Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«... να εκφραστεί η διαμαρτυρία όλων των πολιτών γι' αυτή τη βαρβαρότητα»

Πρωτοβουλία φορέων και προσωπικοτήτων ευρύτατου φάσματος για σύσκεψη όλων των φορέων του νομού την ερχόμενη Τρίτη

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, ο Ιατρικός Σύλλογος, η Αντιπολεμική Επιτροπή, ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάςκαλούν σε σύσκεψη όλους τους φορείς του νομού, με στόχο να εκφραστεί πλατύτερα η διαμαρτυρία όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 30 Γενάρη, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα τουΙατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Οι παράγοντες και οι φορείς που πήραν την πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης του λαού του νομού, στο κάλεσμα που απευθύνουν, σημειώνουν:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια επιβεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι στην περιοχή μας εξελίσσεται ένα συνεχές ραδιενεργό έγκλημα. Είναι φανερό πλέον ότι οι συνέπειες της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου για ανθρώπους και περιβάλλον είναι μακροχρόνιες και καταστρεπτικές.

Από πολλές πλευρές πλέον εγκαλούνται το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις της ΕΕ για να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως οι κύριοι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας.

Στην πόλη μας ήδη αρκετοί φορείς έχουν αντιδράσει. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη με την πλατύτερη συμμετοχή φορέων να εκφραστεί η διαμαρτυρία όλων των πολιτών γι' αυτή τη βαρβαρότητα».

Το ΚΣ ΦΕΑΠΘ

Συμμετοχή στην πλατιά σύσκεψη φορέων της πόλης, με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας απέναντι στο συντελούμενο έγκλημα στα Βαλκάνια, αποφάσισε το ΚΣ της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ (ΦΕΑΠΘ) στη χτεσινή του συνεδρίαση, τονίζοντας πως «η νεολαία στο πλευρό του λαού, μπορεί να αντισταθεί και να αποτρέψει τις πολεμικές μηχανές από το να εξοντώσουν ανθρώπους, ακόμη και ολόκληρους λαούς».

Στην απόφαση που έλαβε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφέρει:

«Μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και την εγκληματική του δραστηριότητα, συνεπικουρούμενη βέβαια από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, μετά τον ακήρυχτο πόλεμο, μετά τη βίαιη ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, ήρθε στη δημοσιότητα μια άλλη πτυχή της βαρβαρότητας των "προστάτιδων" δυνάμεων. Μια πτυχή που δεν αφορά άμεσα μόνο τη γειτονική χώρα, αλλά όλα τα Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικότερα.

Η χρήση ραδιενεργών όπλων από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Απεμπλουτισμένο ουράνιο ονομάζεται το δηλητήριο που έσπειραν τα ΝΑΤΟικά όπλα στη βαλκανική γη.

Οι επιπτώσεις τεράστιες, ακόμη και τραγικές, για την υγεία πολλών χιλιάδων ανθρώπων. Οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί. Και ατιμωτική συμμετοχή στο έγκλημα έχει και η ελληνική κυβέρνηση, που ικανοποιεί κάθε επιθυμία των "προστατών" της χώρας μας. Οχι μόνο συμμετείχε στο βρώμικο πόλεμο κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά συνεχίζει, με το να παραμένουν ακόμη και σήμερα - χωρίς λόγο - ελληνικά στρατεύματα στο γιουγκοσλαβικό έδαφος».

Και το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ συντάσσεται στο πλευρό όσων αγωνίζονται για «την επιστροφή τώρα όλων των Ελλήνων στρατιωτών από το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία. Πλήρη ιατρικό έλεγχο». Και απαιτεί: «Να υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Καμία συμμετοχή, καμία νέα εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κανένας Ελληνας στρατιώτης εκτός συνόρων. Καταδίκη της παραγωγής, της χρήσης και της αποθήκευσης των πυρηνικών όπλων. Να πληρώσουν για την αποκατάσταση των καταστροφών στο έδαφος και τον αέρα της Γιουγκοσλαβίας οι ένοχες κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ