Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χρυσώνουν το χάπι για τα «Eurofighter».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολύωρη ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου και επαναβεβαιώθηκε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά των Eurofighter. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επαναλήφθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, γύρω από το οικονομικό μέρος της σχετικής - αστρονομικής - σύμβασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και στις προθέσεις του Α.Τσοχατζόπουλου ήταν στη χτεσινή συνεδρίαση να επικυρωθεί η αγορά, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι τα χρήματα που απαιτούνται πρέπει να κατανεμηθούν στους προϋπολογισμούς, με τρόπο που να επιτρέπει την ανάληψη της δαπάνης, γεγονός που δε γίνεται με τις συμφωνίες που μέχρι στιγμής υπάρχουν μεταξύ ευρωπαϊκής κοινοπραξίας και ελληνικού δημοσίου. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε «επαναδιαπραγμάτευση» της συμφωνίας - σε ό,τι αφορά το μέρος του τρόπου πληρωμής - ώστε να χρυσωθεί το χάπι για τον ελληνικό λαό. Η τελική απόφαση, δε, μετά την ολοκλήρωση των νέων συζητήσεων θα ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ.

Οπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλ. Χυτήρης, «το θέμα της σύμβασης για τα Eurofighter είναι σημαντικό και για έναν επιπρόσθετο λόγο», αφού «πρόκειται για μια σύμβαση μεγάλου μεγέθους, μεγέθους τέτοιου που ποτέ άλλοτε δεν έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο». Κατά την κυβερνητική εκδοχή το ποσό - που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο - ξεπερνά το 1,6 τρισ.δραχμές! Συνεπώς, συνέχισε «εξετάστηκε το θέμα αυτό από όλες τις πλευρές» και κατ' αρχάς αποφασίστηκε «ότι διατηρείται σταθερή η πολιτική της χώρας, όσον αφορά τη στρατηγική επιλογή των Eurofighter». Πρόσθεσε ότι «χαιρετίστηκε το γεγονός της θετικής, μέχρι σήμερα, εξέλιξης και ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρόνου μέσα στον οποίο θα κινηθεί η σύμβαση».

Οπως είπε ο Τηλ. Χυτήρης, η αγορά αφορά 60 αεροπλάνα, που η παράδοσή τους θα γίνει από το 2006 έως το 2010, ενώ διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει με την εταιρία και δεν αφορά «διαπραγμάτευση» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης υποστήριξε ότι «συμπεριλαμβάνει το οικονομικό σκέλος» με την έννοια του «ποιες θα είναι οι δόσεις, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής κλπ.».

«Προφανώς, κατέληξε ο υφυπουργός Τύπου, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το θέμα αυτό, η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ. Επίσης, ανέφερε, θα υπάρξει συζήτηση για την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισαν οι καταθέσεις πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ(2015-05-14 00:00:00.0)
Συγκάλυψη του σκανδάλου των υποβρυχίων(2011-08-05 00:00:00.0)
Το πενταετές πρόγραμμα γίνεται οκταετές(2001-05-25 00:00:00.0)
«Φέσι» σε κάθε Ελληνα από 1 εκατομμύριο για το ΝΑΤΟ(2000-07-29 00:00:00.0)
Εργαλείο εκβιασμού από τους Αμερικανούς(1999-04-07 00:00:00.0)
Αερομαχίες στο ΚΥΣΕΑ για 1 τρισ.(1999-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ