Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Υπόσχεση για ξεκαθάρισμα του ραδιοφωνικού τοπίου

Ο υπουργός Τύπου ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών

Υπόσχεση ότι σε λίγους μήνες θα ξεκαθαρίσει το ραδιοφωνικό τοπίο στην Αττική, έδωσε χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Το πρόβλημα που υπάρχει, είπε, και θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση, είναι ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για 20 άδειες ραδιοφωνικών σταθμών που προκηρύχτηκαν στην Αττική, ενέκρινε 21 σταθμούς με τους «Αλφα Νιουζ», «Σκάι» και «Ράδιο Σίτυ» να ισοβαθμούν στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Επειδή όπως είπε ο υπουργός είναι δυνατόν να λειτουργήσουν στην Αττική 28 σταθμοί, με αλληλοκαλύψεις όμως στο σήμα τους, και 23 με καθαρό σήμα, το ΕΣΡ πέραν των 20 που πήραν άδεια θα καλέσει όλους τους υπόλοιπους να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα δοθούν τρεις ακόμα άδειες δηλαδή συνολικά 23.

Στο μεταβατικό όμως στάδιο (λίγων μηνών όπως είπε) θα λειτουργούν 28 ραδιοσταθμοί και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας όσοι δεν πάρουν άδεια θα κλείσουν. Προηγουμένως το ΕΡΣ θα κληθεί να επαναμοριοδοτήσει τους τρεις τελευταίους σταθμούς από τους 21 που ισοβάθμησαν για τις πρώτες 20 θέσεις και να στείλει τον 21ο στην καινούρια προκήρυξη.

Οσον αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και πανελλαδικής εμβέλειας είπε για τις έξι άδειες υπάρχουν 10 ενδιαφερόμενοι και η όλη διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αφού το ΕΡΣ επεξεργάζεται τους σχετικούς φακέλους.

Ο Δ. Ρέππας αναφέρθηκε και στις οικονομικές υποχρεώσεις των Τηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης λέγοντας ότι με βάση την πρόβλεψη του νόμου πως θα καταβάλουν στο δημόσιο το 2% του ετήσιου τζίρου τους έχουν ήδη καταλογιστεί (από το 1995 που ισχύει ο νόμος) 7 δισ. δραχμές και έχουν εισπραχθεί τα 4,5 δισ. Τα υπόλοιπα είναι ήδη σε διαδικασία ρύθμισης.

Από το τέλος της διαφήμισης, είπε, έχουν εισπραχθεί συνολικά 255 δισ. δρχ που πήγαν στο δημόσιο και τα ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο. Επίσης από τα πρόστιμα που επέβαλε το ΕΡΣ έχει καταλογιστεί ένα δισ. 417 εκατομμύρια δρχ. και έχουν εισπραχθεί τα μισά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ