Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καημός για τα ευρωενωσιακά θεμέλια

Αποκαλυπτικό το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» του Σαββάτου: «Σύμφωνο - βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ» ο τίτλος του πρώτου θέματος και στον υπότιτλο διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Μοιραίος και άβουλος ο Γ. Παπανδρέου (...) Με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας παρακάμπτονται τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ανάγεται σε κέντρο αποφάσεων ο γερμανο-γαλλικός άξονας»! Την επόμενη μέρα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «(...) χρειάζεται η επανίδρυση της ΕΕ και μια νέα αρχιτεκτονική του ευρώ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα βάζουν τέλος στην κερδοσκοπία των αγορών». Ταυτόχρονα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής, καταγγέλλει λάβρος τη «γερμανικής έμπνευσης πανευρωπαϊκή ολοκληρωτική διακυβέρνηση» και την ελληνική κυβέρνηση, που «φέρει ήδη το στίγμα της πιο αρνητικής, της πιο πειθήνιας και πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων».

Ολος ο τυχοδιωκτισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται σε δέκα αράδες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι με τις αποφάσεις τους στη Σύνοδο, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ έβαλαν τα χεράκια τους να βγάλουν τα ματάκια τους. Καμία «βόμβα», όμως, δεν τοποθέτησαν οι «27» στα θεμέλια της ΕΕ του κεφαλαίου. Αντίθετα, πήραν αποφάσεις που ισχυροποιούν την εξουσία των πολυεθνικών απέναντι στον εχθρό λαό. Οσο για τα περί «πειθήνιας» και «άβουλης» κυβέρνησης, βγάζει μάτι η προσπάθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να την αθωώσει από τις εγκληματικές ευθύνες της στον πόλεμο ενάντια στο λαό. Η βούληση του πρωθυπουργού να υπερασπίσει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό καθορίζει τη στρατηγική της απέναντι στις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συνδιαμορφώνει, ψηφίζει και υλοποιεί.

Οσο για τα «θεσμικά όργανα» της ΕΕ, δηλαδή των μονοπωλίων, αυτά δεν είχαν ποτέ κανένα φιλολαϊκό ρόλο, για να ανησυχεί τώρα ο λαός για τη δήθεν παράκαμψή τους, όπως τον καλεί να κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δικά τους τα γένια, δικά τους και τα χτένια. Αλλά αν δεν τα πει αυτά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τότε πώς να σταθούν προτάσεις περί «επανίδρυσης της ΕΕ» και «νέας αρχιτεκτονικής του ευρώ και του χρηματοπιστωτικού συστήματος»; Και πώς θα δηλητηριάσει τις λαϊκές συνειδήσεις με αντιεπιστημονικές αναλύσεις περί τέλους «στην κερδοσκοπία των αγορών»; Οι αγορές, δηλαδή το κεφάλαιο, εξουσιάζουν. Τον οίκο του τον διαμορφώνει όπως κρίνει ότι αρμόζει στις ανάγκες του σήμερα και τον εξοπλίζει με όσα όργανα, θεσμικά ή άλλα, του είναι απαραίτητα. Τα μερεμέτια και τα σοβαντίσματα που εισηγείται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θετική επίδραση θα έχουν μόνο στους «ιδιοκτήτες» του «οικοδομήματος». Υπέρ τους θα δράσει ο χρόνος που θα χάσει ο λαός, αν αποπροσανατολιστεί από τέτοιες προτάσεις και δε συγκεντρώσει δυνάμεις για να συντρίψει τα θεμέλια της εξουσίας του κεφαλαίου, με την οργανωμένη αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική του πάλη.


Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη διαχείριση του χρέους(10/4/2012)
Διαπιστευτήρια διαχειριστή του αστικού συστήματος(22/5/2011)
Να τους βάλει ο λαός στη γωνία(23/2/2011)
Ενα από τα καλά εργαλεία του συστήματος(5/3/2010)
Αθώος ο κατηγορούμενος...(27/6/2008)
Περί ενεργητικότητας(25/12/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org