Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ομολογούν και κοροϊδεύουν

«

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει, μην εκπλήσσεστε, και ορισμένες προεκλογικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εμείς είχαμε, για παράδειγμα, δεσμευτεί για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Γιατί να υπαναχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από αυτή την εξαγγελία του; Κι αν το κάνει στο μέλλον μια άλλη κυβέρνηση, τι θα γίνει δηλαδή; Θα ξανακλείσουν τα κλειστά επαγγέλματα; Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω;». Τα παραπάνω ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι τα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν αποτελούν κάποιου είδους «έξωθεν επιβολή», αλλά είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο ανταγωνιστικότητας και την πρόβλεψή του για συνταγματική κατοχύρωση ενός «φρένου χρέους», ο Θ. Πάγκαλος σημειώνει ότι «το Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί. Αλλά απορρίπτω διαρρήδην τη σκέψη να υπάρχει κοινοτική απόφαση να παρεμβαίνουν σε όλα τα εθνικά Συντάγματα (...) Η αναθεώρηση έχει νόημα αν αφορά και άλλα θέματα που εκκρεμούν. Αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα από αυτό που επιζητεί η κ. Μέρκελ». Ο Θ. Πάγκαλος σκόπιμα περιορίζει τις αντιλαϊκές προβλέψεις του Συμφώνου ανταγωνιστικότητας στο «φρένο χρέους», για να κρύψει το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που περιέχει. Στην πραγματικότητα, καμιά συνταγματική κατοχύρωση δε χρειάζεται η πολιτική της ισόβιας λιτότητας για το λαό, αφού αυτή είναι κατοχυρωμένη στη στρατηγική της ΕΕ, που με συνέπεια υπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι νόμοι που ψήφισαν και ψηφίζουν.

Αλλά ακόμα και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη Γερμανία και τη Μέρκελ σαν αποκλειστικά υπεύθυνη για τα μέτρα που έρχονται, για να απαλλαγεί των δικών της ευθυνών στη σφαγή του λαού, είναι εξόφθαλμα αποτυχημένη. Αντιδρώντας στο «φρένο χρέους», στην πραγματικότητα ο Θ. Πάγκαλος εκφράζει τις ανησυχίες μερίδας της πλουτοκρατίας που εκτιμά ως ιδιαίτερα «άκαμπτη» μια συνταγματική κατοχύρωση για το χρέος. Παράλληλα, όμως, δε λέει ότι δεσμεύσεις για το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έχει ήδη λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δεν αποτελεί, δηλαδή, μια νέα συζήτηση αυτή που ανοίγεται γύρω από το χρέος και το έλλειμμα.

Η κυβέρνηση, μέσω του Θ. Πάγκαλου, εμπαίζει το λαό. Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι, «βεβαίως κόπηκαν συντάξεις, αλλά ας πούμε ακόμη κι αυτός που του περικόπηκε η σύνταξη και παίρνει λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα, ξέρει ότι το κράτος διαθέτει δωρεάν υγεία της οποίας αυτός κάνει χρήση - σε διαφορική περίπτωση θα πλήρωνε, και πολλά μάλιστα». Προφανώς, για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δεν αποτελούν πληρωμή τα 30 - 90 ευρώ για επίσκεψη στην ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, τα 5 ευρώ εισιτήριο για κάθε επίσκεψη σε γιατρό στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα ποσά από το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι για την υγεία τους.

Οπως, επίσης, εμπαιγμός του λαού είναι και η δήλωση του Θ. Πάγκαλου ότι «πολύ νωρίς, και πάντως πριν από το τέλος του χρόνου πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους ανθρώπους αυτούς που αιφνιδιάστηκαν από τα περσινά μέτρα και δυσχέρανε το βιοτικό τους επίπεδο. Αλλά δεν είμαι σε θέση σήμερα να πω πώς ακριβώς θα βελτιώσουμε το επίπεδό τους, γιατί θα εξαρτηθεί από τα έσοδα του κράτους εκείνη την περίοδο». Καλεί το λαό να σκύψει το κεφάλι για να κερδίσει στο μέλλον κανέναν ψίχουλο από αυτό που θα του πετάξουν κυβέρνηση και πλουτοκρατία για να τον συγκρατήσουν από την απόλυτη εξαθλίωση. Εκείνο που δε λέει ο Θ. Πάγκαλος είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας, στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς της και της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και το εμπόδισμά τους δεν μπορεί παρά να είναι μέρος ενός μαζικού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τα επιβάλλει.


Ε. Χ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org