΤΟ και με δυνάμεις που συμμετέχουν στα εγκληματικά του σχέδια δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι συγκατοίκηση με μια ωρολογιακή βόμβα. Είναι ανοχή στις δυνάμεις που καταστρέφουν τον πολιτισμό, τη ζωή. Ανοχή που ισοδυναμεί με συνενοχή».

Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα

«Η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο ομιλητής, «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ηγεσία της ΝΔ δεν πρέπει να μείνουν ούτε στιγμή σε ησυχία. Ειδικά η κυβέρνηση. Κάθε μέρα, κάθε ώρα να νιώθει τη λαϊκή κατακραυγή και πάλη. Οι δυνάμεις αυτές κάθε μέρα πρέπει να χάνουν σε δύναμη και επιρροή στο λαό, στη νεολαία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε όλο αυτό τον καιρό, με τη θεωρία της δήθεν άγνοιας ή της ενημέρωσης από τους επιτελείς του ΝΑΤΟ, να κερδίσει χρόνο να συσκοτίσει τα γεγονότα, να ξεφύγει από την πίεση και να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της. Οσο όμως περνάνε οι μέρες αποκαλύπτεται πόσο επικίνδυνη είναι. Ο κυνισμός της, η αυθάδεια, η περιφρόνηση του λαού έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Εχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι, μαζί και το στρατό, στην ασύδοτη δράση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό με απίστευτες ψευτιές. Συμμετέχει ενεργά στα νέα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ και παριστάνει την αθώα περιστερά.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τις ευθύνες του. Να γυρίσει την πλάτη και στο ΠΑΣΟΚ και σε κάθε πολιτική δύναμη που καλύπτει τα σχέδια του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, της ΕΕ. Μαζί με το ΚΚΕ, μαζί με κάθε πατριωτική προοδευτική δύναμη, να ορθώσουν το δικό τους Μέτωπο απέναντι στο μαύρο μέτωπο του πολέμου. Αν το ΝΑΤΟ ενώνει και συσπειρώνει τους καταπιεστές του λαού, ηπάλη κατά του ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσει το λαό στη δική του συμμαχία. Για να απαλλαγεί ο τόπος και από το ΝΑΤΟ και από τις κυβερνήσεις του. Οσο αυτός ο αγώνας δυναμώνει τόσο πιο πολύ θα απομακρύνεται ο κίνδυνος νέων περιπετειών. Δεν υπάρχει πιο επείγουσα ανάγκη από την ανάπτυξη ενός μαζικού, ισχυρού κινήματος αντιΝΑΤΟικού-αντιπολεμικού.

Το πιο φλέγον ζήτημα σήμερα για τον ελληνικό λαό δεν είναι ποιος θα διαδεχτεί τον Σημίτη. Τι θα κάνει ο Σουφλιάς, η Ντόρα και ο Αβραμόπουλος ή αν θα επιβιώσει πολιτικά η α΄ ή β΄ ομάδα ή κίνηση πολιτικών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για δημόσιες σχέσεις και πολιτικές μανούβρες αποπροσανατολισμού.

Το φλέγον ζήτημα είναι να ξεσηκωθεί ο ελληνικός λαός και η νεολαία για να βάλει φρένο στον πόλεμο, στη μηχανή του πολέμου. Να μην επιτρέψει έναν νέο πόλεμο που θα είναι ακόμα πιο καταστροφικός και οι συνέπειές του ανυπολόγιστες».

«Εχουμε τώρα γνώση και πείρα», τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δ. Γόντικας. «Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας: Εδώ και τώρα κοινή δράση, συντονισμένες ενέργειες.Εδώ κρίνεται η συνέπεια, ο φιλολαϊκός και πατριωτικός χαρακτήρας της κάθε πολιτικής δύναμης και η θέλησή της για συνεργασία και κοινή δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ