Κυριακή 10 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Η πάλη κατά του ΝΑΤΟ πάλη κατά του καπιταλισμού!

Η Κοινή Ανακοίνωση

Από τις κινητοποιήσεις των Τούρκων κομμουνιστών ενάντια στους ΝΑΤΟικούς πυραύλους
Από τις κινητοποιήσεις των Τούρκων κομμουνιστών ενάντια στους ΝΑΤΟικούς πυραύλους
Η απόφαση του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού να αναπτύξει στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία συστοιχίες «Πάτριοτ» έφερε πιο κοντά το ενδεχόμενο της ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία. Την ίδια ώρα αυτή η εξέλιξη ανέδειξε από τη μια το σημαντικό ρόλο που παίζει η αστική τάξη της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών της χώρας στην πάλη ενάντια στους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οι κομμουνιστές της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες, μαζί με άλλους αγωνιστές, εκατοντάδες κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας τους ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα σχέδιά του. Στα πλαίσια αυτά στις 2 Φλεβάρη το ΚΚ Τουρκίας συγκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ στις 3 Φλεβάρη πραγματοποίησαν και ανοιχτή εκδήλωση -ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία- στην οποία έλαβε μέρος και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ).

Ολοι οι ομιλητές στην αντιΝΑΤΟική εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας
Ολοι οι ομιλητές στην αντιΝΑΤΟική εκδήλωση του ΚΚ Τουρκίας
Ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, σημείωσε πως οι κομμουνιστές δεν μπορεί να μένουν απλώς στο σύνθημα «κάτω το ΝΑΤΟ», αλλά να αναδεικνύουν γιατί η πάλη κατά του ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη συνολική πάλη τους. Δεν φτάνει - είπε - να χαρακτηρίσουμε το ΝΑΤΟ ως μιλιταριστική, πολιτικο-στρατιωτική αιχμή του ιμπεριαλισμού, αλλά χρειάζεται να δώσουμε την ταξική φύση του ΝΑΤΟ, ως τρομοκρατικής οργάνωσης του κεφαλαίου, που η δράση της στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο Κ. Οκουγιάν αναφέρθηκε σε αντιλήψεις, που υπάρχουν σε διάφορες «αριστερές δυνάμεις» στην Τουρκία, που αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ ως «εξωτερικό εχθρό» και υπενθύμισε πως μέσα σ' αυτό συμμετέχει και η αστική τάξη της Τουρκίας. Σημείωσε, ιδιαίτερα, το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, καθώς και στη δράση που αναπτύσσουν οι κομμουνιστές της Τουρκίας ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην εγκατάσταση των ΝΑΤΟικών «πάτριοτ» στα σύνορα με τη Συρία και υπογράμμισε πως για το ΚΚ Τουρκίας παραμένει επίκαιρο το αίτημα της αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και δραστηριοτήτων βρέθηκε η ανταλλαγή εμπειριών από την αντινατοϊκή δράση στις διάφορες χώρες, αλλά και ο χαρακτήρας του ΝΑΤΟ, η στρατηγική που χαράσσουν τα κομμουνιστικά κόμματα για την αντιμετώπισή του. Με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, του Ουγγρικού ΚΕΚ έκαναν γνωστό πως θέτουν το ζήτημα της αποχώρησης των χωρών τους από το ΝΑΤΟ και το συνδέουν με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Βελγίου σημείωσε πως το κόμμα τους αγωνίζεται «για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Βέλγιο και το Βέλγιο από το ΝΑΤΟ», ενώ ο εκπρόσωπος του Πορτογαλικού ΚΚ υποστήριξε πως το κόμμα τους αγωνίζεται «για να επιτευχθεί ένας συσχετισμός δυνάμεων που (...) να επιτρέπει να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ θέτοντας το αίτημα για διάλυσή του και για την απόσπαση των χωρών μας από τις δομές του», κάτι που το ΠΚΚ το συνδέει με την πάλη του για «κυριαρχία, κοινωνική πρόοδο και ειρήνη».

Η συμφωνία των κομμουνιστικών κομμάτων για το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και των δραστηριοτήτων του, αλλά και για την ανάγκη σύνδεσης της αντινατοϊκής πάλης συνολικά με την πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στην εξουσία του κεφαλαίου αποτυπώθηκε στην Κοινή Ανακοίνωση.

Η Κοινή Ανακοίνωση

Στην Κοινή Ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Ως κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που παλεύουμε στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουμε ότι σε αυτές τις συνθήκες ο αποφασιστικός και μαχητικός αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ δεν είναι απλά απαραίτητος αλλά είναι παντού περισσότερο από ποτέ επιτακτικός.

Οι ΗΠΑ παίζουν σήμερα ηγετικό ρόλο ως ισχυρότερη δύναμη τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος. Ωστόσο η διοίκηση του ΝΑΤΟ διαμορφώνεται στη βάση της δύναμης (πολιτικής - στρατιωτικής και οικονομικής) που έχει η αστική τάξη κάθε κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ. Η μόνη κυριαρχία που υπάρχει στο ΝΑΤΟ είναι η κυριαρχία του κεφαλαίου που ελέγχεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Δηλώνουμε ότι η πάλη για κοινωνικά, οικονομικά, δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα και χειραφέτηση των λαών και ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι αδιάσπαστη από την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό.

Από την ίδρυσή του το ΝΑΤΟ διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις ενάντια σε επαναστατικά κινήματα, οργανώσεις της εργατικής τάξης και προοδευτικά τμήματα της κοινωνίας. Η μυστική οργάνωση του ΝΑΤΟ, που ήταν άτυπα γνωστή ως Επιχείρηση Gladio, ήταν πίσω από αμέτρητες μυστικές δράσεις συμπεριλαμβανομένων και βομβιστικών επιθέσεων, πολιτικών δολοφονιών και δολιοφθορών κλπ. Εκτός από αυτές τις μυστικές επιχειρήσεις το ΝΑΤΟ επιδίδεται σε ανοιχτή προπαγάνδα για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα μέσα από τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, ερευνητικών προγραμμάτων σε πανεπιστήμια κλπ. Καταδικάζουμε όλες τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ, είτε είναι μυστικές επιχειρήσεις είτε ανοιχτές δραστηριότητες δημόσιων σχέσεων, καθώς ό,τι μορφή και να έχουν καθοδηγούνται όλες από τη βαθιά αντίθεση με την εργατική τάξη και το λαό και τις προοδευτικές τους οργανώσεις και από άγριο αντικομμουνισμό».

Στην Κοινή Ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «η στρατιωτική δομή της ΕΕ συνδέεται με το ΝΑΤΟ. Δηλώνουμε ότι η πάλη ενάντια στις διαφορετικές οργανώσεις του ιμπεριαλισμού είναι αδιάσπαστη. Δηλώνουμε ότι ο πραγματικός αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ συνεπάγεται επίσης την αποφασιστική απόρριψη όλων των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανώσεων και συμμαχιών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 το ΝΑΤΟ διεύρυνε τους τομείς επέμβασής του. Στη Σύνοδο της Ρώμης το 1992 και της Ουάσιγκτον το 1999 το ΝΑΤΟ ενέκρινε ένα νέο δόγμα, που έδωσε στο ΝΑΤΟ τη δυνατότητα να επιδίδεται σε ένοπλες επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο. Χρησιμοποιήθηκαν προσχήματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας για να νομιμοποιήσουν τη διεύρυνση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ σε νέες περιοχές. Ο βάρβαρος πόλεμος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και η αιματηρή εισβολή στο Αφγανιστάν είναι τα πρώτα παραδείγματα των πρακτικών συνεπειών αυτού του νέου δόγματος. Στο ίδιο πλαίσιο το ΝΑΤΟ ανέπτυξε νέα προγράμματα, όπως ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη ώστε να κερδίσει νέες χώρες - εταίρους. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε ενάντια σε όλες τις μορφές επεκτατισμού, επέμβασης και επίθεσης, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και το κυριαρχικό δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει την αποδέσμευση και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. (...)

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με τους λαούς που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική κατοχή, επίθεση και επέμβαση δηλαδή στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση και τη διεύρυνση του φιλειρηνικού και αντινατοϊκού κινήματος, για την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τους πολέμους, ενάντια στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, ενάντια στη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών μας στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις απέναντι σε άλλες χώρες και λαούς.

Πρόσφατα το ΝΑΤΟ έγινε το ιμπεριαλιστικό εργαλείο για την ανατροπή κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και την αντικατάστασή τους με αυτές που εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού. Η βάρβαρη αιματοχυσία στη Λιβύη που κατέληξε στο λιντσάρισμα του Μουαμάρ Καντάφι και το άνοιγμα της Λιβύης στην ιμπεριαλιστική λεηλασία έχει μείνει ως μια κατάπτυστη μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η τρέχουσα στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι με τη συμμετοχή και την έγκριση διάφορων άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ αποτελεί συνέχεια του επιθετικού πολέμου του ΝΑΤΟ ενάντια στη Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να στήσει το ίδιο αιματηρό σενάριο στη Συρία. Οι ιμπεριαλιστές και τα δεκανίκια τους στην περιοχή εξόπλισαν, χρηματοδότησαν και στήριξαν την ένοπλη αντιπολίτευση από την αρχή της κρίσης. Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να επέμβει άμεσα στη σύγκρουση καθώς οι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ αποδείχτηκαν μέχρι στιγμής ανίκανοι να νικήσουν το καθεστώς της Συρίας. Η ανάπτυξη των πυραύλων "Πάτριο" στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας αποτελεί πραγματική απειλή για την ειρήνη και την κυριαρχία όλων των λαών στην περιοχή. Από αυτήν την άποψη, καταδικάζουμε όλες τις μορφές των ΝΑΤΟικών δραστηριοτήτων ενάντια στη Συρία και το Ιράν. Δηλώνουμε ότι μόνο ο λαός της Συρίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της Συρίας. Εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη μας με το λαό της Συρίας δηλώνουμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ