Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πάλι στο «τρίγωνο» ο διαμεσολαβητής

Νέος γύρος διαβουλεύσεων του Αλβαρο ντε Σότο σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, με στόχο τη διάσωση των συνομιλιών

Τη συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό επιδιώκει πάση θυσία η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διασώσει τα προσχήματα της πολιτικής που ακολουθεί στα Ελληνοτουρκικά. Ετσι, λοιπόν, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, υποδέχτηκε για μια ακόμη φορά τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, δηλαδή του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη, να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο εντεταλμένος του ΟΗΕ πραγματοποιεί έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το «ναυάγιο» της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 1999. Ο Α. ντε Σότο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, και στη συζήτησή τους επιβεβαιώθηκε η κοινή διάθεση να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ώστε να μη ναυαγήσει η διαδικασία των συνομιλιών. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την εμμονή της ελληνικής πλευράς στο διάλογο, στη βάση της απόφασης 1250 του ΟΗΕ, και την ετοιμότητα του Προέδρου της Κύπρου, Γλ. Κληρίδη, να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Ντε Σότο να ορίσει ο γγ του ΟΗΕ ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων, έστω κι αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ρ. Ντενκτάς, συνδέει την παρουσία του με όρους και προϋποθέσεις. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό σημείωσε ότι συνεχίζει την προσπάθεια για συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του ψηφίσματος 1250. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η εντολή που έχει αναλάβει έχει ευρεία έννοια, γεγονός που του επιτρέπει να αναζητήσει με επιμονή και υπομονή την πιο κατάλληλη από το πλήθος μεθόδων συζήτησης που υπάρχουν.

Την ίδια στιγμή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ρ. Ντενκτάς, επισκέπτεται την Αγκυρα προκειμένου να υπογραμμίσει την ενότητα της τουρκικής πλευράς, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες αν δεν αναγνωριστεί προηγουμένως το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος. Απέναντι στην προκλητική στάση του Ντενκτάς, η Αθήνα επιδεικνύει... εξαντλητική ευελιξία, ξεπερνώντας ακόμη και την πρόσφατη αλλαγή του εδαφικού καθεστώτος στα Στροβίλια και την Πύλα, που επέβαλαν με κινήσεις τους οι κατοχικές δυνάμεις. Γι' αυτό το μείζον ζήτημα ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον ντε Σότο απλώς σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα του ΟΗΕ!

Το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με τη μεταβατική περίοδο την οποία διανύει η νέα αμερικανική διοίκηση, η οποία προφανώς έχει ανάγκη από χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει την τακτική της σε ό,τι αφορά στη διαχείριση σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον έχει ήδη διαμηνύσει στην Αθήνα, ότι δε θα πρέπει να περιμένει σημαντικές «βοήθειες» από την αμερικανική διπλωματία πριν περάσει ο πρώτος χρόνος της θητείας της νέας διοίκησης. Στον κυπριακό Τύπο γίνεται λόγος για «αλλαγή διαδικασίας» και αναφέρεται ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, μεταφέρει εναλλακτικές φόρμουλες για συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, οι Αμερικανοί αποθέτουν το Κυπριακό στα χέρια τεχνοκρατών, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση πως η νέα αμερικανική διοίκηση σκοπεύει απλώς στη διαχείριση του προβλήματος οδηγώντας το σε νέο τέλμα.

Η διαφαινόμενη περιπλάνηση του Κυπριακού σε ένα νέο τέλμα διαβουλεύσεων δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς παράλληλα υπονομεύεται και η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, την οποία με συνέπεια ακολούθησε σύμφωνα με τις οδηγίες της προηγούμενης ηγεσίας των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ