Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καμπάνια υπέρ της «ανταγωνιστικότητας»

Στηρίζει επί της ουσίας τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ και ζητάει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο

Οι μεθαυριανές κινητοποιήσεις στα δημαρχεία όλης της χώρας και η απεργία με το ΠΑΜΕ στις 23 του Φλεβάρη είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους εργαζόμενους και το λαό να απαντήσουν μαζικά και ταξικά στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΔ
Οι μεθαυριανές κινητοποιήσεις στα δημαρχεία όλης της χώρας και η απεργία με το ΠΑΜΕ στις 23 του Φλεβάρη είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους εργαζόμενους και το λαό να απαντήσουν μαζικά και ταξικά στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - ΝΔ
Εκστρατεία υπέρ της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων πραγματοποιεί η ηγεσία της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τη στρατηγική του σχετικού Συμφώνου που προωθεί η ΕΕ, αλλά και η κυβέρνηση, με εργαλείο το μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να εγκλωβίσει την οργή τους, καλλιεργώντας την απατηλή εντύπωση ότι η ανταγωνιστικότητα δε συνδέεται με τη δραστική «συμπίεση του εργατικού κόστους», αλλά περνάει αποκλειστικά μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα, τη σχεδόν πλήρη απαλλαγή τους από φορολογικά και άλλα κρατικά βάρη και τη δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Προκειμένου, μάλιστα, να μην πάρει συγκεκριμένη θέση για τα όσα αντιδραστικά έρχονται με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», η ηγεσία της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση, υποκρίνεται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, παρά μόνο πληροφορίες! «Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε καμία απόφαση. Δεν υπάρχει τίποτα. Εχουμε πει ότι θα περιμένουμε να έρθει η πρόταση ολοκληρωμένη για να μπορούμε να τοποθετηθούμε» (!), ήταν το σχόλιο - υπεκφυγή που έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου.

Δικαιολογώντας τη στάση αυτή, ο Γ. Μιχελάκης επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι «δεν είμαστε εμείς κυβέρνηση», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα παρακολουθήσει τις κινήσεις της κυβέρνησης, την οποία κάλεσε «να διαπραγματευτεί σκληρά για τα ελληνικά δίκαια», υπονοώντας προφανώς τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ξεχειλίζει από υποκρισία η θέση της ΝΔ για το ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας», όπου επιχειρεί να παγιδεύσει τους εργαζόμενους, λανσάροντας το παραμύθι ότι τάχα δε θίγει τους μισθούς και το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα!

«Ολοι έχουν παραδεχθεί ότι το κόστος της εργασίας δεν είναι αυτό που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αποσιωπώντας ότι η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας, μέτρα δηλαδή που στόχο έχουν να μειώσουν κατακόρυφα την τιμή της εργατικής δύναμης.

Από την άλλη, πιέζει για άμεση εφαρμογή μιας δέσμης φιλομονοπωλιακών μέτρων, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων: «Το οξύ πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με μειώσεις του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, με χορήγηση αναπτυξιακών κινήτρων σε τομείς στρατηγικής σημασίας, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που βρίσκονται σε πλήρη ύπνωση, με καταπολέμηση ολιγοπωλιακών καταστάσεων, με ενθάρρυνση εισαγωγής ξένων επιχειρηματικών κεφαλαίων και με άμεση αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», συνόψισε τη θέση του κόμματός του ο εκπρόσωπος Τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντ. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς νέα κρατικά πακέτα υπέρ των τραπεζών και των μονοπωλίων. Οπως είπε, με τον Γ. Προβόπουλο συζήτησαν «ιδιαίτερα για το ζήτημα της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ρευστότητας της αγοράς. Μιας αγοράς που διψάει, άλλωστε, για ρευστότητα, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org