Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προτάσεις για θωράκιση της αστικής εξουσίας

Προτείνει να ενσωματωθούν όλες οι προβλέψεις του «δημοσιονομικού συμφώνου» και του «συμφώνου για το ευρώ»

Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης μέσω της «αναθεώρησής» της, παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής λιτότητας, στο πνεύμα του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ, προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ταυτόχρονα, ζητάει αλλαγές στο κοινοβουλευτικό σύστημα που θα θωρακίσουν ακόμα περισσότερο την εξουσία της αστικής τάξης, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Αυτές τις θέσεις και προτάσεις παρουσίασε, προχτές, ο Ε. Βενιζέλος με ομιλία του σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρόκειται για θεσμικές αλλαγές που είναι κομμένες και ραμμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις των μονοπωλίων. Ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε μεταξύ άλλων για τη συνταγματική αναθεώρηση:

-- Τη θέσπιση «δημοσιονομικού συντάγματος», που θα κινείται στη λογική του «Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ», των συνθηκών για τις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια. Στόχος είναι να σφίξει η θηλιά στο λαιμό του λαού, με το να καθορίζονται συνταγματικά τα δημοσιονομικά όρια του προϋπολογισμού, σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, στα ελλείμματα και το χρέος, με συνέπεια όταν υπάρχουν υπερβάσεις, να λαμβάνονται αυτόματα πρόσθετα μέτρα.

-- Τη θεσμοθέτηση «νέας μορφής συλλογικών συμβάσεων», που θα καθορίζονται «σε σχέση με την πορεία της χώρας και το νέο μοντέλο ανάπτυξης». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η αντικατάσταση - κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με συνέπεια την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και άλλων δικαιωμάτων που είναι τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

-- Να επανεξεταστούν τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης σε ό,τι αφορά «ΑΣΕΠ, μονιμότητα, αξιολόγηση, κινητικότητα, εγγυήσεις, κλίμα ασφάλειας ως όρος παραγωγικότητας», προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες για μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

-- Την επανεξέταση του «άρθρου 16 υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας», προκειμένου να φαρδύνει ο δρόμος στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Την προώθηση αλλαγών στο «εκλογικό σύστημα», ώστε να ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας και να «ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα». Ουσιαστικά, προτείνει αλλαγές που θα επιτρέπουν στα κόμματα της αστικής διαχείρισης τις προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζεται η «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200, αλλαγής του μεγέθους των περιφερειών, κατάργησης του σταυρού προτίμησης, συμμετοχής των αποδήμων στις εθνικές εκλογές. Σήμερα και αύριο θα γίνουν οι εργασίες του Συνεδρίου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ